Teknoloji sektöründe neredeyse yirmi yıllık deneyime sahip olan Mario Silveira, Mart 2019’dan bu yana AMD’nin EMEA İş Geliştirme Başkanlığını yürütüyor. Şirketin pazar stratejilerini oluşturmaktan, hedeflerine ulaşmasından ve müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumlu olan Silveira AMD’nin şu anda neler yaptığı, 2020 yılının nasıl geçtiği, AMD’nin Avrupa pazarındaki durumunu ve diğer planlarını Enterprise Next’e anlattı.
AMD’nin 2021 yılı ve sonrası için öncelikleri neler?
Pandemi devam ettiği sürece öncelikli hedefimizi, dahili ve harici AMD ile çalışan herkesin korunduğunu ve desteklendiğini hissettirmek ve günlük görevlerine sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmelerini sağlamak olarak belirledik. Bunu da şu ana kadar başardığımıza inanıyorum.
Şirketimiz Mart 2020 yol haritasında duyurduğu ticari dönüm noktalarına ulaşma yolunda ilerliyor. Ama bu bizim için yeterli değil. AMD, personelin ve iş ortaklarının güvende olduğundan ve işlerinin sürekliliğinden emin olmak için elinden gelen her şeyi yapmaya devam ediyor.
Son yıllardaki başarımız çoğunlukla iş ortaklarımız, entegratörlerimiz ve tedarikçilerimizle olan ilişkilerimizden kaynaklanıyor. EMEA Bölgesi İş Geliştirme Lideri olarak temel önceliklerimden biri, bu bağlantılarımızın güçlü yönlerini daha da kuvvetlendirmek. Önümüzdeki yıllarda tedarik zinciri ilişkilerimizi sağlam tutmak ve geliştirmek, başarımızda büyük önem taşıyacak ve AMD’nin büyümeye devam etmesini sağlayacak.
Birçok pazarda 5G’nin piyasaya sürülmesi, yeni veri merkezi donanımları ve teknolojileri için talep yaratıyor. AMD olarak bu talepleri karşılamayı ve veri merkezi donanımlarında lider tedarikçi olmayı öncelikli hedef olarak görüyoruz. Ayrıca blok zincirinin üzerinde çalıştırılacağı donanım ve sistemlerin tasarlanmasında da önemli rol oynuyoruz.
Pandemi bilgisayar donanımı ve ilgili teknolojilere dair pazarı değiştirdi mi?
Evet, hem de oldukça değiştirdi. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışları kısa sürede çok sayıda insanın evden çalışmak zorunda kalması nedeniyle yeniden büyümeye başladı. Sonuç olarak birçok işveren personelin ihtiyaç duyduğu ekipmanı sağlayamadı, bu nedenle talep arttı.
Şimdi ise şirketler durup durumlarını gözden geçirme şansı yakaladığı için daha fazla firmanın yeni teknoloji ve cihazlara doğrudan yatırım yaptığını görüyoruz. Çoğu şirket, daha rahat ve etkili uzaktan çalışmayı sağlamak için teknoloji yatırımlarını artırıyor. Bu da çalışanların daha geniş bir alana yayılan yeni çalışma modellerine uyum sağlamasına yardımcı oluyor.
Bu durum büyük ihtimalle önümüzdeki yıllarda devam edecek. Pandemi, küresel ölçekte işletmelerin dijital dönüşümünü hızlandırdı. Milyonlarca tüketici artık uzaktan çalışıyor, alışveriş yapıyor ve çevrimiçi oyun oynuyor. Şirketler de bu duruma hızlı bir şekilde uyum sağlamak zorunda kaldı. Bu adaptasyonun büyük bir kısmı, daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlayan sanallaştırma gibi teknolojiler tarafından mümkün hale geliyor. Bu da veri merkezlerine ve sunuculara güç veren, daha yetenekli ve karmaşık yongalara olan talebi artırıyor.
Büyük veri, yapay zekâ ve otomasyona yönelik akımları de hesaba katarsak teknoloji sektöründe, özellikle yonga tasarımı ve üretimi iş kolu açısından ilginç bir dönemdeyiz. Bugün bizim üzerimize düşen, insanların ihtiyaç duydukları araçlara ve hizmetlere sahip olmalarını sağlamak için daha çok çalışmak.
AMD’nin sunuculardan konsollara uzanan ürün serilerinde uzun vadeli eğilimler neler, etkileri nasıl olacak?
Yonga gelişimindeki en büyük eğilim performans yönünde. Örneğin kurumsal pazara bakarsanız, sanallaştırma, bulut bilgi işlem, yapay zekâ ve iş geliştirmenin bir sonraki aşamasının bağlı olacağı diğer birçok yeni teknolojiyi etkinleştirmek için yüksek performanslı grafik işlemcilere ihtiyacınız var.
