Türkiye’de son beş yılda e-imza kullanım oranı yüzde 205 artmış durumda. Dünya e-imza pazarının 2023’e kadar her yıl ortalama yüzde 34 büyümesi bekleniyor.
E-imza pazarı, e-dönüşüm alanındaki artan farkındalık, yasal düzenlemeler, tasarruf ve artan güvenlik talebi gibi faktörlerle hızla büyüyor. Statista’nın gerçekleştirdiği araştırmada, küresel çapta e-imza pazarının sadece 5 yılda pazarın yaklaşık 10 kat büyüdüğüne işaret ediliyor.
9 milyar dolarlık hacme ulaşacak
Markets.businessinsider.com verilerine göre, 2023’e kadar dünya genelinde e-imza pazarının her yıl ortalama yüzde 34,7 oranında büyümesi bekleniyor. 2023 yılında küresel e-imza pazarının 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan “Pazar Verileri” raporları, benzer büyüme eğiliminin Türkiye’de de yaşandığına işaret ediyor. Rapora göre, son beş yılda Türkiye’de e-imza kullanım oranı yüzde 205 artmış durumda. Bu da ortalama büyümenin yüzde 40 gerçekleştiğine işaret ediyor.
Bireylerde ve kurumlarda talep arttı
Koronavirüs salgını sonrasında evden çalışma eğiliminin artmasıyla birlikte e-imza ve mobil imzaya talep artmış durumda. Özellikle bankacılık sektörünün önemli oyuncuları, müşterilerine ve çalışanlarına evden imza atma kolaylığı sağlamak için e-dönüşüme yatırım yapıyor. E-imza pazarını değerlendiren E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “E-imza pazarındaki büyümede, artan farkındalık ve regülasyonların etkisi yadsınamaz ancak pazarın büyümesinin temelinde, e-imza ve mobil imzanın kurumlara, bireylere; güvenlik, tasarruf, hız, iş sürekliliği, zamandan ve mekandan bağımsız iş yapabilmek gibi sağladığı faydalar yer alıyor.” bilgisini verdi.