Yerlilikte yüksek oranlara ulaşan televizyon sektörü yönünü global pazara çevirdi. Türkiye’nin yazılım, donanım ve tasarım konusunda çok başarılı iş gücüne sahip olduğunu vurgulayan Atmaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, Sunny Elektronik’in yüzde 20 olan ihracat rakamını 2025 yılına kadar yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Büyük ekranlı televizyonlarla pazar payını yüzde 10’a çıkaran marka, yeni çıkaracakları QLED televizyonlarla da iç pazardaki payını yükseltmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin en büyük elektronik üreticileri arasında yer alan Sunny Elektronik, 2024 planlarını globalleşme ve yeni ürün üzerine kurguladı. Tüketicinin son 5 yılda televizyon kullanımına yönelik alışkanlıklarının değiştiğine değinen Atmaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca artık telefon, tablet kadar kolay kullanılabilecek ve tüketicinin hızlı işlem yapabileceği televizyonlar tercih edildiğini dile getirdi. Büyük ekranlı akıllı televizyonları ile önemli bir noktaya gelen Sunny’nin evlerde ilk televizyon olarak tercih edildiğini ve bu sayede iç pazar paylarını yüzde 10’a çıkardıklarını belirti. Atmaca “2023 yılı genel olarak zorlu bir yıl olmasına rağmen bizim açımızdan planlamalarımızı uygulayabildiğimiz ve olumlu neticeler aldığımız bir yıl oldu. Özellikle yılın ilk yarısı bu anlamda bizim için çok kıymetli oldu. İkinci yarıya geldiğimizde ise sadece elektronikte değil tüm piyasaya yönelik talepte ciddi daralma yaşandı. Ancak yıl ortalamasına baktığımızda 2022 yılına göre adetsel bazda yüzde 20 oranında bir büyüme yakaladık. 50 inç ve üzeri televizyon pazarındaki gücümüzü artırdık. Yıl genelinde bir denge yakalayabildiğimiz için mutluyuz” açıklamasında bulundu.
Bu sene 45. yılı geride bırakan marka 2024’te yeni ürünlerini de tüketiciyle buluşturacak. Bundan sonraki hedeflerinin kaliteli ürünlerini premium ürün algısı ile pekiştirmek olduğunu belirten Adem Atmaca, televizyon grubuna QLED televizyonları ekleyeceklerini dile getirdi. Atmaca “QLED televizyonlar standart LED TV’lere oranla çok daha iyi görüntü kalitesine sahip. Biz de bu önemli değeri kullanıcılarımızla erişilebilir fiyatlarla buluşturmak istiyoruz. Yeni ürünümüz tasarımı ve donanımı ile tüketicimize memnun kalacakları kullanıcı deneyimi sunacak. QLED ürünümüzün genel televizyon satışlarımızın bu sene yüzde 10’unu oluşturacağını düşünüyoruz. 2025 yılında ise yüzde 60’a ulaşmasını hedefliyoruz. Bununla beraber OLED TV’ler için üretim tesisimize bu sene 2.5 milyon dolar yatırım yaptık. 2025 yılında tüketici ile buluşturacağımız 65- 77 inç OLED televizyonlarımızın ilk sene satışlarımızdan yüzde 5 pay almasını bekliyoruz.
İhracat Hedefi: Avrupa Pazarındaki Payını Yüzde 50’ye Çıkarmak
Türkiye’nin çok köklü bir televizyon üretim tecrübesi bulunduğunu belirten Adem Atmaca, dünyada satılan televizyonun yüzde 5’inden fazlasının Türkiye’de üretildiğini vurguladı. Atmaca “SUNNY olarak İtalya başta olmak üzere bütün Avrupa’ya televizyon ihracatı yapıyoruz. Genel satışlarımızda yüzde 20 payı olan ihracatımızı 2025 yılında yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
“Teknoloji ve Mesleki Eğitimlerin artırılmasına yönelik projeler önceliğimiz”
Markanın kurucusu Hayrettin Atmaca’nın adını taşıyan vakfın desteği ile öğrencilere yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Adem Atmaca, Türkiye için eğitim konusunda özel sektörün de sorumluluk üstlenmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi. 2023 yılında açılan Çatalca Sunny Bilişim Merkezi’nin yanı sıra Şubat ayında protokolü imzalanan Sunny Mesleki Eğitim Akademisi ile bu konuda önemli bir yol kat ettiklerini belirten Atmaca, “Ülkemizin aydınlık yarınları için bugünün gençlerine yatırım yapmamız gerekiyor. Dünya çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Bu değişime öğrencileri erken yaşta dahil etmek gerekiyor. Biz Hayrettin Atmaca Vakfı desteği ile geçtiğimiz sene Çatalca Sunny Bilişim Merkezi’nin hizmete açtık. Burada 10-17 yaş arası 350’ye yakın öğrenci yazılımdan robotik kodlamaya diledikleri alanlarda eğitim alabiliyor. Altı farklı atölyede; robotik kodlama, çizim, yazılım, tasarım ve üretim, stop motion ile 3D modelleme gibi konularda eğitimler verilerek öğrencilerin becerileri geliştirmelerine katkı sağlıyoruz. Bu sene ise Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız iş birliği ile Esenyurt Sunny Mesleki Eğitim Akademisi’ni hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz Öğrencilere uçtan uca tüm üretim süreçleri deneyimleme imkanı sunduğumuz; marka değeri, pazarlama stratejileri, iletişim faaliyetleri ve finansal süreçler gibi farklı başlıklarda da eğitimler verdiğimiz bir program oluşturmak. Diğer yandan akademiye katılan eğitmenlerin ise sektör profesyonelleri ve yüksek mühendislerden oluşan bir danışman kadrosundan farklı alanlarda eğitim alma imkanı yaratmak” açıklamasında bulundu.
“Ağrı’nın Zirvesi’nde Teknoloji Yarışması”
İlk defa 2023 yılında “Ağrı’nın Zirvesi’nde Teknoloji Yarışması” gençlerin, öğrencilerin robotik konusunda kendilerini geliştirmeleri için hayata geçirilen proje bu sene Ağrı’nın yanı sıra Iğdır, Kars ve Ardahan illerinin dahil olması ile yoğun ilgi ile karşılandı. Yarışmaya katılan 148 farklı grupta, toplam 740 öğrenci arasında yapılan ön eleme sonrasında 20 takım finale çıkmaya hak kazandı. Mayıs ayında final yapacak olan yarışma için çok heyecanlı olduklarını belirten Adem Atmaca sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Köklerimizin bulunduğu Ağrı’ya eğitim ve teknoloji anlamında değer katacak projeleri hayata geçirmek bizi gururlandırıyor. Burada geleceğimize yön verecek çok başarılı öğrenciler var. Onlara sahip olduğumuz bilgiyi aktarmak, motive etmek adına tüm kalbimizle ve enerjimizle çalışıyoruz. Yıllar sonra bu yarışmanın daha da büyümesi ve Türkiye’nin farklı illerinden katılımlarla Ağrı’da final yapması en büyük arzumuz.”