E-ticaret sektörünün öncü hizmet sağlayıcısı Inveon ile Microsoft, perakende sektörünün dijitalleşmesi sürecindeki risk ve fırsatları değerlendirdikleri bir etkinlik gerçekleştirdi. Dijital değişimin anahtarı, yeni nesil tüketiciyi anlamak, bu anlayışa uygun yazılımlar ve hizmetler kullanmak olarak özetlendi.
Perakendenin geleceğini aydınlatmak için sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiren “Perakende Sektöründe Dijitalleşme” etkinliği, Inveon ve Microsoft’un ortaklığında gerçekleştirildi.
Microsoft Kurumsal Müşteriler ve İş Ortakları Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından sahne alan Inveon Ortağı Moris Kastro, perakendenin çok hızlı ve büyük bir değişim içinde olduğunu, bu değişimin yarattığı somut sonuçların artık hissedildiğini anlattı. Dijitalleşme sürecini iyi yönetemeyip mağazalarının metrekare verimliliğini arttıramayan markaların yanında, bu süreci çok iyi yönetip büyük fırsatlar yaratan markalar da göze çarpıyor.
AVM’ler de perakende ile birlikte dönüşüyor
AVM metrekarelerinin en yüksek olduğu ülkelerden olan ABD’de, özellikle mobil ve omni-channel çözümleri iyi uygulayıp dijitalleşme sürecini başarı ile devam ettiren ve doğru yazılım çözümlerini seçen markalar, ciro ve karlarında artış görmeye devam ediyor. Gelişen omni-channel teknolojiler ile tüketicilerin alışveriş davranışları da konsolide oluyor. Inveon Ortağı Moris Kastro, “Yazılım eskiden iş yapmamızı kolaylaştıran bir yan araçtı, şimdi ise iş yapmamızı sağlayan temel unsur haline geldi” dedi. Yazılım stratejilerini doğru planlayan şirketler herhangi bir gizli masraf ile karşılaşmadan dijitalleşme sürecinde öne geçiyorlar.
Genç tüketici hem internet hem fiziksel mağaza istiyor
Açılış konuşmasının ardından sunum için sahne alan Inveon GrowthLab Birimi Yöneticisi Güneş Mitrani, perakende sektörünün hala büyüyor olmasının en büyük sebebinin mobil ticaret olduğunu, mobil ticaretin artmasının da en büyük sorumlusunun genç tüketici kuşağı olduğunu vurguladı. Genç tüketicileri kazanmak isteyen perakende markalarının mobil odaklı bir omni-channel stratejisi ile birlikte kişiselleştirme ve yapay zeka destekli dijital pazarlama araçlarının kullanılması gerekliliğini açıkladı. Mitrani, “Genç tüketici nesli her ne kadar akıllı telefonlarına bağlı yaşasalar da, fiziksel mağazalardan vazgeçmiş değiller. Takip ettikleri markaların fiziksel bir varlıklarının olmasına dikkat ediyorlar. Yalnızca online varlık gösteren markalar bu kuşak tarafından yüzde 14 tercih edilirken, hem fiziksel hem de online varlığı olan markalar yüzde 86 oranında tercih ediliyor” dedi.
Online satış mutlu müşteri ile geliyor
E-Ticarette son yıllarda büyük bir hızla gelişen ve tüm sektörün geleceğini kalıcı olarak etkileyen kişiselleştirme kavramını irdeleyen Segmentify Kurucu Ortağı Murat Soysal, E-Ticaret Kişiselleştirme Uygulamaları sunumunu yaptı. Soysal sunumunda e-ticarette yüksek dönüşüm oranları alabilmek için müşterinin ihtiyaçlarını belirleyip buna göre sitelerin kişiselleştirilmesi üzerinde durdu. “E-Ticaret sitelerinde küresel dönüşüm oranlarına baktığımızda yüzde 1,33 gibi bir oran görüyoruz ki, bu çok düşük.” diyen Soysal, “Kendi deneyimini yaşayamayan müşteriler e-ticaret sitelerinde mutsuz oluyorlar. Herkese aynı şekilde sunulan sayfaları beğenmeyen müşterilerin oranı yüzde 74. Bu mutsuzluk, satışları da doğrudan etkiliyor” şeklinde açıkladı.
Etkinliğin “Dijital Dünyanın 2017 İpuçları” paneli Linens Genel Müdürü Erkmen Önbulak, Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Samsung Online Satış Müdürü Deniz Kutsal’ın katılımları ile gerçekleşti. Panelde söz alan Yantaç, “Türkiye’de 85 milyar TL’lik bir bilişim pazarı var. Yazılımlar bu pazarın küçük bir kısmını oluştursa da, konunun uzman şirketler ile çalışılması lazım. Mobil uygulamalarda sosyal olabilmek çok önemli. Aynı deneyimi, aynı anda bir başkası ile beraber paylaşmak, deneyimi beraber yaşamak her zaman daha iyi sonuçlar doğuruyor” dedi. Yazılım kullanımı konusunda yorum yapan Önbulak, “Bizim sektörde faydayı ölçebilmek çok zor olduğu için, fayda-maliyet analizleri yapmak da çok zor oluyor. Bu yüzden bu tür yazılım alımlarında paydaşlık önemlidir. Kazan-kazan yöntemi her iki taraf için de fayda sağlıyor. Mobil teknolojiler ise tüketiciyi yakınsamamızı sağlıyor, rekabetçi bir üstünlük salıyor” dedi. Yakın zamanda online satışlarına başlayan Samsung Online Satış Müdürü Kutsal, “Türkiye’de global tüketici firmaları arasında doğrudan online satış yapmaya başlayan ilk firmayız. Müşterinin fiziksele ve online mağazamızda aynı deneyimi alması ve aynı fiyatları görmesi bizim için çok önemli. Samsung Pay bu yıl Türkiye’ye geliyor. Dijital cüzdan olarak değil, çok daha farklı bir şekilde konumlandırmayı planlıyoruz. Böylece müşterilerimize daha da yaklaşabileceğiz” dedi.