Türkiye birçok alanda olduğu gibi spor alanında da önemli teknoloji yatırımlarına sahne oluyor. Vodafone Arena da bunlardan bir tanesi.
Ülkemizin birçok şehrinde yapımına devam edilen stat projeleri arasında kullanıma açılan ilk akıllı stat olan Vodafone Arena’yı sizler için Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk ile değerlendirdik.
Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman’dan Beşiktaş JK stadyumunun yenileneceğini duyduklarında Vodafone Türkiye olarak gördükleri ilk fırsatın burada gerçekten bir dijital dönüşüm abidesi yaratma arzusu olduğunu kaydeden Ender Buruk, “Çünkü bu tip fırsatlar 50 yılda bir geliyor. Vodafone Arena ismini verebilmek ve teknolojik altyapısıyla, hayalini kurduğumuz dijital Türkiye’nin bir örneğini yapabilecek olmanın heyecanıyla işe koyulduk. Yaptığımız görüşme ve değerlendirmeler sonucu 20 Ağustos 2013’te Beşiktaş JK ile Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attık. Toplam değeri 150 milyon doları bulan sponsorluğumuz, stadyum isim hakkı, futbol takımı ana sponsorluğu ve tüm akıllı stadyum yatırımlarını kapsayacak şekilde hayata geçirildi” dedi.
Beşiktaş camiasının kavuşmayı dört gözle beklediği Vodafone Arena’da inşaatın başladığı ilk tarih 2013 yılının Haziran ayıydı. Beşiktaş Kulübü’nün açıkladığı bilgilere göre; inşaat boyunca binin üzerinde kişi görev aldı. Stattan toplam 85 bin kamyon malzeme çıkartılırken, 100 bin kamyon yeni malzeme taşınarak Vodafone Arena’nın inşaatında kullanıldı.
Vodafone Arena, sadece teknolojik anlamda değil, inşası ve sunduğu özelliklerle Türkiye’de ve dünyada birçok ilki barındıracak şekilde tasarlandı. Balo salonundan, moda müzesine, müzik stüdyolarından restoranlarına varana kadar şehrin merkezinde yeni bir cazibe merkezi yaratıldı. Dünyanın her yerinden gelen insanların kullanabilmesi amaçlandı. Toplam kapasitesi 43.500 kişi olan Vodafone Arena’daki ilk müsabaka ise 11 Nisan 2016 tarihinde oynanan Beşiktaş ile Bursaspor maçı olarak tarihe geçti.
Tüm misafirlere ücretsiz Wi-Fİ
Vodafone olarak, Türkiye’nin ilk akıllı stadyumunu yapma hedefiyle yola çıktıklarını da kaydeden Buruk, “Teknolojik altyapısıyla, hayalini kurduğumuz dijital Türkiye’nin bir örneğini yapabileceğimize inandık. Vodafone Arena’nın akıllı stadyum uygulamalarını Avrupa’da bir ilk olarak inşaat aşamasından itibaren planlı ve entegre bir biçimde hayata geçirdik. Bu stadyuma dünyanın en ileri teknolojik altyapılarından birini kurarak, stadın sadece akıllı olması değil, dünyaya örnek olmasını hedefledik” dedi.
Vodafone Arena’nın teknolojik altyapısı için yapılan yatırım tutarının son güncellemelerle birlikte 10 milyon doları aştığını kaydeden Buruk, “Vodafone Arena’da tüm akıllı stadyum altyapısını besleyen veri ve telekom odaları bulunuyor. Vodafone Arena’nın akıllı stadyum altyapısı için 142 bin 305 metre kablo döşedik ve bin 200 anten kullandık. 50 bin ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak, yüksek bant genişlikli WiFi, 2G, 3G ve 4.5G geçişine hazır ağ bağlantıları kurduk. Son derece yüksek veri aktarımı kapasitesine sahip antenlerle, kapsama sorunu yaşanmasının önüne geçtik” şeklinde görüş belirtti.
