Ekonomist Dergisi tarafından bu yıl 29’uncusu düzenlenen ‘Yılın İş İnsanları’ Listesi açıklandı. 3 binin üzerinde iş insanına gönderilen ankete gelen 700’ün üzerinde yanıtla sekiz kategoride ödüller sahiplerini buldu.
Eğitim sektörünün listedeki tek temsilcisi Zeynep Dereli konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
“Çağımızın en popüler kavramlarından birisi girişimcilik. Neredeyse herkes kendi işini kurmayı ve girişimci olmayı istiyor. Ancak dijital çağda ülkelerin beşeri sermayesinin yeşermesi için asıl gerekli olan eğitim konusunda yenilikçi bir perspektiften bakarak girişimcilik yapan çok az sayıda kişi var.
Eğitim, internetin hızla hayatımızın merkezi haline geldiği günümüzde pek çok yerde hala geleneksel eğitim yöntemleri ile sürdürülmeye çalışılıyordu. Örgün eğitim dijital çağa ayak uydurma konusunda en çok tepki verilen sektörken Covid-19 ile aniden büyük bir değişime girdi.
Koronavirüs salgını günümüz toplumunun son senelerde geçirmesi beklenen dijital devrimi aniden yaşayarak “dijital çağ”a girmemizi sağlamıştır. Koronavirüsü dünya için bu nedenle bir milat olmuştur. İnsanoğlunun tüm alışkanlıkları ve yaşam biçimi yeniden tasarlanmaya başlanmıştır. Her sektör gibi eğitimde bu zorunlu dijitalleşmeden etkilenmiştir. Dünyada 1 milyarı aşkın öğrencisi ile ülkeler “uzaktan eğitimde” sınav vermektedir.
Türkiye’de 18 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi ve 7 milyon yükseköğretim öğrencisi uzaktan eğitim almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrenciler TRT kanalları ile Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA)’yı kullanırken bazı özel okullar kendi çözümlerini test etmeye başlamıştır.
Eğitimin koronavirüs nedeniyle aniden “uzaktan” devam etmesi bir yandan da “uzaktan eğitim geleceğin eğitim sistemi olabilir mi?” sorusunun gündeme gelmesine neden olmaktadır. Sadece uzaktan eğitimin yetersiz olduğu kesindir. Örgün eğitim de uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimin harmanlandığı “hibrit eğitim” modeline evrilecektir.
4 sene evvel dijital çağa uygun bir eğitim modeli kurgulamak üzere kurduğum Tink, Teknoloji ve İnsan Koleji, değişimi öngörebilen ve yönlendirebilen gençler yetiştirerek büyük bir başarı kazanmıştır. Ekonomist Dergisinin 29. Yılın İşinsanı , Girişimci Kadın kategorisinde 2. olmaktan büyük onur duyuyorum. Oy veren herkese çok teşekkür ederim. Şimdi sıra bu listeye girecek gençlerimizi Türkiye genelinde yetiştirmektedir” dedi.