Avrupa’da KOBİ’ler, Yapay Zekada Büyük İşletmelerin Önüne Geçiyor

Özellikle Türk KOBİ’leri, inovasyonu ve büyümeyi sağlamak için yapay zeka teknolojilerinden yararlanma konusunda çok iyi bir konumdalar.

Türkiye’nin dinamik girişimci ruhu ve yeni teknolojilere olan uyumu ile, küçük ve orta ölçekli işletmeler yapay zekadan yararlanarak operasyonlarını geliştirebiliyor, müşteri deneyimlerini iyileştirebiliyor ve pazar erişimlerini genişletebiliyorlar” diyen Salesforce Türkiye KOBİ’lerden Sorumlu Yöneticisi Cem Aydınok, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Yapay zekayı benimseyerek, Türk KOBİ’leri sadece rekabetçi kalmakla kalmayıp, dijital dönüşüm yolculuğunda da öncülük edebiliyorlar.”

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) üstünlüğe sahip olması nadirdir; genellikle büyük işletmeler kaynaklar ve finansman konusunda yaşadıkları engelleri daha kolay aşabiliyorlar, bu da küçük bir işletmenin yolunu tıkayabiliyor.

Ancak, zaman değişiyor ve en yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlar KOBİ’lere oyun alanını eşitleme şansı verebiliyor. Örneğin, jeneratif yapay zeka, küçük işletmelerin yüksek kaliteli pazarlama içerikleri oluşturmasına veya değerli müşteri içgörülerini kullanmasına yardımcı olabiliyor – ki bu önceden çok zaman alıcı veya pahalı olabiliyordu.

Bunun yanı sıra, KOBİ ekiplerinin yapay zekayı uygulama konusuna güven duymaları onlara büyük işletmelere karşı bir avantaj sağlayabildiği görülüyor.
Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz bir araştırma, Avrupa’daki büyük işletme BT ekiplerinin, Avrupa’daki KOBİ BT ekiplerine göre hız, iş değeri ve güvenliği dengelemede altı kat daha fazla zorlandığını ortaya koydu. İş değeri söz konusu olduğunda, araştırma Avrupa’daki KOBİ’lerin yapay zekadan daha kapsamlı faydalar elde edebildiğini, büyük işletmelerin ise rutin görevleri otomatikleştirmeye odaklandığını gösteriyor. KOBİ ekipleri, yapay zekadan gördükleri en büyük üç faydayı geliştirilmiş iş içgörüleri, ekipler arasında gelişmiş iş birliği ve artan gelir olarak bildirirken, büyük işletme ekipleri rutin görevlerin otomatikleştirilmesi, artan verimlilik ve karar verme hızının artması olarak belirtiyor.

KOBİ’lerin yapay zeka uygulamasında lider olarak ortaya çıkması, iş dünyası için önemli sonuçlar doğuruyor. Bu teknolojiyi benimseme konusundaki gösterdikleri çeviklik, piyasa değişikliklerine ve değişen müşteri taleplerine büyük rakiplerinden daha hızlı yanıt verme fırsatı sunabiliyor. KOBİ müşterilerimizle çalışırken, pazarlama, satış, hizmet ve ticareti birleştirerek departmanlar arası veriyi açığa çıkarmaya odaklandığımızda bunu her gün görebiliyorum. Geleceğe baktığımızda, yapay zekanın KOBİ’lere, hiç hayal etmedikleri şekillerde rekabet edebilme imkanı sunabileceği açık.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?