Sağlık sektörüne yönelik iş planını gözden geçiren Zyxel, hayata geçirdiği projelerle Türkiye’de dijital hastanelerin sayısını artırması hedefliyor.
Ağ teknolojileri alanında dünya liderlerinden biri olan Zyxel, sağlık sektöründe hedef büyüttü. Dünyada ve Türkiye’de sağlık alanındaki teknolojik gelişmelere paralel strateji geliştiren firma yeni yapılanmasının ardından geliştirdiği ürün ve çözümleriyle pazarı daha dinamik bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor.
Sağlık sektörünün Zyxel için kritik bir segment olduğunu belirten Zyxel Kurumsal Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal, “Sağlık sektörü odaklı yeni stratejik planımızı devreye aldık. Türkiye’nin sağlıkta başlattığı en önemli dönüşüm olarak adlandırılan ve “kamu-özel işbirliği” (PPP) modeli kapsamında hayata geçen şehir hastaneleri hızla yayılıyor. Dijital hastanelerin sayısı da her geçen gün artıyor ve sağlık sektöründe kalite en üst seviyeye çıkartılamaya çalışılıyor. Artık hastanelerde tüm operasyonların dijitalleşiyor. Örneğin sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebiliyor, dijital altyapı aracılığıyla her türlü tıbbi cihaz, ağlar ve sensörler birbirlerine bilgi gönderebiliyor. Bugün geldiğimiz noktada dijitalleşme sayesinde hastane bünyesinde kağıt kullanım oranı minimuma indi. Tüm bu süreçte kesintisiz bir iletişim altyapısı ise olmazsa olmazların başında geliyor” dedi.
İletişim Altyapımız Ne kadar Hazır?
Yapay zekânın, doktorları, hastaneleri ve sağlıkla bağlantılı tüm diğer alanları etkilediğine dikkat çeken Erünsal, şöyle konuştu: “Tüm özel ve kamuya ait sağlık kuruluşlarının dijital yol haritasını bugünden revize etmesi ve iletişim altyapılarının yarının ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.
PwC’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11 bini aşkın katılımcı ile hazırladığı “Yapay zekâ ve robotlar sağlık sektörünü nasıl şekillendirecek?” başlıklı araştırmasına göre, yapay zekâ ve robot kullanma isteği giderek artıyor. Teşhis ve tedavinin hızı ve doğruluğu da yapay zekâ ve robotbilime olan ilgiyi en üst noktaya taşıyor.
Dünyada her yıl iki milyardan fazla göğüs röntgeni çekiliyor. Yapay zekâ algoritmaları, bu röntgenlerin değerlendirilmesi ve hastalıkların teşhisinde insanlardan daha başarılı. Öte yandan yapay zeka geçmişteki ameliyatlardaki verileri bir araya getirerek yeni ve daha etkin cerrahi teknikleri de geliştirebiliyor. Bu sayede, ameliyat öncesi hasta verilerini kullanarak operasyon sırasında cerrahlara yol gösterebilmek mümkün oluyor. Bu şekilde yapılan ameliyatlarda istenmeyen durumların oluşması beş kat azalabiliyor. Biz de Zyxel olarak bu süreçte ülkemizdeki hastanelerin İletişim altyapısını bugünden yarına hazırlamak istiyoruz. Hastaların ve sağlık personelinin hayatını kolaylaştırarak en üst seviyede hizmet almalarına ortam sunmak nihai amacımız.”
