Türkiye ekonomisinin gövdesini oluşturan 600 civarında önemli kurumun, 3 milyonu aşkın çalışanına hizmet veren dijital eğitim çözümleri şirketi Enocta’nın verilerine göre; 2022 yılında Enocta platform altyapısı üzerinden 84 milyon eğitim tamamlandı, 5,5 milyon sınav yapıldı.
Türkiye’nin ilk “uzaktan eğitim” şirketlerinden biri olarak 1999 yılında kurulan, günümüzde uçtan uca sunduğu dijital eğitim çözümleri ile yerli, uluslararası kurum ve şirketlerde çalışan 3 milyondan fazla kişiye eğitim hizmetleri sunan Enocta CEO’su Ahmet Hançer, çağın kritik becerilerinin kazanılması için e-öğrenmenin çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı sağlayan etkili bir yöntem olduğunu belirtti ve Enocta’nın e-öğrenme vizyonunu ile 2022 verilerini paylaştı.
Sürekli gelişim
Bilginin çok hızlı eskidiği, okuldan edinilen bilgilerin iş yaşamındaki değişimi algılamak ve değişime liderlik etmek için yeterli olmadığı bir dönemden geçildiğini belirten Hançer şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz hızlı değişim ortamında bireylerin bu sürece ayak uydurması, bilgilerini yenilemesi ve sürekli gelişim artık vazgeçilmez bir gereksinim. Dijital eğitim, bilginin hızla eskidiği bu ortamda bireylerin gelişim yolculuğuna çok önemli katkılar sunuyor; internet bağlantısının olduğu her yerden, her zaman dijital bir cihaz aracılığıyla eğitim alma olanağı sağlıyor. 2022 yılında Enocta platform altyapısı üzerinden 84 milyon eğitimin tamamlanıp, 5,5 milyon sınav yapılması, e-öğrenmenin geniş kitlelere ulaşma açısından çok etkili yöntem olduğunu bir kez daha gösterdi.
Önümüzdeki dönemde, artırılmış ve sanal gerçeklik, 360 derece ortam deneyimleri gibi yeni uygulama ve teknolojileri eğitimlerimizde daha etkili kullanarak ve Enocta Platformu altyapısında sunduğumuz makine öğrenmesine yatırım yaparak, sürekli gelişimi hayatlarının bir parçası haline getiren kurumlara etkili, verimli eğitim hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.“
Kullanım artıyor
Enocta’nın, kullanıcı davranışlarına dayanarak yaptığı araştırmalara göre, pandemi döneminde dijital eğitimin öneminin kavranması açısından çok hızlı bir değişimin yaşandı, bu dönemin ardından girilen normalleşme sürecinde farklılaşan eğitim taleplerine hızlı birer yanıt niteliğinde olan Enocta hizmetlerine yönelik ilgi artarak devam etti.
Ofislerin açıldığı, işyerine gidişlerin başladığı, aynı zamanda hibrit çalışma modellerinin de hayata geçtiği 2022 yılında, çalışanlar eğitim almak için 2021 yılına göre daha uzun süre ekran başında kaldı ve sisteme doğrudan bağlanan çalışan sayısında artış oldu.
Enocta verilerine göre 2021 yılında, 3,8 milyon dakika olan son kullanıcı deneyim süresi, 2022 yılında yüzde 21 artışla 4,6 milyon dakikaya çıktı. Eğitimlere, kurumlardaki eğitim yöneticilerinin aracılığı yerine, kendi kendine kayıt olanların oranı ise 2021 yılının ortasından itibaren 18 ayda yüzde 15 seviyelerinden yüzde 35’lerin üzerine çıktı.
Bilgiye kolay erişim
Enocta eğitimlerine gösterilen ilginin artışında, kullanıcı analizi yaparak kişiye özel içerik önerileri sunan yapay zeka uygulaması ve kurumların yıllık abonelik modeli ile 7.000 içeriğin tümüne kolaylıkla ulaşımını “özgür gelişim” yaklaşımı bunda çok etkili oldu.
