DE-CIX tarafından geçtiğimiz hafta davet edildiğimiz Frankfurt’tan izlenimlerimiz bu yazıda.
Frankfurt, yirminin üzerinde veri merkezine ev sahipliği yapıyor. Frankfurt One’dan sonra DE-CIX tarafından davet edildiğimiz Interexion veri merkezi de bu şehirdeki en büyük veri merkezlerinden bir tanesi ve önümüzdeki Ekim ayında açılacak yeni bölümüyle belki de en büyüğü olacak. Veri merkezlerinin yoğunluğu sebebiyle telekom sektörünün Avrupa’daki başkenti olarak gösterilen Frankfurt seyahatimizde bir kez daha gördük ki Türkiye’nin bu ve değişim noktası alanlarında ciddi düzenlemelere ihtiyacı var.
DE-CIX için Türkiye ve İspanya en önemli iki pazar. Bu etkinlikte de Tyürk bilişim basınıyla beraber İspanyol bilişim basını da bizimleydi ve uzun yıllardan bu yana tanıdığımız birkaç İspanyol gazeteciyle de bu vesileyle tekrar görüşmüş olduk. Ancak İspanya’nın kısa sürede gösterdiği başarıyı Türkiye’nin henüz gösterememiş olmasının ardında ilgili düzenlemelerin olmaması yatıyor gibi görünse de özellikle şirketin üst düzey yöneticileri bunun kolayca aşılabileceğini düşünüyor.
Dijital, iş yapış biçimlerini yeniden şekillendiriyor
Kurumların, aktivitelerini ve içinde bulundukları sektörleri dijitalleşme ekseninde yeniden tanımlamaları ile birlikte, küresel ekonomide tamamen yeni bir çağın zirvesindeyiz. Dijital dönüşüm tek aşamalı değil, aksine iş modellerini ve iş süreçlerini her geçen gün daha fazla açıdan kuşatan bitmeyen bir devinim. Hatta çoktan dijital odağı olan kurumlar dahi zaman geçtikçe daha da dijitalleşecek ve bu nedenle önümüzdeki 5 sene içinde pazara sunacakları hizmetler için birbirine bağlı olma konusunda yeni bir prosedüre ihtiyaç duyuyorlar. IoT (Nesnelerin interneti), Yapay Zeka ve 5G gibi yeni ve dönüştürücü teknolojiler dünya genelinde tüm pazarlarda değişimi hızlandırıyor.
Dijital, ürünleri yeniden tanımlıyor, iş modellerini değiştiriyor
Köklü dijital şirketler iş modellerini değiştiriyor ve yeni sektörlere giriyor. DE-CIX’in geçmişten bugüne ana müşterisi olan klasik bir ağ operatörü artık sadece bir ağ operatörü değil: Teknoloji şirketleri farklı sektörlere giriyor ve ürünlerdeki çeşitlilik artıyor. Artık ağ operatörleri ile ilgili olarak bundan 5 yıl öncesinde yaptığımız gibi açık bir resim ortaya koyamıyoruz.
Bu dönüşümden payını alan yalnızca dijital şirketler değil. Geçmişten günümüze uzanan sektörler de ürünlerini ve kendilerini bu dijital çağda yeniden tanımlıyor. Örneğin otomotiv sektörünü ele alırsak, artık teknik tanımlamalardan bahsetmiyorlar, akıllı sistemlerden söz ediyorlar. Geleceğin otomotiv şirketleri sadece araç satmayacak, dijital hizmetler ve uygulamalar da satacak. Arabalar, farklı hizmetler için dijital platformlara dönüşecek.
Dijital dönüşümü deneyimleyen diğer sektörlerin başında bankacılık ve finansal hizmetler geliyor. Dijital şirketler kadar donanım üreticileri Apple, Samsung ve telekom şirketleri de ödeme çözümleri ve/veya online bankacılık gibi farklı alanlarda boy göstermeye başladı. Kurumlar, dijital güçlerinden faydalanarak, iş yapış süreçlerini dönüştürmek üzere tüm sektörler nezdinde iş modellerini yeniden şekillendiriyor.
Türkiye, düzenlemelerle öne çıkacak önemli bir ülke
Etkinlikte sohbet etme olanağı bulduğumuz DE-CIX International CEO’su Ivo Ivanov, Türkiye’nin önündeki tek engelin düzenlemeler olduğunu kaydetti. Genç ve teknolojiye yatkın nüfusuyla Türkiye’nin kendileri için çok ideal bir ortam sunduğunu kaydeden Ivanov, “Bizim gibi birçok çokuluslu şirket Türkiye’ye yatırım yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Çünkü Türkiye’deki büyük iş fırsatları ve büyüme potansiyeli herkesin dikkatini çekmiş durumda. Ancak bazı konularda netleştirilmeyen düzenlemeler bu yatırımların kısıtlı olarak yapılmasına neden oluyor. Bunlar çözüldüğünde Türkiye’nin önü daha da açılmış olacak” dedi.
DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen ile Frankfurt’ta gerçekleştirdiğimiz röportajı da aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.