Ekiplerin değişen gereksinimlere ve pazar koşullarına hızla ve sürekli olarak uyum sağlamasına olanak tanıyan agile scrum metodolojisi iyileştirme, iş birliği ve esneklik ilkelerine dayanıyor. Bu çevik metodoloji ekipler tarafından yüksek kalitede, zamanında ve bütçeye uygun ürünler yaratmak için kullanılıyor.
Etkili iletişim ve iş birliğini esas alan agile scrum metodolojisi, esnekliğe ve değişen gereksinimlere uyum sağlama yeteneğiyle giderek daha popüler hale geliyor. Aktif katılımı teşvik ederek kontrol mekanizması sağlayan scrum, ekiplerin hem hesaplı hem yüksek performanslı ürünler yaratmasına olanak tanıyor. Ekiplerin iş akışlarını gerektiği gibi planlamasına yardımcı olan metodoloji, esnek ve bütünsel bir ürün geliştirme stratejisiyle organizasyonlara çok sayıda fayda sağlıyor. Scrum yaklaşımının proje yönetim sürecinde ekip üyelerini inisiyatif alma ve kaliteli performans sunma noktasında teşvik etmeye imkan tanıdığını vurgulayan TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, agile scrum’ın 6 faydasını sıralıyor.
1. Somut Çıktı: Agile scrum, her iki ila dört haftada bir artımlı çıktılar üretecek şekilde yapılandırıldığından ekiplerin tamamen işlevsel olan somut çıktılara odaklanmasına yardımcı olur. Her birim bitmiş ürün oluşturulduğunda başarı hissi sağladığı için ekip üyeleri adına daha motive edici bir yaklaşım sunar. Ekiplerin son ürünü ve çalışmalarını hızlıca görselleştirebilmeleri bu motivasyonu artırırken, proje boyunca odaklanmaya daha yatkın olmaları, daha hızlı ve iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar.
2. Kollektif Uygulama: Scrum’ın faydaları, özellikle ortak çalışma söz konusu olduğunda sayısızdır. Scrum ve Agile Scrum birlikte çalışma için birçok fayda sağlayarak ekiplerin görevleri yerine getirmesini ve sorunları çözmesini kolaylaştırır. Çevik ekipler farklı uzmanlıklara sahip kişilerden oluşur ve bu da ekip üyeleri arasında iş birliğini gerekli kılar. Bu iş birliği, görevleri yürütmek ve sorunları çözmek için katılımcı bir yolu teşvik eden scrum uygulamaları ile daha kolay hale gelir ve verimli çözümler üretilmesini sağlar.
3. Sürekli İyileştirme: Scrum kullanmanın en büyük faydalarından biri, ekibin çalışma şeklini sürekli olarak geliştirmesine olanak sağlamasıdır. Bunun gerçekleşmesini sağlamak için sprint incelemeleri ve retrospektifler gibi scrum uygulamaları kullanılır. Bu uygulamalar sırasında, scrum ekibi ilerlemelerine geri dönüp bakabilir ve iyileştirme alanlarını belirlemek için süreç üzerinde düşünebilir. Bu, ekiplerin her zaman daha iyi çalışmanın ve daha iyi sonuçlar elde etmenin yollarını bulmaya çalışmasını sağlar. Ayrıca scrum, ekiplerin yalnızca performanslarını değil, aynı zamanda yarattıkları ürün veya hizmeti de iyileştirmek için yeni fikirler ve yaklaşımlar denemelerine olanak tanır. Ekipler sürekli olarak iyileştirme yolları arayarak daha büyük başarılar elde edebilir ve daha kaliteli sonuçlar sunabilirler.
4. Öğrenme ve Tekrarlama Alanı: Ekiplerin öğrenmesi ve yinelemesi için etkin bir platform sağlayan scrum, planların en son bilgi ve geri bildirimlere göre ayarlanmasına olanak tanıyarak projedeki değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlıyor. Günümüzde, duyguları ve tercihleri tahmin etmek zor olabildiğinden scrum, başarısı büyük ölçüde müşteri deneyimine bağlı olan oyunlar, web siteleri ve diğer yazılımlar gibi ürünlerin geliştirilmesinde yaygın olarak kullanılıyor. Scrum metodolojisi, ekibin çalışmalarına hızlı bir şekilde entegre edebileceği çok sayıda test ve geri bildirim turuna izin verirken aynı zamanda ekiplerin her türlü belirsizliği gidermelerine yardımcı olur.
5. İşlevsellik ve Müşteri Odaklılık: Scrum’ı kullanmak, ekiplerin yalnızca ürünü yaratma sürecinden ziyade, ürünlerinin işlevselliğine ve müşterilerinin deneyimine odaklanmasına olanak tanır. Scrum kullanmanın faydaları çoktur ve kısa sprintleri, temel özelliklere odaklanmayı ve kasıtlı görev seçimini içerir. Sprint planlaması sırasında takımlar odaklanmak istedikleri temel özellikleri belirler ve ardından bu özelliklerle ilgili görevleri tamamlamak için kısa sprintler kullanır. Bu yöntem ekiplerin en önemli özelliklere öncelik vermesine ve bunları hızlı bir şekilde tamamlamasına olanak tanır. Sprintlerin kısa çalışma aralıklarına sahip olması nedeniyle çok fazla görev yerine getirilemediğinden ekiplerin o anda yürüttükleri çalışma konusunda bilinçli olmaları gerekir. Bu adım, ekibin en önemli görevlere odaklanarak gereksiz zaman kaybetmemesini sağlamaya yardımcı olur.
6. Öz Yönetim Yoluyla Güçlendirme: Ekiplerin takım başarısı, sahiplenme ve sorumluluk duygularını geliştirmeye yardımcı olan scrum, ekip üyelerini teşvik ederek organizasyon için faydalı bir ilerleme sağlar. Scrum aracılığıyla ortak sorumluluğa sahip olan ekipler, yaratıcı bir ortamda yenilikçi çözümler üretme fırsatı bulur. Böylece her ekip üyesi elinden gelenin en iyisini yapma ve kalıpların dışında düşünme noktasında motive olacağından organizasyon başarısı her geçen gün artar.