Ayrıca 2022 yılında, kurumların eğitim ve gelişim faaliyetlerini zenginleştirme konusunda ilk adımlarını atmalarını kolaylaştıran, Türkiye’de alanında bir ilk olan “enoctakatalog.enocta.com” web sitesi oluşturuldu. Çalışanlarına güncel beceri ve bilgiler kazandırmak isteyen kurum temsilcileri, bu yeni web sitesi aracılığıyla Enocta Katalog’da yer alan tüm eğitimlerin, hedef kitle, süre ve kategori gibi bilgilerini analiz ederek eğitim seçebiliyor ve yaptıkları bu seçimlere göre Enocta’dan bilgi ve teklif alabiliyor.
Uzmanlar Enocta’da
Enocta’nın geçtiğimiz 2 yılda ağırlık verdiği bir diğer konu da içerik üretimi oldu. Güncel eğitim ihtiyaçları ve farklılaşan taleplere paralel olarak yeni eğitim üretimi hız kazandı. Yoğun ve nitelikli çalışmaların sonucunda 2020 yılı sonrası geliştirilen eğitimlerin sayısı toplam eğitimlerin yüzde 55’ine ulaştı. Aynı dönemde Enocta’ ya içerik sağlayan iş ortağı sayısı da hızlı bir artış göstererek 100’e yaklaştı.
Enocta’nın sunduğu içerik, kurumlara ve son kullanıcılara sağladığı olanaklar sürekli gelişim gösteriyor, çalışanlar Enocta aracılığıyla güncel, güvenilir bilgi alıyor. Enocta içerikleri, alanında uzman ve birikimi herkes tarafından kabul görmüş yetkin bir kadro tarafından üretiliyor, 100’ü aşkın uzman Enocta’ya içerik sağlıyor.
Enocta’dan hizmet alanlar: Animasyon, oyun, grafik, video ile desteklenen; tekrar etme, ölçme, online olarak çalışma grupları kurma, sanal sınıf uygulaması ile canlı ders anlatımlarına katılmanın mümkün olduğu keyifli ve verimli bir öğrenme deneyimi yaşıyor.
Enocta 2022 yılı verileri
Çalışanların Tercih Ettiği ilk 5 Yetkinlik ve Konu
Enocta’nın 3 milyona yakın değerlendirmeyi baz alarak derlediği verilere göre 2022 yılında çalışanlar, bir yandan ofis ortamına yeniden geçişte öne çıkan iletişim ve yönetim sorunlarına, diğer yandan 2022 yılının ilk yarısında etkisi devam eden pandemi nedeniyle sağlık, sürdürülebilirlik ve kalite konusuna yöneldiler. Çalışanların 2022 yılında tercih ettiği ilk 5 yetkinlik ve konu: “Etkili İletişim ve İlişki Yönetimi”, “Kalite” “Sağlıklı Yaşam”, “ Sürdürülebilirlik”, “Sağlık ve Güvenlik” oldu.
Çalışanların En Çok Beğendiği Eğitimler
Çalışanların en çok beğendiği eğitimler ise çağın temel tartışma konularını ele alan başlıklarda oldu. En sevilen 12 eğitimin ilk 5’i: “Dijital Çağda Ebeveynlik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Belirsizlikle Mücadele ve Stres Yönetimi”, “Evden Verimli ve Etkili Çalışmanın Yolları”, “Dolabımdaki İklim Krizi” başlıklarını taşıdı.
Bir Yılda 84 Milyon Eğitim
• Enocta platform altyapısı üzerinden 2022’de toplam 84 milyon eğitim tamamlandı, 5,5 milyon sınav yapıldı.
• 2021 3,8 milyon dakika olan son kullanıcı deneyim süresi, 2022 yılında yüzde 21 artışla 4,6 milyon dakikaya çıktı.
• Eğitimlere, kurumlardaki eğitim yöneticilerinin ataması yerine, kendi kendine kayıt olma oranı, 2021 yılının ortasından itibaren 18 ayda, yüzde 15 seviyelerinden yüzde 35’lerin üzerine çıktı.
• Öğrenenlerin, kendi istekleri ile kayıt oldukları eğitimlerin tamamlanma oranı yüzde 70 olarak karşımıza çıktı.