Huawei Mate XT’nin İkinci El Fiyatları Rekor Düşüşte

Huawei’nin üç katlanabilir ekranıyla dikkat çeken yeni telefonu Mate XT, lansmanın ardından ikinci el piyasasında hızla düşen fiyatlarla gündemde. Eylül ayında piyasaya sürülen telefon ilk günlerde ciddi fiyat artışlarıyla el değiştirmiş olsa da, tüketici talebindeki düşüş ve üretim artışı beklentileri fiyatları hızla aşağı çekti.

Mate XT, dünyanın ilk üç katlanabilir ekranlı akıllı telefonu olarak tanıtılmış ve Huawei web sitesinde 6,8 milyonun üzerinde ön sipariş almıştı. İlk satış fiyatı 23,999 Yuan (yaklaşık 3.370 ABD doları) olan model, Shenzhen’in ünlü elektronik bölgesi Huaqiangbei’deki mağazalarda lansmandan hemen sonra %50’nin üzerinde bir artışla 37,000 Yuan’a kadar çıkan fiyatlardan satıldı. Ancak bu fiyat Ekim başında 28,000 ila 29,000 Yuan’a gerileyerek yaklaşık %20 düştü.

Fiyattaki düşüşün bir kısmı, Huawei’nin üretim artışı yönündeki açıklamasına bağlanıyor. Huawei Tüketici Grubu Başkanı Richard Yu Chengdong’un, yılbaşına kadar en az 1 milyon Mate XT üretme talimatı verdiği öne sürülmüştü.

Ekonomik Yavaşlama Tüketici Talebini Etkiliyor

Üzerindeki ambargo nedeniyle kutudan çıktığı anda bile kısıtlı fonksiyonlarla kullanıcısına ulaşan Huawei modelleri başta olmak üzere, yüksek fiyatlı teknoloji ürünlerinin ikinci el fiyatlarındaki hızlı düşüş pek de şaşırtıcı değil.  Mate XT’nin piyasaya sürüldüğü dönemde Çin’deki ekonomik yavaşlama tüketici güvenini olumsuz etkiliyordu. Ağustos ayında tüketici malları satışları bir önceki yıla göre %2,1 artmış ve Temmuz’daki %2,7 artış oranının gerisinde kalmıştı.

Küresel ekonomik koşullar, tüketicilerin yüksek fiyatlı elektronik cihazlara yönelik talebini baskılayarak, Mate XT gibi üst segment telefonların fiyat düşüşünü hızlandırıyor.

Etiketler: ,

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?