Tam zamanlı çalışmayı tercih etmeyen freelancer’ları, projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle bir araya getiren online iş platformu SanalUzman.com Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, yükselişte olan paylaşım ekonomisine yani GIG Ekonomi’ye dikkat çekiyor. Bekiroğlu’na göre 2019 serbest çalışan uzmanların yılı olacak. Uzmanlar arasındaki kadın çalışan oranı, makası açacak.
Kaynakların ortak kullanım prensibine dayanan ve büyüklüğünün 2025 yılında 335 milyar dolar seviyesine erişmesi beklenen Paylaşım Ekonomisi yani GIG Ekonomi hızla yükseliyor. Tahminler, 2020 yılına kadar sadece ABD’de bu ekonomi modeli çerçevesinde işgücünün yüzde 43’ünün freelance çalışma sistemini benimseyeceğini ortaya koyuyor.
Nitekim dünyadaki eğilim de bu yönde ilerliyor. ILO verilerine göre kadınların işgücüne katılımı yüzde 46 oranındayken, erkeklerin katılımı yüzde 75’i buluyor. İki cinsiyet arasındaki puan farkı, bazı ülkelerde 50’ye kadar çıkıyor. Kadınların istihdama katılımı konusunda dünya genelinde yaşanan sıkıntılar, kadın çalışanları farklı modelleri benimsemeye itiyor. FreshBooks tarafından yayınlanan “2018 Kadını İşgücü Raporu”na göre; önümüzdeki beş yıl içinde 13 milyon kadının geleneksel işlerden ayrılıp serbest çalışan olabileceği öngörülüyor. Diğer bir araştırmaya göre ise; 2019’un başında İngiltere’de iki milyon kadının GIG Ekonomi tabanlı işlerde çalışarak bağımsız çalışması, kendi işinin patronu olması bekleniyor.
Tablonun Türkiye için de pek farklı olmadığını anlatan online iş platformu SanalUzman.com Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, paylaşım ekonomisinin hem kurumlar hem de çalışanlar tarafından benimsendiği görüşünde. Kadınların serbest çalışma sisteminde varlıklarını hızla artırdıklarına dikkat çeken Bekiroğlu, şu anda Sanaluzman.com üzerinde aktif olan üyelerin yaklaşık yüzde 46’sının kadın olduğunu, bu sayının 2019 yılında daha da artacağını öngördüklerini anlatıyor.
Bekiroğlu, “Paylaşım ekonomisi; krizlerin, finansal zorlukların, şehirleşmenin, kaynakların ve enerjinin giderek kısıtlanması nedeniyle tüm dünyada gün geçtikçe büyüyen bir ekosistem. Ana felsefesinde ise nitelikli kaynakların verimliliğini artırarak ekonomiye kazandırmak yer alıyor. Bugün baktığımızda iş dünyasının en değerli kaynağı; bilgi ve insan. Emek paylaşımını alışkanlık haline getirmiş ekonomilerin başarısı azımsanmayacak bir düzeyde. 2023 yılında Türkiye’de nüfusun yüzde 8’inin yani yaklaşık 8.5 milyon insanın bu yeni düzen dahilinde freelance çalışması bekleniyor. Freelance çalışma sisteminin hem işveren hem de çalışana sunduğu önemli avantajlar var. Stanford Üniversitesi, serbest çalışanların bir ofiste çalışanlardan yüzde 13 daha verimli olduğunu söyleyerek iddialı açıklamalarda bulunuyor. Bu alanda 2018 yılında yakalanan ivmenin 2019’da artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
“2018 Serbest Çalışmanın Normalleştiği Bir Yıl Oldu”
2018’in serbest çalışma kavramının hem işveren hem de çalışan gözünde normalleştiği ve uygulamasının arttığı bir sene olduğunu, bu alandaki eğilimi Sanaluzman.com üzerinden ölçümleyebildiklerini anlatan Bekiroğlu, “Bir seneden kısa bir sürede Türkiye’nin 74 ilinden, 10 bini aşkın üyemiz oldu. Sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli en çok üye aldığımız iller. Üye profilimizin yüzde 13’ü ise yurt dışında yaşıyor. Bu veriler bize freelance çalışmanın kişilere ne kadar sınırsız bir serbestlik ve iş imkanı tanıdığını gösteriyor” dedi.
Serbest çalışanların yoğun olarak 25 – 34 yaş aralığında olduğunu ve uzmanlık alanlarının da Grafik Tasarım, Web Yazılım, SEO ve Dijital Pazarlama, Yazılım ve Yazı Çeviri olarak ilerlediğini anlatan Bekiroğlu, “Sekiz ana, 59 alt olmak üzere her kategoriden üyemiz var. Platformumuz üzerinde Türkiye’den yılda yaklaşık 225 binden fazla oturum açılıyor. Bunun 5 binden fazlası Avrupa ülkeleri ve ABD’den geliyor. Türkiye, GIG ekonominin hızla ilerlediği bir pazar. Serbest çalışma konusunda da Avrupa’da en hızlı büyüyen ülkelerden biri. Ülkemizde freelancer sayısı hızla artıyor ama yurt dışındaki freelancerlar da Türkiye’deki kurumlarla iş yapma sıklığını artırıyor” dedi.