DE-CIX için 2017, “birbirine bağlı dünya” hedefinde büyük adımların atıldığı önemli bir yıl oldu. Önceki yıllarda DE-CIX, internet değişim noktalarına Güney Avrupa’da, Almanya’da ve Amerika’da yeni lokasyonlar ekleyerek hizmet alanını genişletmişti.
2017 ise tam olarak, DE-CIX internet değişim noktalarının birbirine bağlandığı, yeni erişim noktaları ile ulaşım ağının genişlediği ve birbirine bağlı dünya yolculuğunda yeni hizmetlerin pazara sunulduğu bir yıl oldu. 2017, gerek yükselen trafik gerek platforma bağlanan ağ sayısının artması ile DE-CIX Türkiye için de başarılı sonuçlara ev sahipliği yaptı.
Türkiye’de daha önce ulaşılmamış bir başarı!
İnternet trafiğini güvenli, kaliteli ve maliyet avantajı yaratacak şekilde yöneten ve veri aktarımında gecikme sürelerini en aza indirgeyen DE-CIX, Mumbai’nin de eklenmesi ile 2017 yılında faaliyet gösterdiği ülke sayısını 8’e, pop noktalarını ise 13’e çıkardı. Bugün dünyanın her yerinden 1000’e yakın operatör DE-CIX platformlarına bağlanıyor. 2017, DE-CIX Türkiye için de bir sıçrama yılı oldu. 2016 yılında Türkiye’den DE-CIX platformlarına bağlanan ağların sayısı 18 iken, bu rakam 2017 yıl sonunda 25’i aştı. Yine 2016 yılında 10 Gbit dolaylarında olan internet trafiği, 2017 yılında 44 Gbit’e kadar ulaştı. Bu oran Türkiye’nin tek resmi internet değişim noktası olan DE-CIX için, şu ana kadar Türkiye’de ulaşılmamış büyük bir başarıya işaret ediyor. İstanbul’da 5 veri merkezi ile birlikte çalışan, DE-CIX, Ankara, Bursa ve İzmir’deki veri merkezlerine de iş ortakları aracılığıyla erişim sağlıyor. DE-CIX’in erişim sağladığı veri merkezi sayısı 2017 yılında 24’e ulaştı.
2018 yılında Türkiye’de DE-CIX platformlarına bağlanan ağ sayısını iki katına çıkarmayı planladıklarını söyleyen DE-CIX Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen, “44 Gbit’e varan trafiğimizle Türkiye’de yakaladığımız başarıyı, 100 Gbit bandına kadar çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul’da verdiğimiz internet değişim noktası hizmeti ile amacımız, hem Türkiye’ye daha fazla trafik getirmek hem de yurtdışından gelen ve Türkiye’de oluşan internet trafiğini lokalde tutmak. Böylece 2015 yılında Türkiye pazarına girerken düşündüğümüz gibi, Türkiye’yi Balkanlar, Kafkaslar ve Türki Cumhuriyet’ler için bir dijital üs haline getirme hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” dedi.
GlobePEER ve DirectCLOUD ile uzaktan eşleştirme ve bulut hizmet sağlayıcılarına bağlanma imkanı!
2016 yılında New York ve İstanbul’daki ağların Frankfurt ile eşleştirme (peering) yapabilmesinin ardından, DE-CIX’in Frankfurt, Düsseldorf, Hamburg ve Münih’te bulunan internet değişim noktaları da 2017 yılında birbirine bağlı hale geldi. Öyle ki DE-CIX platformlarına bağlı olan ağlar, bu lokasyonlardaki değişim noktalarında bulunan diğer ağlarla GlobePEER Remote aracılığı ile eşleştirme yapabiliyor, DirectCLOUD ile de bulut hizmet sağlayıcılarına bağlanabiliyor.
DE-CIX’in Türkiye’de sunduğu ürün ve hizmetler arasında DirectCloud’ın yanı sıra, DDOS ataklarına karşı geliştirilen Karadelik Teknolojisi de (Blackholing) ilgi görüyor. Birbirine bağlı dünyada, GlobePEER Remote hizmeti ile DE-CIX Internet Değişim Noktaları’nda karadelikler uzaktan bildirilebiliyor, böylece trafik DDOS trafiğinin oluştuğu kaynağa yakın bir yerde hapsoluyor.
2017 yılında DE-CIX’te yaşanan bir diğer önemli gelişme de DE-CIX Academy’nin faaliyete geçmesi. İnternet üzerinden erişim sağlanan online ve kayıtlı seminerler, eğitim materyalleri ve ürün & hizmet bilgi dokümanları aracılığı ile DE-CIX, yıllar içinde sahip olduğu birikimi sektör ile de paylaşıyor.