Endüstri 4.0’a Hazır mısınız?

Nesnelerin interneti ve Endüstri 4.0, bu yıl en çok konuşacağımız konular bunlar olacak. Bunun en büyük itici gücü ise geçtiğimiz Nisan ayında merhaba dediğimiz 4.5G teknolojisi olacak.

Teknoloji dünyası yeni kavramları çıkartıp gündemini bunlarla zenginleştirme konusunda en hızlı davranan alanlardan biri. Bu yılın moda kavramı da IoT ve 4.5G teknolojilerini arkasına alan Endüstri 4.0 kavramı. Endüstri 4.0 adından da anlaşılacağı üzere 4. Sanayi devrimi olarak kullanılıyor. Ancak teknoloji dünyası internet ve bağlı cihazlar kavramlarıyla bunu yeni nesil bir devrime dönüştürmeyi başardı.

Endüstri 4.0 terim olarak dördüncü sanayi devrimi anlamına geliyor. İlk sanayi devrimi su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluyken, onu ikinci sanayi devrimi olan elektrik enerjisi yardı1460017751-8801-92-industry-4.0-600x480mı izledi. Daha sonrasında ise üçüncü sanayi devrimi olan dijital devrim gerçekleşerek elektronik kullanımı arttı.

Teknolojik temeller siber-fiziksel sistemler ve internet ağını barındırıyor. Uzmanlara göre Endüstri 4.0 yani diğer adıyla dördüncü sanayi devrimi, 10 ile 20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale gelecek. Asıl sorulması gereken teknoloji dünyasının bunun neresinde olacağı.

Tüm dünyada internete bağlı cihaz sayısı ve internet servislerinin kullanım oranları ciddi bir artış gösteriyor. Şirketlerin iş akış şemaları ve iş yapış biçimleri teknoloji sayesinde hızlı bir dönüşümden geçiyor ve küçük şirket/büyük şirket arasındaki fark hızla eriyor. Özellikle teknolojik gelişmelerin desteği sayesinde tüm dünyada girişimcilik de hız kazanıyor. Ekonominin temel sürükleyicisi olan küçük ve orta ölçekli firmalar da teknolojik gelişmelerden hızla faydalanmaya başlamış durumdalar.

Geleceğin şehirleri uzakta değil

Başta da belirttiğimiz üzere Endüstri 4.0 için IoT kilit nokta olacak. Dünyanın ilgili ilgisiz birçok büyük şirketi bu alana yatırım yapıyor. Büyük resme bakıldığında akıllı şehirleri görüyoruz. Bu akıllı şehirlerin parçaları da akıllı evlerde yaşayan, akıllı otonom otomobil ve akıllı telefon kullanan insanlar. Bu insanların artık büyük bir bölümü IoT ve giyilebilir teknolojilere aşina ya da kullanmaya başladı.

Tüm bunların yanında iki yeni kavram da hayatımıza girecek. Bunlardan biri Body Area Network-BAN-Vücut Alan Ağı. Diğeri ise BioHacking yani biyolojik siber güvenlik. Bu ikisi aslında birbirine çok bağlı kavramlar. Cep telefonlarıyla başlayan ve her noktadan internete erişme olanağı, giyilebilir cihazlarla birlikte oldukça önem kazandı. Peki, insan vücudunun da internete bağlanması ve bir IP’ye sahip olması durumunda ne olacak? Bu IP ele geçirilirse aynı insandan bir tane daha üretmek ve “o”ymuş gibi davranmasını sağlamak mümkün olacak mı? İşte BAN ve BioHacking kavramlarıyla doğacak tüm sorular ve cevapları gelecek dönemde hepimizin aklını meşgul edecek. Bu da IoT’nin geleceğiyle ilgili perdeyi de aralamaya biraz olsun yardımcı olacaktır.