Ödeal; 2019 finansal sonuçlarına göre, 81 ilde 64’ten fazla sektörde hizmet vererek, 35 bin üye işyerini aşma başarısı gösterdi. Faaliyetleriyle, hem ülkemizin finansal erişim oranının artmasına destek sunan hem de KOBİ ve küçük işletmelere can suyu olan firma 5 yılda, sürdürülebilir büyümesini devam ettirerek, alanının lideri haline geldi. Ödeal, 2018 yılına göre üye işyeri sayısını yüzde 22; işlem adedini yüzde 166 ve işlem hacmini yüzde 89 artırdı.
Ödeal, kurulduğundan bu yana geçen 5 yıllık süre boyunca 64’ten fazla sektöre ve 35 bini aşkın üye işyeri sayısına ulaştı. Ödeal 2020 yılını ise, Türk Telekom ile gerçekleştirdiği iş ortaklığı ile başlattı. Pilot uygulama kapsamında, 3 adet Türk Telekom ofisinde başvuru toplanıyor.
Faaliyetleriyle, hem aylık kotalar, sabit maliyetler ve bürokrasi nedeniyle POS yatırımı yapamayan KOBİ’lere, küçük işletmelere ve bireysel girişimcilere can suyu olan hem de onların bankacılık sistemine dahil olmalarını sağlayarak, Türkiye’nin finansal erişim oranının artmasına katkı sunan firma; 5 yıllık süre boyunca sürdürülebilir büyümesini devam ettirerek, alanının lideri haline geldi.
Yüzde 166 büyüme
Ödeal, 2019 yılsonu sonuçlarına göre, 35 bin üye işyerini aşma başarısının yanı sıra; 81 ilde 64’ten fazla sektörde hizmet vererek, 2018 yılsonuna göre, üye işyeri sayısını yüzde 22; işlem adedini yüzde 166 ve işlem hacmini yüzde 89 artırdı. Ödeal’ın toplam üye işyeri sayısının yüzde 75’ini bireysel girişimciler ve şahıs şirketleri; geri kalan yüzde 25’lik kısmını ise limited şirketler ve kooperatiflerle, dernekler oluşturuyor.
5 yılda ilk iki hedefe ulaşıldı, büyük iş ortaklıklar süreci devam ediyor
5 yıl gibi kısa bir zaman içinde, bir start-up’tan alanının lider firmasını çıkarma başarılarına dikkat çeken Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör; “5 yıl önce, özellikle küçük işletmeler ve esnafın finans kaynaklarına ulaşamama sorununu tespit ederek, “Cepte POS” ürünümüzle ödeme sistemleri sektörüne adım attığımızda, sürdürülebilir bir büyüme trendi hedefliyorduk öncelikle. Bugün, o zaman ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmek mutluluk verici. Sonrasında ise, hem “Yazarkasa POS” uygulaması içerisine entegre olan hem de Yazarkasa POS cihazlarına bağlanabilen ilk ödeme kuruluşu olma başarısı gösterdik. Böylece bu alanda ürün portföyünü tamamlayarak, sürdürülebilir büyümemiz ivmelenerek devam etti. Geçen sene kendimize, büyük iş ortaklıkları ve büyük projelerle büyümek gibi yeni bir hedef koymuştuk. Bu projemizin ilk meyvelerini, Halkbank işbirliği ile toplamaya başladık. Halkbank şubelerinde Ödeal sözleşmesiyle birlikte yazarkasa POS için başvuru toplamaya başlamıştık. Böylece akıllarda kalan, ‘Türkiye’de, BDDK’dan lisanslı şirketler birbirleriyle iş ortağı olarak çalışacak mı?’ sorusunu somut olarak yanıtladık. Halkbank’ın ardından, bu sene başında Türk Telekom ile anlaşma imzaladık. Pilot uygulama başlatıldı.” dedi.
Sistemin kayıt altına alınmasına önemli katkılar
KOBİ’lere can suyu olma misyonlarından da vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Güngör, sözlerine şöyle son verdi: “Zaten, büyük banka işbirliklerimizin de en önemli faydasını yine küçük esnaf, küçük işletmeler ve KOBİ’ler görüyor. Biz Ödeal olarak genel anlamda yazarkasada da tek noktadan çözüm sağlamayı başardık. Biliyorsunuz, her bankanın kendi içinde karışık yapıları, farklı işleyiş süreleri var. Üye işyerleri her bankanın ayrı hesabı, ayrı prosedürleri ile uğraşmak zorunda kalıyor. Türkiye’de 1 milyon insan böyle çalışıyor. Bir de işin ayrı ayrı maliyet boyutu var. İşletmeler Ödeal sayesinde çok daha uygun bir maliyetle bankacılık sistemine dahil olabiliyor. Açıkçası sistemin kayıt altına alınması, esnafın bankacılık sistemine dahil olması anlamında önemli bir sosyal fayda yarattığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.”