BThaber tarafından gerçekleştirilen “İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye – 2019 Araştırması’nın sonuçlarının açıklanacağı Bilişim 500 Ödül Töreni 26 Ağustos günü, gerçeğini aratmayacak detaylara sahip olarak dijital ortamda gerçekleşecek. Bilişim 500’e başvuran her iki şirketten biri yatırım almak istediğini beyan ederken, bu firmalar isterlerse 27 Ağustos günü de pek çok yatırımcının yer aldığı bir platformda şirketlerinin tanıtımını yapabilecek.
Teknoloji geliştirme çalışmalarının çoğunluğu artık binlerce kişinin çalıştığı devasa laboratuvarlarda yapılmıyor. “Genç” yeteneklerin genellikle teknoloji geliştirme bölgelerinde bir araya gelerek oluşturdukları girişimler sayesinde teknoloji ve iş dünyası hızlı bir gelişim sergiliyor. Bu girişimlerin sayısı ülkemizde de her geçen gün artıyor. Bu durum bizleri sevindirse de bu girişimlerin önlerindeki en büyük engeli sermaye ve know-how eksikliği oluşturuyor.
Türkiye’de girişimcileri destekleyen yatırım oluşumlarının sayısı, gelişmiş ülkelerdeki kadar olmasa da artmaya başladı. Dolayısıyla girişimcileri ve yatırımcıları buluşturacak platformlara ihtiyaç doğdu.
BThaber tarafından 21 yıldır kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilen, Türkiye bilişim sektörünün en önemli referansları arasında yer alan “İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2019 – Bilişim 500” Araştırması ve Yayını, bu konuda en etkili Platform – Pazar Yeri olarak ön plana çıkıyor.
Bilişim 500 sonuçlarının açıklanacağı 26 Ağustos’un ertesi günü yani 27 Ağustos’ta ise Bilişim 500’e başvuru yapmış şirketler, Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve uluslararası yatırım oluşumlarının büyük bir bölümünün yer aldığı bir platformda sunum gerçekleştirebilecekler. Bilişim 500 özel yayını da tüm ilgili kişi ve kurumlara törenin ardından ulaştırılacak.
En Yüksek Büyüme Yüzde 344 Oranında Gerçekleşti
Bu arada BThaber adına M2S tarafından gerçekleştirilen araştırmaya ait ön bilgiler de ortaya çıkmaya başladı. M2S Genel Müdürü Özlem Unan’ın verdiği ön bilgilere göre; Bilişim 500 Araştırması’na başvuran şirketler arasında 2019 yılına ait en yüksek büyüme yüze 344 olarak gerçekleşti. 25 şirket yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme sergiledi. Gelen başvurular içinde her dört şirketten üçünün 2019 yılını büyüyerek kapattığını belirten Özlem Unan, “Ancak buna rağmen Bilişim 500 gelirleri bir önceki yıla göre sadece yüzde 9 büyüyebilmiştir. Bu rakam geçen yılın altındadır. Dolar bazında ise son yıllarda devam eden daralma grafiği devam etmiş ve yüzde 7’lik bir küçülme izlenmiştir” dedi.
Girişimci ve Yatırımcılar Buluşuyor
Bu yıl Bilişim 500 Araştırması’nda önemli bir yenilik gerçekleştirdiklerinin altını çizen Özlem Unan, şunları kaydetti:
“Bilişim 500’e başvuran şirketlerin yatırım alma isteklerini de sorguladık. Her iki şirketten biri yatırım almak istediğini beyan etti. Yatırım almak isteyen şirketlerin yüzde 55’inin Türkiye’de üretim yapan şirketler olması ülkemiz adına sevindiricidir. Türkiye merkezli olup üretim yapan bu şirketlerin yüzde 63’ü Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok noktaya ihracat gerçekleştiriyorlar.”
Güneş Yine Anadolu’dan Doğuyor
Bilişim 500 Araştırması’nın bu yılki ana teması ise medeniyetin ilk adımlarının atıldığı Göbeklitepe’den esinlenilerek “Yine Anadolu’dan Doğacak” olarak belirlendi.
Bilişim 500 Araştırması ve yayını, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı firmalar için de önemli bir referans kaynağı olarak kabul görüyor. Bu yönüyle Bilişim 500; araştırması, yayını ve töreni ile birlikte zengin kapsamı ile bilişim sektörü yatırımcıları için ideal bir “Pazar Yeri” statüsünü de pekiştiriyor.