Tüm dünyada yeni gelişen “birlikte inovasyon” anlayışına öncülük eden Özyeğin Üniversitesi ve General Electric Türkiye, YASED iş birliğinde “Ar-Ge, Dijital Dönüşüm ve Şirketlerde İnovasyon” başlığıyla ÖzÜ-X İnovasyon Buluşması’nı gerçekleştirdi. Yenilikçi çalışmalara liderlik eden şirketlerin katıldığı etkinlikte endüstride yaşanan dijital devrim tartışıldı.
Türkiye’de girişimcilik kültürünün ve dijital ekosistemin geliştirilmesi için iş birliği yapan Özyeğin Üniversitesi ve General Electric (GE), Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ile birlikte endüstriyel dönüşümü ve bu dönüşümde üniversitelerin AR-GE katkılarını tartışmak üzere ÖzÜ-X İnovasyon Buluşması’nı düzenledi.
Etkinliğe Anadolu Efes, Bosch, Deloitte, Demirdöküm, Dupont, Ericsson, GF Hakan Plastik, Mutlu Akü, Nestle, OYAK Renault, SGS, Tav Teknoloji, Tesa Bant, Tofaş, Turkcell, Vodafone, Wilo Pompa, Yased ve GE Türkiye gibi inovasyon alanında ilklere imza atan lider şirketler katıldı.
“Bilginin sosyo-ekonomik faydaya dönüşmesini önemsiyoruz”
Açılış konuşmasını yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, “GE Türkiye ile beraber başladığımız bu yolculuktaki ÖzÜ-X İnovasyon Buluşmaları’nın ilkini gerçekleştirmekten ve bu çok özel mekânımızda YASED gibi değerli bir grubu ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dijital dönüşümü epeydir konuşuyoruz. Uluslararası dergilerdeki bilimsel makalelerin gün ışığına çıkması ve bu konunun gündeme gelmesi için çabalayan üniversitelerden biri de Özyeğin Üniversitesi. Bu yüzden kendimize girişimci, yenilikçi araştırma üniversitesi diyoruz. Bizim sorumluluğumuz sadece bilgiyi üretmek ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlamakla sınırlı değil, bilginin sosyo-ekonomik faydaya dönüşmesini de önemsiyoruz. Bu nedenle bu tip açık inovasyon platformlarıyla bir araya gelmeyi son derece yararlı buluyoruz. Üniversitemizin 10 yıllık yolculuğunda bu kadar hızlı, başarılı ve çarpan etkisi yüksek çalışmalar yapmış olmamızın en büyük nedeni de bu. Bilgi, akademik çevre tarafından uzun yıllardır üretiliyor ancak, bilgiyi değerli kılan uygulamaya geçirilmesi oluyor. Üniversitemizin temel değerlerinden biri olan sektörlerle iç içe eğitim konusu da bu noktada önem kazanıyor. Çünkü bilgi transferi tek taraflı değil; araştırmaların uygulamaya yansıması sonucu uygulamalarda yaşanan sıkıntılar da yine bizim araştırma konularımız oluyor. Tüm taraflarla iletişimde olmanın, ortak çalışmalar yapmanın ve bu hedefle bu tip platformları oluşturmanın fayda ve verimliğine inanıyoruz. ÖzÜ-X’i eviniz ve ortak çalışma alanınız olarak görmenizi arzu ediyoruz” dedi.
GE Türkiye İnovasyon Lideri Ussal Şahbaz, “Dünyada dijitalleşme ve inovasyon, geçtiğimiz 20 yılda e-ticaret, eğlence, sosyal medya gibi tüketim sektörlerini dönüştürdü. Bugünse dijital dönüşüm ve inovasyon en çok finans, enerji, sağlık, imalat sanayii gibi sektörleri etkiliyor. Tüketim sektörlerinde start-up şirketleri tek başlarına büyüyebiliyorken; sağlık ve enerji gibi endüstrilerde büyük şirketlerle işbirliği yapmaları önemli bir hale geldi. Nitekim GE’nin 20 ülkede yaptığı İnovasyon Barometresi araştırmasında “İnovasyonun itici gücü çokuluslu şirketler” diyenlerin oranı dünyada 2016’da %19 iken; 2018’de %23’e yükseldi. Aynı yanıtın oranı Türkiye’de 2016’da %17 iken 2018’de %39’a yükseldi. Ancak büyük şirketlerin geleneksel yapıları inovasyon yapmaya hala müsait değil. Bu şirketler silolar şeklinde örgütlenerek bugünkü işlerini en iyi yapmaya yönelik çalışan yapılardan oluşuyor. Gelecekte ayakta kalmalarını sağlayacak yeni işler geliştirmek için çalışma biçimlerini iyileştirmeleri ve en önemlisi de start-up’larla birlikte iş birliği yapmaları gerekiyor. Biz GE içinde 5 yıldır gerçekleştirdiğimiz bu dönüşümü, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Türkiye’deki şirketlerle de paylaşmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.