BT Yöneticileri Hibrit Bulutu “İdeal” Model Olarak Görüyor

Hazırlanan yeni bir rapor, EMEA bölgesindeki şirketlerin 5 yıl içinde hibrit buluta geçmeyi planladığını fakat kısa vadede programın gerisinde kaldıklarını gösterdi.

Nutanix, her yıl hazırladığı Kurumsal Bulut Endeksi’nin EMEA bölgesine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Yapılan araştırmada, diğer bölgelerde olduğu gibi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da da şirketlerin hibrit bulutu “ideal” BT modeli olarak gördüğü ortaya çıktı. Ancak uygulamaları veri merkezlerinden dışarı taşıyarak bu yaklaşımı benimsemenin beklendiğinden uzun zaman aldığı da görüldü.

2019’da veri merkezi kullanımını yaklaşık yüzde 20 azaltma (2018 EMEA Kurumsal Bulut Endeksi’ne yanıt verenlerin belirttiği şekilde) hedefi olan şirketler, bunun aksine yüzde 14 artış gerçekleştirdi. Ayrıca hibrit bulut kullanımında yüzde 7 artış tahmin edilirken, yüzde 5 düşüş yaşandı. Bu sonuçlarla EMEA bölgesindeki şirketler hibrit bulut kurulumu konusunda Amerika’daki şirketlerin 6 puan gerisinde kaldı, ayrıca birden fazla bulut kullanımında da geriden takibi sürdürdü. Bu rakamlara rağmen, ankete katılan şirketler, 2024 yılına gelindiğinde bölgede hibrit bulut kullanımının bugünkü yüzde 12 seviyesinden yüzde 53’e çıkacağını belirtti.

Raporda EMEA bölgesindeki şirketlerin hibirt bulutun açık bulut kısmına farklı yaklaşımlar sergilediği ve buna çok hevesli olmadıkları da ortaya çıktı. Bu da önceki tahminlere göre yaşanan farkları açıklamaya yardımcı oluyor. Örneğin, EMEA bölgesindeki şirketler veri güvenliği ve uyumluluk konularını açık bulutun en önemli faydaları olarak görüyor. Bu açıdan Amerika ve APJ (Asya Pasifik Japonya) bölgelerindeki şirketlerin önündeler (yaklaşık yüzde 19). Öte yandan, EMEA şirketlerinin yarısından fazlası (yüzde 60) açık bulutun en büyük zorluğunun güvenlik olduğunu düşünüyor.

EMEA bölgesinde açık bulutun “tüm” ihtiyaçlarını karşıladığını düşünen şirket sayısı, diğer bölgelere göre daha az. Ayrıca, EMEA bölgesindeki şirketlerde açık bulut harcamalarını yeniden gözden geçirme eğilimi görülüyor. Bunların tümü, bölgedeki şirketlerin planlarını ayrıntılı bir şekilde incelemesine ve tercih ettikleri hibrit bulut modeline geçiş sürecinde yaşanan değişikliklere ayak uydurmak için bazı iş yüklerini yeniden veri merkezlerine taşımasına yol açıyor.

Nutanix Kurumsal Bulut Endeksi araştırması, dünya genelinde kurumsal bulut kurulumları ve geçiş planları hakkında bilgi edinmek için gerçekleştirilen Vanson Bourne araştırmasını baz alıyor. 24 ülkeden BT konusunda karar verme yetkisine sahip 2650 kişiyle yapılan araştırmada kurumların mevcut iş uygulamalarını nerede çalıştırdığı ve yakın gelecekte nerede çalıştırmayı planladıkları inceleniyor. Ayrıca katılımcılara bulut bilişimle ilgili yaşadıkları zorluklar ve bulut girişimlerinin diğer BT projeleri ve önceliklerine kıyasla ne konumda olduğu soruluyor.

Raporun bulguları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak “Nutanix Kurumsal Bulut Endeksi 2019” raporunu indirebilirsiniz.