Nexans Denizli Fabrikasına 17 Milyon Euro Yatırım Bütçesi Ayırdı

Tüm dünyada 41 ülkede 28 bin çalışanı ile sürdürülebilir elektrifikasyon çözümleri üzerinde çalışan Nexans, Denizli’deki fabrikasında önemli bir yeşil dönüşüm projesine imza atıyor. Mevcutta 49 bin metrekare alanda ayda 3 bin 850 ton üretim kapasitesine sahip olan Denizli Fabrikası, 2030 hedefleri doğrultusunda, verimliliği artıracak ve karbon salınımını azaltacak şekilde bir yeşil dönüşüm programına sokuldu.

Nexans Denizli Fabrikası, bu dönüşüm çerçevesinde alanını yüzde 20 büyüterek 2025 yılından itibaren 58 bin metrekare alanda hizmet vermeye başlayacak. Bu büyüme ile operasyonel verimlilik ve iş güvenliği konularında 2030 standartlarına uygun düzenlemeler yapılacak. Yeşil bina konsepti çerçevesinde projelendirilen dönüşüm için toplamda 7 milyon euro bina yatırım bütçesi ayırırken; makine revizyon, dijitalizasyon, kapasite artışı ve verimlilik artışıyla beraber  toplamda 17 milyon bütçe ayrılacak.

Yıllık Karbon Miktarının 900 Ton Azalacağı Öngörülüyor

Nexans Türkiye, Levant ve Orta Asya Genel Müdürü Atilla Kurtiş, projenin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Bu büyük yatırım ile amacımız, fabrikamızda çok daha az enerji kullanarak, daha az karbon salınımı ile daha verimli bir üretim yapmak. Yeşil fabrika konseptinde Denizli’den dünyaya örnek olacak bir proje çıkarmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl Denizli’de ürettiğimiz yenilikçi ürünlerimizi dünyanın 50 ülkesine ihraç ederek önemli bir ihracat başarısına imza attık. Bu güzide şehrimiz dünyaya örnek olacak, yeni nesil teknolojiler ile donatılmış doğa dostu bir fabrikayı hak ediyor. Bu yatırımla birlikte yıllık karbon miktarımızı 900 ton kadar azaltacağımızı öngörüyoruz.”

Kurtiş, Türkiye’de yangın güvenliği yüksek kablolar ile ihracat rekorları kırdıklarını ve ülkemizin sürdürülebilir geleceğine ve ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmaya devam edeceklerini belirtti: “Nexans olarak biz, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanımı ile ilgili çözümler sunarak elektrikleşmeyi sağlamak ve enerji geçişini hızlandıracak çözümler üretiyoruz” diyen Kurtiş, “2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefimizi de ilan etmiş durumdayız. Bu kapsamda sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve çevresel etkiyi dengeleyen bir yönetim modeli olan 3E ismini verdiğimiz yenilikçi bir model ile şirketimizin ve dünyamızın sürdürülebilirliği için sorumlu bir yönetim anlayışı içinde hareket ediyoruz” diye konuştu.

Global Sosyal Sorumluluk Misyonunu Sürdürüyor

Nexans, çevresel sorumluluk, çalışan bağlılığı ve iş performansını dengeleyen 3E (Ekonomi, Ekosistem, Ekip Bağlılığı) yönetim modeliyle sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ürünlerinin çevresel etkilerini en aza indirmek için sürdürülebilir malzemeler kullanıyor ve enerji verimliliğini artıran teknolojiler geliştiriyor.

Dünya genelinde birçok sosyal sorumluluk projesi yürüten Nexans, enerjiye erişimi olmayan veya kısıtlı olan topluluklara yardım etmek için kurduğu Nexans Vakfı ile enerji yoksulluğuyla mücadele eden projelere destek veriyor ve bu topluluklara enerji sağlamak için eğitim ve altyapı projelerini destekliyor. Eğitim ve teknolojiye erişim konusunda da aktif olan Nexans, gençlere ve dezavantajlı gruplara eğitim ve mesleki gelişim fırsatları sunarak hem çevreyi korumayı hem de sosyal eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyor.

Toplantıdan Kısa Notlar

  • Nexans 120 yıldır kablo üreten Paris merkezli bir şirket. Her türden kablo yapabilen dünyanın en büyük iki şirketinden biri.
  • 41 ülkede 28 bin 500 çalışana sahip.
  • Şirket 2023’te 7,8 milyar Euro satış yapmış. Karın yüzde 5’i Türkiye’den geliyor. Türkiye’de tek başına 32 milyon Euro değer yaratılmış.
  • İki büyük gemisiyle deniz altında geçen enerji hatları döşeyebilme yeteneğine sahipler. Yakında buna üçüncü gemi de eklenecek. Dünyada bunu yapabilen üç şirket varmış
  • Şirket uzmanlığını elektrik iletimine odaklamış durumda. Sadece enerjinin üretiminden kullanımına giden yolda var olmak istiyorlar. Veri aktarımıyla ilgili kısımdan çıkma eğilimdeler.
  • 2030 yılına kadar dünyada elektrik talebinin %20 artacağını, 2040’a kadar yıllık artışın%2 olacağını öngörüyorlar. Yine tahminlerine göre 2040’ta elektriğin %80’i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak ve elektrik enerjisinin küresel enerjideki payı %31’e ulaşacak.
  • Nexans üretim portföyünün %75’ini kullanım alanına konumlandırıyor. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi kablolama sistemlerinde çok güçlü olduklarını belirtiyorlar.
  • Denizli fabrikası kullanım ürünlerine odaklı. Genişledikleri alan önceden iplik fabrikasıymış. Şimdi aynı alanda bu kez bakır ve alüminyum bükecek, karasal enerji hatlarını ilmek ilmek örecek kablolar üretecekler.
  • 2023 Aralık aynı verilerine göre Türkiye’den 151 milyon dolarlık ihracat yapılmış. Türkiye’den toplam 50 ülkeye ihracat malı gönderiyorlar. İhracatın yapıldığı ilk beş ülke Birleşik Kurallık, Hong Kong, Irak, Kazakistan ve Hollanda.
  • Atilla Kurtiş, binalara yapılacak doğru enerji iletim altyapı yatırımlarıyla yüzde 10’un altında ek maliyetle yüzde 20’ye varan elektrik tasarrufunun mümkün olduğunu söylüyor. Sistem 3-4 yılda kendini amorti ederken, halojen içermeyen özel kablo kaplamaları sayesinde elektrik kontağı nedeniyle yangın riskinin de önüne geçiyor.
  • Apartman altı elektrikli araç şarj istasyonlarının şebekeye getirdiği yükün doğru altyapı olmadığı taktirde riski artıracağını söylüyor Kurtiş. Burada doğru kablo ve kesit seçimi riskin giderilmesinde büyük rol oynuyor.
  • Üretimde en çok kullanılan malzeme bakır ama bakıra olan talep de giderek artıyor. Kurtiş, şu an bu alanda bir sorun olmamakla birlikte 2025 yılının 2. yarısından itibaren bakır arz talep dengelerinin bozulabileceğini ve bunun fiyatlara yansıyacağını söylüyor.
  • Geri dönüşümlü ürünler tüketiciler arasında popüler hale gelmiş. “Bundan 5 yıl önce ürünlerimizde geri dönüştürülmüş malzeme kullandığımızı söylesek bize burun kıvırırlardı. Bugün bu durumu memnuniyetle karşılıyorlar” diyor Kurtiş.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?