Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle ihracat firmalarına devlet desteğinden yararlanabilmek için tüm başvurularını elektronik ortamda, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hesabı üzerinden yapmaları şartı getirildi. Genelgeye göre, ülke ekonomisine 157,1 milyar dolar katkı sağlayan 71 bin 269 ihracatçı firma, devlet desteği almak için mart ayının sonuna kadar KEP adresi ve e-İmza almak zorunda.
Ekonomi Bakanlığı’nın İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan Yapılan Ödemelere ilişkin yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeye göre, ihracat yapan şirketlere belgelerini elektronik ortamda imzalayarak KEP hesabı üzerinden başvuru yapma zorunluluğu getirildi. Buna göre ihracat yapan şirket yetkilileri destek ödemesine ilişkin belgelerini e-İmza şeklinde ibraz etmek zorunda. Düzenlemeye göre, 31 Mart 2018 tarihinden itibaren KEP adresi üzerinden yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak.
“İhracatçının performansı artacak”
Yapılan düzenleme hakkında görüşlerini açıklayan ve KEP’in önemine değinen TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, “ KEP ile birlikte fesih, dilekçe, başvuru, talimat, ödeme emri, sözleşme, taahhütname, sipariş, mutabakat, ihbar, ihtar ve ‘e-faturaya e-itiraz’ gibi alıcıyı ve göndericiyi belirli yükümlülükler altına sokan her türlü resmi evrak gönderimi güvenli, hızlı, kolay ve ekonomik olarak gerçekleştirilebilir. KEP, yasal geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta yöntemidir. Sistemde tüm gönderici ve alıcıların kimlikleri kayıtlıdır. İleti içeriğinin veri bütünlüğü korunur ve değişmezliği güvence altına alınır. Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle ihracata destek ödemelerinde e-İmza ve KEP şartı getirilmesi birçok avantaj sunuyor. Bu sayede süreçler hızlanacak, zaman kaybı önlenecek, takip işlemleri kolaylaşacak, kargo, gönderi ve benzeri maliyetler azalacak, yüzlerce basılı materyal ortadan kalkacak, çevreye duyarlı bir yapı oluşacak ve devlet desteklerinden yararlanmamın önündeki bürokrasi azalacak. KEP’in sunduğu avantajlar doğrultusunda tüm bu giderlerden sağlanan tasarruf ve hız sayesinde ihracatçının performansı artacak” diye konuştu.
“Islak imza ile aynı geçerliliğe sahip”
KEP iletisinin gönderilmesi için ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip e-İmza’nın da süreç içindeki önemine vurgu yapan Nevruz, “E-İmza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. E-İmza, elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler” dedi.