Vodafone Arena’nın soyunma odaları, restoranlar, asansörler ve otopark girişi gibi kapalı alanlarında ise yaklaşık 250 ayrı noktadan kapsama sağlanıyor Ayrıca, geçen sezon oynana üç maçın hepsinde WiFi hizmetinden Vodafone Arena’ya gelen tüm taraftarların diğer rakip GSM abonesi olanlar dahil ücretsiz olarak yararlanabildi. Bu sezon ise sadece Vodafone aboneleri bu hizmetten ücretsiz yararlanacak.
4.5G ile uyumlu akıllı bir stat
Nisan ayı itibarıyla tüm Türkiye 4.5G teknolojisiyle tanıştığına vurgu yapan Ender Buruk bu konuda ise şunları söyledi:
“1 Nisan’da hayata geçen 4.5G mobil internet şebekesini abonelerimize ilk günden itibaren en hızlı ve en kolay şekilde ulaştırmak üzere gerekli tüm altyapıyı hazırlamıştık. Bunlara ek olarak, maç öncesi ve sonrasında 16 özel anten kullanımıyla ziyaretçilerin 4.5G deneyimi artırıyoruz. 4.5G bağlantısı için Vodafone Arena’nın çatısında 74 ayrı noktadan kapsama sağlanıyor. Stada gelen tüm seyircilere kesintisiz bir 4.5G deneyimi sunuyoruz.”
Diğer yandan farklı noktalarda konumlandırılan ve her birinde farklı içerik yayını yapılabilen dijital ekranlarla ileri yayın teknolojisinin tüm olanaklarından faydalanıldığını kaydeden Buruk, “700’den fazla ekran videowall ve 2.200 koltuk içine konumlandırılacak interaktif ekranla seyirciye sadece kendi gördüğünü değil, göremediklerini de sunarak futbol deneyimini zenginleştirmeyi amaçladık. İlk günden beri bu vizyonla inşa edilen Vodafone Arena’yı dünyadaki birçok stadyumdan ayıran en önemli özellik bu diyebiliriz. Ayrıca Avrupa’daki en geniş bandı ve en çok ekrana sahip stadyum unvanına sahip. Bütün bu çalışmalarımızla, taraftarlarımıza ve ziyaretçilerimize maç günleri uçtan uca dijital deneyim yaşatıyoruz” dedi.
Taraftarların maç sabahı Vodafone Arena uygulaması üzerinden bilgilendirmeler ve geri sayım mesajlarıyla güne başladıklarını da sözlerine ekleyen Ender Buruk, “Vodafone Arena’da ekranlardaki maç öncesi bilgiler ve yorumlarla maça hazırlanıyorlar. Maç sırasında maçın canlı yayınına, kritik pozisyonların tekrar görüntülerine ve özel istatistiklere uygulama üzerinden ulaşabiliyorlar. Maç bittikten sonra herkes evine giderken de bu dijital deneyimi sunmaya devam ediyoruz. Vodafone olarak, 5G’ye geçildiğinde de taraftarlara kesintisiz bir deneyim yaşatmak için şimdiden çalışmalarımıza başladık. Gerek kapsama alanı, gerek de teknik altyapı olarak 5G için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor” şeklinde konuştu.
Rakamlarla Vodafone Arena
Vodafone Arena’nın inşaat sürecindeki teknolojik altyapı için yapılan çalışmaları rakamlarla anlatacak olursak, 150 Vodafone çalışanı ve 250 çözüm ortağı çalışanı ile:
- 133 hafta çalışıldı.
- 200 toplantı yapıldı.
- 000 saat sahada çalışıldı.
- 950 kez Vodafone Arena ziyaret edildi.
- 628 ekipman kullanıldı.
- 30 dağcıdan destek alındı.
- 38 ihale açıldı.
- 236 firma ile görüşüldü.
- 178 farklı teknolojik çözüm incelendi.