SBTi, Asus’un yakın dönem bilim tabanlı emisyon azaltma hedeflerini onayladı.
Asus, yakın dönem bilim tabanlı emisyon azaltma hedeflerinin SBTi (Science Based Target initiative) tarafından onaylandığını duyurdu. Bu onay, Asus’un hedeflerinin daha sürdürülebilir bir dünya için küresel ısınmada endüstri öncesi seviyelere göre çok kritik önem taşıyan bir eşik olan 1,5°C hedefiyle uyuştuğunu gösteriyor.
Asus ayrıca SBTi ile birlikte, 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşmak için uzun vadeli emisyon azaltma hedefleri koymaya da kararlı. Şirket ayrıca Birleşmiş Milletler’in Race to Zero (Sıfıra Yarış) kampanyasının üyelerinden biri oldu.
SBTi girişimi Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC) ve Carbon Disclosure Project (CDP) tarafından başlatıldı. Bu girişim, küresel sıcaklık artışını kısıtlamak için üçüncü tarafların sertifika verebildiği bilimsel yaklaşımlar sunuyor. Hedefler, Paris Anlaşması’nda kararlaştırılan küresel ısınmayı endüstri öncesi seviyenin 1,5°C üzerine sınırlama hedefine ulaşmak için iklim bilimleri açısından gerekli görülen en son standartlarla uyumluysa “bilim tabanlı” olarak kabul ediliyor.
BM Sıfıra Yarış kampanyası gelecek tehditleri önleyen, düzgün iş olanakları yaratan, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme sağlayan sağlıklı, dayanıklı, sıfır karbon emisyonlu bir kurtarma planı için şirketlerden, şehirlerden, bölgelerden ve yatırımcılardan liderlik ve destek toplamak amacıyla yürütülüyor.
SBTi ve BM Sıfıra Yarış kampanyası
SBTi onaylı emisyon azaltma hedefleriyle ASUS, grup genelinde sera gazı envanterini Ölçek 1, 2 ve 3 şeklinde çıkardı ve önüne net hedefler koydu.
Yakın dönem hedefleri için ASUS, 2030’a kadar Ölçek 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını 2021 baz yılına kıyasla yüzde 50 azaltmaya kararlı. Aynı zaman diliminde Asus ayrıca, satın alınan ürün ve hizmetlerle satılan ücretlerin kullanımını kapsayan Ölçek 3 sera gazı emisyonunu da yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.
SBTi onayı alan ASUS, BM Sıfıra Yarış kampanyasının da bir üyesi oldu. Bunun bir parçası olarak ASUS, Paris Anlaşması’yla aynı amaca yönelik hedeflerini SBTi ile birlikte takip edecek. Paris Anlaşması ile küresel ısınmayı endüstri öncesi dönemin 1,5°C üzerine kadar sınırlamak amaçlanıyor.
ASUS, kapsamlı aksiyon planlarıyla yakın dönem için koyduğu net hedeflere ulaşmak için çalışırken bir yandan da dünya ekonomisini karbondan arındırma çalışmalarına destek oluyor. ASUS buradan hareketle şeffaf bir aksiyon planı uygulayacak. Bu planda enerji verimliliğini artırmaya, önemli tedarikçilere karbon yoğunluğunu azaltma zorunluluğu getirmeye ve yenilenebilir enerji kullanmaya yönelik aşamalar yer alacak. Asus ayrıca kalan karbon emisyonlarını ortadan kaldırmak ve net sıfıra adım adım ulaşmak için yenilikçi teknolojilere yatırım yapmayı amaçlıyor.
Sürdürülebilirlik için sürekli çalışma
SBTi onayı, Asus’un sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarında doğru yolda olduğunun bir diğer kanıtı. Örneğin, son iki yıl içinde şirket bağımsız TCFD (Task Force on Climate Related Financial Disclosures) raporları yayınladı. Bu raporlar şirketin iklimsel risk yönetimini değerlendirip fırsatları ortaya koyuyor ve ardından iklim için atılması gereken adımları paydaşlarla şeffaf bir şekilde paylaşarak onların iklimle alakalı finansal verileri daha iyi anlamalarını sağlıyor.
Bunlara ek olarak Asus, düşük karbonlu olduğu doğrulanabilir ürünler sunma yönündeki devamlı çalışmalarıyla EPEAT Climate+ Champion unvanın elde etti. Bu çalışmalar arasında ürünlerin enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak ve ürünlerle onaylı karbon ayak izi raporları sunmak gibi örnekler yer alıyor.
Asus’un sürdürülebilirlik alanındaki başarısının bir diğer kanıtı ise Financial Times ve Statista tarafından hazırlanan Asya Pasifik İklim Liderleri listesinde ikinci kez yer alması. Asus ayrıca TIME’ın 2023’ün En İyi Şirketleri listesinde de yer alıyor. Bu listede sürdürülebilirlik de değerlendirme kategorileri içinde bulunuyor.