Yaklaşık bir buçuk yıl önce göreve başlayan MNG Kargo CTO’su Gökhan Yoluaçık ile bu süre zarfında hayata geçirdikleri bilişim yatırım ve projelerini konuştuk.
MNG Kargo doğru teknoloji yatırımlarının lojistik sektöründe ne denli önemli olduğunun en açık kanıtlarından birisi. Yaklaşık bir buçuk yıl önce şirkete CTO olarak katılan Gökhan Yoluaçık, ekibiyle birlikte hayata geçirdikleri vizyoner bilişim proje ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Özellikle geçtiğimiz yılın Kasım ve Aralık aylarında yaşanan e-ticaret çılgınlığından yara almadan çıkan şirketin bu başarısının ardında doğru teknoloji kullanımı yatıyor.
Kargo sektörünün teknoloji altyapısı olarak çok yatırım yapmamış bir alan olduğunu belirten Gökhan Yoluaçık, “E-ticaretin de desteğiyle daha çok kullanıcı tarafına yatırım yapılmış. Bu da sektörde ciddi bir teknoloji eksikliği yaratmış. Ancak oluşan ‘kargo bedava’ mantığı iş yükünü artırıyor. Ancak kargo şirketlerinin teknolojik altyapıları bu artan iş gücünü karşılayamadığı için de sorunlar yaşanmaya başlıyor. ben bu süreci üç katmana ayırıyorum. Birinci katman teknoloji altyapısı ve servisleri dediğimiz kısım ki donanım ve bu donanımı yöneten yazılım ve insanlardan bahsetmiş oluyoruz. MNG Kargo olarak 800 şubemiz 25 aktarma merkezimiz ve 14 tane de bölgemiz var. Bu dağıtık yapının içinde de tamamen donanımdan oluşan 36 bin kalem de teknoloji envanteri bulunuyor. Veri tabanı tarafında Oracle, veri merkezi tarafında IBM ile birlikte Turkcell Gebze Veri Merkezi’ne taşındık. Yine IBM ile birlikte İzmir’deki olağanüstü durum merkezine taşındık ki böylece altyapı tarafını çözmüş olduk” dedi.
Altyapı kadar üst yapı da önemli
Altyapı kadar üst yapının da önemine değinen Yoluaçık, bu konuda şunları söyledi:
“Yaklaşık 3 bin civarında donanımımızı ve bunların üzerindeki işletim sistemlerini değiştirdik. Bunlarıun içinde bilgisayarlar, el terminalleri ve barkod okuyucular var. Yazıcı kısmını işse dışkaynak yoluyla büyük bir yükleniciye verdik. Ayrıca diğer cihazların her biri için yine dışkaynak kullanımı yoluyla bir servis anlaşması yaptık. Şube tarafındaki kabinlerin camlarını taktık, raflarını koyup bütün bağlantılarını yeniledik. Hem merkezi sistemlerde hem de şubedeki sistemlerde fiziksel olarak bir ev temizliği yaptık. Böylece yönetemediğimiz için hem memnuniyetsizlik hem de üç kat fazla maliyeti olan sistemi düzeltmiş olduk.”
Kargom Nerede uygulaması geliyor
Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeni çözümler de ürettiklerinin altını çizen Gökhan Yoluaçık, “Google Türkiye’de yeni bir servis duyuracak. Müşterilerimiz Google’a kargom nerede yazdıklarında Google kendisi açacak. Bu sistemin içinde çalışacak servisi yazdık, kısa bir süre içinde hizmete açacağız. Bizim önceliğimizde müşteriye dokunan servisler geliştirmek. Çünkü Türkiye’de alıcılar kötü deneyimler yaşamış durumdalar. Bizim öncelikle hedefimiz bu kötü bilinci temizlemek olacak” şeklinde görüş belirtti.
Tüm bunları ve detaylarını Gökhan Yoluaçık ile gerçekleştirdiğimiz aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
MNG kargo açık ara sektörün en kötü şirketi. Bir pazar araştırması yapmışlardır muhakkak. Bir kargouyu İstanbul’dan 500 km’lik bir mesafeye 9 günde ancak getiriyorlar. UPS ise standart bir kargoyu ekstrem hava koşulları haricinde 24 saatte teslim ediyor. MNG Gebzedeki aktarma merkezinde ürünümü kaybetti mesela. Zararımı MNG değil ürünü aldığım şirket karşıladı. 4 arkadaşımda farklı zamanlarda MNG kargoda paketlerini kaybettiler. Demek ki MNG epeyce yanlış iş yapıyor. İstedikleri kadar afilli laflar etsinler, her daim sektörün en kötüsü olmaya mahkumlar. Çünkü zihniyet değişmiyor.