Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, Co.Lab’da yaptığı dönüşümlerle STEM programında önemli değişimler gerçekleştirdi.
Tüm dünya 2020’de eski şeylerin yeni yöntemlerle nasıl yapılabileceğini keşfetti. Tüm insanlık, yıllarca insanları bir araya getirmenin çeşitli yollarına odaklanıyordu ancak herkes evlerine çekildiğinde buna uyum sağlanması gerekti. Bu değişim, kurumsal ihtiyaçların ötesinde STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) programının da dahil olduğu neredeyse her şeyi kapsadı.
Open Source Stories serisinde tanıtılan Co.Lab, genç öğrencilere iş birliğinin, topluluğun ve açık kaynağın gücünü tanıtan bir eğitim programı olarak öne çıkıyor. Açık donanım ve açık kaynak metodolojilerini kullanan programda Red Hat uzmanları öğrencilere problemleri çözmek için açık kaynağın neden herkesin katılabildiği daha iyi ve etkili bir çalışma yöntemi olduğunu gösteriyor. 2017’de kurulduğu günden bugüne Co.Lab çoğunlukla herkesin bizzat katıldığı, açık kaynak prensiplerini paylaşan ve 12 ülkedeki 700 orta okulla iş birliği içinde yapılan etkinliklerde boy gösterdi.
Ancak okullar bu sene çok farklı yapılara büründü. Ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okul yönetimlerinin, öğrencilerin sınıflarda bulunması ya da hibrit veya sanal bir yaklaşımla ders almaları gerektiği konusunda bir karar vermesi gerekti. Birçok yerde okul sonrası programlara da ara verildi. Ancak Red Hat, oluşan bu boşlukta öğrencilerin STEM eğitimi ihtiyaçlarını karşılamanın ve çalışmalara devam etmenin bir yolunu buldu.
Deneyimi eve taşımak
Red Hat, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte yapabileceği veya çocuklarının kendi başlarına keşfetmelerine imkan tanıyacağı Co.Lab’ın self-servis bir versiyonunu oluşturmaya karar verdi. Böylece belirli bir zaman çizelgesi olmadığı için bir esneklik sunabiliyor ve öğrenciler kendi istediği zaman aktiviteleri yapabiliyor.
Red Hat, Nisan 2020’de Open Source Stories belgesel filmi How to Start a Robot Revolution’la birlikte Co.Lab Robot Kiti’ni satışa çıkardı. Bu kitte ışıklı bir ortamda isimleri okuyabilen, bir labirentte koşabilen ve bir çizgiyi takip edebilen açık kaynak bir robotu kurmak için gereken her şey yer alıyor. Şirket, ekim ayında Farming for the Future filminden esinlenerek Co.Lab Farm Kit’i satışa çıkardı. Bu kitte de öğrencilerin kendi küçük çiftliklerini kurarken devre sistemine dair temelleri öğrenmelerini sağlayacak üç aktivite yer alıyor. Öğrenciler, filmi izleyerek yiyecek sistemine yeni bir yaklaşım kazandırmak için açık kaynağın, eğitimin ve tarımın nasıl bir araya geldiğini öğrenebiliyor. Şubat ayının devamında ise Red Hat, deneysel devrelerin nasıl çalıştığını öğretecek ve basit devreleri oluşturmaya yönelik deneylerle onları yönlendirecek Co.Lab Light Sensing Kit’i satışa çıkaracak. Bu kit, sensör kullanarak ışıktaki değişikliklerin nasıl takip edilebileceğini ve bu değişimlerin bir motorun hızını nasıl etkilediğini öğretecek.
Red Hat, öğrenciler sosyal mesafeden ötürü bir araya gelemediği için Co.Lab’ı daha da sanallaştırdı. Ancak bu süreçte birçok detayın üstünden geçilmesi gerektiği için bir video konferans organize etmek kadar kolay olmadı. Co.Lab kitleri, öğrencilere STEM becerilerini öğretmenin yanında ağırlıklı olarak açık kaynağın tanımlanmasına ve değerine odaklanıyor.
Müfredatı belirledikten sonra Red Hat, sanal deneyimi test etmenin en iyi yolunun Red Hat çalışanlarının çocukları olduğuna karar verdi. Ağustos ayında video konferans üzerinden bir araya gelen 11 öğrenci, devre tasarımının temel bilgilerini ve LED ışıklarıyla bir tebrik kartı oluşturmayı öğrendi. Ekim ayında ise genel gösterime hazır olmak için dokuz öğrencinin katılımıyla iki tane daha beta atölyesi düzenledi. 18 Ocak’ta da Martin Luther King Jr. Günü’nün kurallarına uygun bir şekilde Red Hat’in Blacks United In Leadership and Diversity (B.U.I.L.D.) topluluğuyla birlikte çalıştı ve öğrencilerin LED ışıklarıyla kutlama kartı yapmayı öğrendiği dört atölye organize etti.