Bugüne kadar birçok sağlık kuruluşunda oldukça başarılı projelere imza attıklarını söyleyen Ömer Faruk Erünsal, Zypartner’lar ile hayata geçirilen projelere dair şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de başta İstanbul ve İzmir olmak üzere kamu ve özel sağlık kuruluşlarında Zyxel teknolojileri ile hastalara sunulan hizmet kalitesini artırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz ülkemizin dijital hastane sayısını daha da artırmak. Birkaç örnek vermek gerekirse örneğin; Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, Bucak Devlet Hastanesi, Muğla Devlet Hastanesi ve İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin yeni binasının ağ alt yapısını Zyxel teknolojileri ile uçtan uca yeniledik. Günlük olarak on binlerce hastaya hizmet vermesi beklenen hastanelerin güvenlik altyapısının vazgeçilmez unsurlarından birisi de güvenlik kamerası sistemidir. Hayata geçirdiğimiz bir diğer proje kapsamında Erol Olçak Eğitim ve Araştırma Hastanesi IP kamera altyapısında da Zyxel imzası bulunmaktadır. Son dönemde projelerde özellikle WAC6500 serisi acces point’lerimi çok tercih edilmektedir. Smart antenna teknolojisini bünyesinde barındıran ürün yüksek-hızlı performansı havaalanları, hoteller, hastaneler ve okullar gibi yüksek-yoğunluğun ve enterferansın olduğu ortamlar için idealdir. Bunun yanı sıra XGS2210, XGS3700, XS3800 Switch’lerimiz ve ATP güvenlik duvarı çözümlerimiz sağlık sektöründen yoğun talep görmektedir.”
Sağlık alanında teknoloji kullanımı vasıtasıyla bilgiye daha çabuk ulaşılabildiğine ve sağlık gibi kritik bir konuda bu hızlı ulaşımın geri dönüşlerinin de oldukça büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Erünsal :
“Hastanelerde birim zamanda üretilen işin maksimum seviyeye çıkarılması, özellikle büyük şehirlerde olmazsa olmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle, sektörde e-dönüşüm ve dijital veri kullanımı mevcut sorunların çözümünde en önemli temel faktörlerdir. Bu faktörlerin hayata geçirilebilmesi için en önemli parametre ise network altyapısıdır. Hastalara ilişkin, bilgilerin merkezileştirilmesi için, verilerin merkezi bir veri tabanına ya da birbiriyle etkileşimli bir yapıda olmaları gerekmektedir. Bu nedenle güçlü network altyapısına olan ihtiyaç günden güne artmaktadır” dedi.
Kişiselleştirilmiş Sağlık Uygulamaları Artacak
Herkes için tek tip tıp uygulaması yerine, kişiselleştirilmiş tıp uygulamalarının ön plana çıktığı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz” şeklinde konuşan Erünsal sözlerine şöyle son verdi:
“Tüm faaliyet kollarında olduğu gibi tıbbi uygulamalarda da dijitalleşme, ön plana çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2032’ye kadar kanser hastalarının sayısının 22 milyona ulaşmasını bekliyor. Bu da 20 yılda 8 milyon yeni hasta demek. Kanser hastaları için en büyük tehdit zaman kaybı. Kuvvetli iletişim altyapısı ve büyük verinin analizi ile sayesinde bu süreç en aza indirebiliyor.Büyük verinin mümkün olan en hızlı bir şekilde analizi ve hiper bağlantı sayesinde milyonlarca kişinin hayatı kurtulabilir. Araştırmalar bundan birkaç sene sonra bulut bilişim çok daha önem kazanacağını gösteriyor. Biz de Zyxel olarak tüm çözümlerimizi merkezi yönetim platformuna taşıyoruz. Böylece yerleşik ve merkezi yönetim tabanlı çözümlerle hastane yöneticileri ve çalışanlarının tüm iş süreçlerini yönetip kolayca kontrol edebilecekler, tüm bilgileri tek bir platformda toplayabilecek ve hastalarına daha çok zaman ayırabilecekler. Bu çözümler sayesinde teknolojik dönüşümle teşhis ve tedavi süreçlerini geliştiren sağlık ve araştırma kuruluşları, hızlı veri analiziyle kişiye özel bir yaklaşım sergileyebilecek ve kanser hastalarının zamanla yarışına destek olabilecekler. Bu noktada bütünleşik ve kesintisiz veri iletişimi hiç olmadığı kadar çok önem kazanacak.”