Red Hat, dokuzuncu Global Tech Outlook araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Geçen senekilerle aynı düzende yapılan araştırmada elde edilen verilerden şirketlerin dijital dönüşüm girişimleri, BT ve BT dışı harcamalarındaki öncelikleri ve karşılaştıkları güçlükler incelendi.
Dünya çapında çeşitli sektörlerde çalışan 1.700’den fazla bilgi teknolojileri (BT) liderinin katıldığı anketle teknolojinin kullanımındaki yeni yaklaşımlar ve trendler ortaya çıkıyor. Red Hat, rapordaki önemli bulguları ve sonuçların zaman içinde nasıl değiştiğini aşağıda sıralıyor.
Güvenlik hala birinci birinci önceliğini koruyor
Güvenlik, çeşitli coğrafyalarda ve sektörlerin tamamında bir numaralı BT harcaması olmaya devam ediyor. Anketi cevaplayanların yüzde 44’ü güvenliği öncelikli ilk üç harcamasından biri olarak belirtiyor. Bu da ikinci öncelikli harcama alanı olan bulut altyapısının 8 puan fazlasına denk geliyor. Daha detaya inildiğinde ise yüzde 40’lık bir kesim ağ güvenliğinin, yüzde 38’lik bir kesim ise bulut güvenliğinin öncelikli olduğunu söylüyor. Üçüncü parti veya tedarik zinciri risk yönetimi (yüzde 12) ve güvenlik veya uyumluluk ekiplerinin (yüzde 13) ise en az harcama yapılan güvenlik alanları olduğu öne çıkıyor.
Güvenlik, diğer kategorilerde de listenin ilk sıralarında yer alıyor. Bulut güvenliği ise yüzde 42 ile bulut altyapısının en önemli önceliği oluyor. Veri güvenliği ve dayanıklılığı da (yüzde 45) analitik alanındaki bir numaralı harcama olarak öne çıkıyor ve yapay zeka (AI) / öğrenen makineleri (ML) geride bırakıyor. Güvenlik otomasyonu da (yüzde 35) bulut hizmetleri otomasyonunun (yüzde 33) ve ağ otomasyonunun (yüzde 30) önüne geçerek otomasyon alanında bir numara oluyor. Son olarak, her dört katılımcıdan üçü uygulamalar üzerinden diğer uygulamalara ve/veya veri kaynaklarına erişimi koruyan yatırımlarını “biraz artırdığını” veya “büyük ölçüde artırdığını” belirtiyor.
Dijital dönüşüm öncelikleri değişiyor
Şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında geçen seneye kıyasla çok fazla bir değişim olmamakla birlikte dijital dönüşümdeki en önemli iki öncelikte önemli gelişmeler bulunuyor. Önceki yıllarda inovasyon, dönüşüm için çok önemliydi. Bu yıl ise inovasyon, dönüşüm çalışmalarındaki birinci öncelik değil. Güvenlik, geçen seneye göre üç puan artarak yüzde 20’ye ulaştı ve birinciliği aldı. İnovasyon ise 5 puan düşerek yüzde 19 oldu ve güvenliğin gerisinde kaldı.
Red Hat’in inovasyonun öncelik sırasındaki yıldan yıla değişen konumu hakkında bazı teorileri bulunuyor. Şirket geçen seneki anketlerinde katılımcıların birden fazla seçeneği işaretlemesine izin veriyordu ancak bu yıl, sıralamada bir değişiklik yaratıp yaratmayacağını görmek için katılımcılardan seçenekler arasından sadece bir tanesini işaretlemesi istendi. Bu yıl yaşanan yüksek profilli tehditleri ve veri ihlallerini düşününce doğal olarak akıllara ilk güvenlik geliyor. Ancak bunun dışında anket verileri, şirketlerin dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandırdığını (yüzde 23) ve inovasyon planlarında bir yavaşlama olmadığını gösteriyor.
Yetenek açığı, dijital dönüşümün önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor
Şirketlerin dijital dönüşümde karşılaştığı en yaygın güçlük ise geçen yıla benzer olarak hala yetenek ve beceri açığı oluyor. BT otomasyonuna, güvenliğe ve yapay zeka/öğrenen makinelere gösterilen ilginin artmasıyla BT liderleri haklı olarak bu önemli girişimlerin gerekli beceri ve yetenek olmamasından ötürü yavaşlamasından çekiniyor. Organizasyonel kültür, insanlar ve süreçler, dijital dönüşümün başarılı olmasında teknoloji kadar kritik role sahip.
BT dışı harcamalara bakıldığında ise katılımcıların yüzde 37’si dijital dönüşüm stratejisini ve teknik/teknoloji beceri eğitimlerini seçti. İnsan/süreç beceri eğitimleri de yüzde 30 ile üçüncü sırada yer alırken ekibe BT veya geliştirici almak ve kalmasını sağlamak ise yüzde 28 ile arkasından geldi. Bu yılki BT dışındaki harcama öncelikleri, beceri geliştirmeye ve insanlara odaklanıyor. Ayrıca değişen pazar koşulları ve kısıtlı bir işgücü listesinden ötürü şirketlerin stratejilerini ve önceliklerini belirlemeye ek olarak işe alım, çalışanı şirkette tutma ve becerilerini geliştirme çalışmalarında da daha yaratıcı olması gerekiyor.
Daha fazla bilgi raporda yer alıyor
Raporda bulut stratejileri, sektör verileri ve otomasyon planları gibi pek çok konuda bilgi yer alıyor. Daha derin analizlerin bulunduğu 2023 Global Tech Outlook araştırmasını okuyanlar, şirketlerin gelecek yılda BT yaklaşımlarını modernleştirme aşamalarını nasıl planladığına dair daha fazla bilgiye sahip oluyor.
Araştırma metodolojisi
Red Hat, Mayıs ve Haziran 2022 arasında yarısı 100 milyon dolardan fazla gelire sahip şirketlerde çalışan 1.703 bilgi teknolojileri lideriyle anket düzenledi. Katılımcı listesi Red Hat müşterilerinin yanı sıra geniş sektör panelinden seçilerek oluşturuldu.