Örneğin çok sayıda ayrı donanım anahtarı ve yük dengeleyici çalıştırmak yerine ağ altyapınızın büyük bir kısmını sanallaştıracaksanız, bu sanal cihazları çalıştırdığınız sunucunun yüksek niteliklere ve güçlü bir performansa sahip olması gerekiyor.
Tüketici tarafında 7nm tabanlı tasarımlara geçişle ürün mimarilerinde yaşanan detaylı iyileştirmeler, performans yarışına gerçek bir hareket getirdi. Son kullanıcılar haklı olarak daha fazlasını istiyor. Örneğin mobil cihazların da masaüstünden alacağı performans ve deneyimi sunmasını bekliyor.
Bu, ev ofis platformu olarak kullanılan dizüstü bilgisayarın yalnızca günlük ofis uygulamalarını değil, akşamları çocuklarla birlikte oynadığınız Minecraft veya Fortnite oyunlarını da çalıştırabilmesini gerektiriyor. Tüm bu taleplere ayak uydurmak donanım üreticilerinin görevi.
Son olarak AMD, kurumları ve toplumu etkileyen yapay zekâ gibi mega trendleri ele almak için veri merkezleriyle ilgili çözümleri de geliştirmeye devam ediyor.
AMD, salgınla gelen dijital dönüşüm zorluklarıyla başa çıkmak ve uzun vadeli trendler ışığında müşterilerine daha iyi hizmet vermek için neler yapıyor?
Bu zor dönemde iş ortaklarımızla birlikte dünyanın her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ürünleri sağlamaktan gurur duyuyoruz. Günümüzde insanlar, AMD ile güçlendirilmiş dizüstü bilgisayarlarda, AMD destekli sunucularda çalışan hizmetleri evde güvenli ve üretken bir şekilde çalışırken kullanıyor. AMD destekli süper bilgisayarlarla tıp konusunda yenilikler üretmeye çalışıyor.
AMD’nin geliştirdiği teknolojilere baktığımızda, yüksek performans, güvenlik özellikleri ve sürdürülebilir bilgi işlem konusunda lideriz. AMD ayrıca, 25×20 Enerji Verimliliği Hedefi ile bilgisayarları daha sürdürülebilir hale getirme çabalarına da öncülük ediyor. Bu hedef kapsamında AMD, 2020 yılında 2014’te belirlediğinden 25 kat daha fazla verimli işlemciler geliştirme vizyonuna sahipti. Bunu başardık, hatta Radeon Vega grafikli 3. nesil AMD Ryzen işlemcilerle bu hedefin ötesine geçtik.
AMD İş Ortağı Merkezi ve Eğitim Portalı, ortaklarımızın pazarda karşılaştıkları, uzun süredir devam eden zorlukları ele alacak şekilde yeniden tasarlandı. AMD ekiplerini evde çalışabilecekleri şekilde donatan bir sanal etkileşim modeli geliştirdik. AMD, kendi faaliyetlerinin ötesinde 2020 boyunca Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC) Fonu ile üniversiteleri ve araştırma enstitülerini destekledi. Bu yıl içinde şimdiye kadar 3 üniversitenin COVID-19 araştırmaları için süper bilgisayarlar kurmasına yardımcı olduk.
Kısacası hangi sektörde olursanız olun, AMD olarak COVID ve COVID sonrası ortamın zorluklarının üstesinden gelmek için ihtiyacınız olan teknolojiyi size sunmaya hazırız.
Son projelerinizden aralarında en çok gurur duyduklarınız hangileri?
CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki parçacık fiziği araştırma ekibi kısa süre önce deneysel verileri hesaplamak için kullandıkları sistemlerde AMD EPYC 7742 işlemcileri kullanmayı tercih etti. Bu gerçekten harika bir gelişme. Bilim ve teknoloji sektöründe çalışan herkes gibi benim de içimdeki bilim ışığını ortaya çıkardı diyebilirim.
Ayrıca AMD’nin 64 çekirdekli Hawk süper bilgisayarını kurmak için Stuttgart’daki Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Merkezi ile çalışması ve Finlandiya’da AMD destekli Mahti süper bilgisayarının lansmanı da bizim için önemli gelişmelerdi.
AMD aynı zamanda oyun konsolları için arka arkaya yeni nesil CPU ve GPU’lar sunan ilk şirket unvanına da sahip. Tüm bunlarla gurur duyuyoruz.
Enterprise Next okurlarına aktarmak istediğiniz bir mesajınız var mı?
2021 yılı için oldukça heyecanlıyım. AMD’nin önümüzdeki on iki ayda pazar payını yeniden artırmasını bekliyorum. Ayrıca inovasyon konusundaki itibarımızı korumak için çok çalışacağız.
Son olarak her ne yaparsak yapalım, başarımızın çoğunu iş ortaklarımıza borçlu olacağımızı biliyorum. Hepsine en içten teşekkürlerimi iletiyorum.