2019 Yılında Blockchain Konuşmaya Devam Edeceğiz

Türk Lirası ve Türkçe dil desteğiyle işlem yapan İngiltere merkezli küresel kripto para borsası DSX CEO’su Mike Rymanov, Blockchain’in bir yıl içinde dünyada bırakacağı etkiyi anlattı.

Mike Rymanov

Kripto paralar 2018 yılında büyük değer kaybına uğramış olsa da dünyanın önde gelen saygın kurumlarından küçük girişimlere kadar herkes, Blockchain teknolojisine dair büyük umutlar beslemeye devam ediyor. Teknoloji devi firmalar, bankalar ve enstitüler başta olmak üzere tüm sektör, teknolojinin gelişmesi için elinden geleni yapıyor. Peki 2019 yılında teknolojiden ne gibi gelişmeler bekleyebiliriz? Blockchain yeni yılda ne neleri değiştirecek?

Çok Daha Güvenli Bir Dijital Dünya Sağlayacak

Son zamanlarda yaşanan ve tüm dünyada büyük ses getiren gizlilik ihlali skandalları, kullanıcıların verilerinin güvenliği konusunda haklı endişelere sahip olmasına yol açtı. İnsanlar dijital ortamdaki kimlik bilgilerinin güvenliğinden emin olmak istiyor. Blockchain ise bu problemi kökten çözüyor. Merkezi olmayan Blockchain sistemi, tüm bilgileri şifreleyerek koruma altına aldığından veriler maksimum düzeyde korunuyor. Yapılan bir Deloitte çalışması, akıllı cihazlarıyla dijital kimlikleri üzerinden işlem yapan her kullanıcının buna ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Firmalar kullanıcıların bu ihtiyacına, ürün ve hizmetlerini Blockchain ile çok daha güvenli hale getirerek çözüm sunabiliyor. Dünya 2019 yılında, Blockchain teknolojisinin sunduğu ultra güvenli dijital deneyimleri yakından tanıyacak.

Tedarik Zincirlerinde Yaşanan Kayıpların Önüne Geçecek

Süreçlerinde tedarik zincirlerini kullanan tüm sektörler, Blockchain teknolojisi sayesinde yüzde 35’e varan oranda tasarruf yapıyor. Güvenli bir şekilde saklanan ve anlık olarak güncellenebilen veriler sayesinde işler hızlanırken, şeffaf hale gelen süreçler sayesinde müşteri memnuniyeti artıyor. IDC tarafından hazırlanan küresel dijital dönüşüm beklentileri listesine göre, 2021 yılı itibariyle dünyadaki ticaretin yüzde 30’luk bölümünde Blockchain teknolojisi kullanılacak. Üretici ve perakendeciler, hem verdikleri hizmeti daha uygun fiyatlarla verecek hem de müşterilerine maksimum şeffaflık sağlayacak.

Reklam Sektöründe Hayal Satmayı İmkansız Hale Getirecek

Dijital mecralara verilen reklamların başarı ölçütü, aldıkları görüntülenme sayılarıyla ölçülür. Ancak bu sayıların her zaman gerçeği yansıtmadığı artık herkes tarafından biliniyor. Reklam kuruluşlarının tek taraflı olarak sunduğu rakamlar yeteri kadar şeffaf olmadığından, reklam verenler harcadıkları paranın gerçekten iyi sonuç verip vermediğine tam olarak emin olamıyor. Neyse ki, Blockchain teknolojisiyle birlikte bu sorun tarihe karışıyor. Dağıtık defter teknolojileriyle birlikte Blockchain, yeni yılla birlikte işletmelerin gönül rahatlığıyla reklam verebilmesini sağlayacak. Şeffaflaşan süreçler sayesinde, işletmeler paralarının nereye gittiğini kuruşu kuruşuna bilecek. Büyük yayın kuruluşları, yaptıkları yeni pilot çalışmalarla yeni medya düzenine hazırlanırken, teknolojinin reklamcılık sektöründeki kullanımına da şimdiden öncülük ediyor. Amerikan araştırma şirketi Forrester, bu problemin 2019’un sonuna kadar tümüyle çözüme kavuşacağını belirtiyor.

Teknoloji Devleri Arasındaki Rekabeti Kızıştıracak

Başta Silikon Vadisi olmak üzere tüm dünyada hızla artan Blockchain rekabeti, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerinin attığı yeni adımlarla birlikte 2019 yılında tavan yapacak. Dudak uçuklatan servetleriyle muazzam yatırım gücüne sahip olan firmalar, sadece Blockchain teknolojisi üzerine odaklanan takımlar kurarak, teknolojiyi kendi süreçlerine dahil etmenin yollarını arıyor. Oluşturulan Blockchain ekiplerinin firmaların kendi kripto paralarına sahip olması için çalıştığı söyleniyor. Dünyanın önde gelen bankaları, ödeme süreçlerinde Blockchain teknolojisini kullanarak kullanıcılarına daha iyi hizmet sunmak ve rakiplerinin önüne geçmek istiyor. Girişimciler teknolojiyi kullanarak sürekli yeni ürünler geliştiriyor, pazardaki potansiyelin farkında olan yatırımcılar ise girişimleri fonlamak için birbiriyle yarışıyor. Kripto paralar geçtiğimiz yılı zararla kapatmış olsa da, arkalarındaki Blockchain teknolojisi 2019’da sayısız devrim yaratacak gibi görünüyor.