SAS: “Büyük Veriye Yatırım Yapan Karşılığını Hemen Alamıyor”

SAS’ın yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 83’ü orta ila büyük ölçekte yatırım yaptıklarını söylerken, sadece yüzde 33’ü büyük veriden fayda elde edebildiklerini ifade ediyor. SAS, bunun nedenini erken sonuç beklentisine bağlıyor.

sas büyük veri

Analitik çözümler üzerinde faaliyet gösteren SAS’ın ABD merkezli büyük şirketlerin iş ve teknoloji personeli üzerinde gerçekleştirdiği son araştırma büyük verinin hızla büyümeye devam ettiğini, fakat bundan aynı oranda büyük sonuçlar elde edildiğini söylemek için henüz erken olduğunu ortaya koydu.

Büyük veri alanında çalışan profesyoneller arasında yapılan bir anketten çıkan sonuca göre, kurumsal şirketler büyük veri alanına kayda değer ölçekte yatırım yapıyor. SAS’ın anketine göre katılımcıların yüzde 83’ü şirketlerinin büyük veri yatırımını “orta dereceli” veya “kayda değer” olarak nitelendiriyor. Fakat yatırım yapılan söz konusu projelerin birçoğu henüz erken aşamada. Katılımcıların sadece yüzde 33’ü değer elde ettiklerini söylerken, yüzde 49’u ise bir sonuç çıkarmak için henüz çok erken olduğunu belirtiyor.

SAS Veri Yönetimi Global Ürün Pazarlama Müdürü Matthew Magne, sonuçlarla ilgili olarak şu yorumu yapıyor: “Büyük ölçekli şirketlerin, büyük veri çözümlerinin önemini anlaması ve doğru yönde adımlar atması sevindirici bir gelişme. Diğer yandan bu trend ne kadar teşvik edici olsa da, söz konusu şirketlerin büyük çoğunluğu için veriye erişim ve kalite hala aşılması gereken zorluklar olarak karşımıza çıkıyor.”

Anket katılımcıları, genel olarak büyük verinin şirketlerine rekabet avantajı yaratacağına inanıyor. Aynı zamanda veri entegrasyonu, karmaşıklığı ve bütünlüğünün yanı sıra, yapılandırılmamış veri yakalama ve yönetme konularında aşmaları gereken zorluklar olduğunu belirtiyor.

Diğer problemleri ise kültür, beceriler ve gerekli teknolojiye erişimle ilgili.

Araştırmadan Çıkan Diğer İlginç Sonuçlar

sas büyük veri

  • Birçok kuruluş, veri erişimini veri bilimcilerin ve iş analistlerinin işi olarak görüyor. Sadece yüzde 13’ünün veriye BT gözetiminde olmadan, self-servis erişimi bulunuyor.
  • Katılımcıların yaklaşık üçte birinin ihtiyaç duydukları veriye anında erişimi bulunuyor. Fakat %28’inin veriye ulaşması bir hafta, yüzde 8’nin bir ay ve yüzde 3’ünün ise bir aydan fazla sürüyor.
  • Ankete katılan şirketlerin yarısından biraz azının bünyesinde veri yönetiminden sorumlu çalışan bulunuyor. Diğer durumlarda söz konusu veriden BT departmanı çalışanları sorumlu oluyor.
  • Bulut teknolojilerine adaptasyon yavaş. Şirketlerin sadece yüzde 19’u verilerine buluttan ulaşıyor. Diğerleri ise veriyi yerinde saklamaya devam ediyor.
  • Hadoop kullanımı giderek artıyor. Büyük veriyle ilgili aktif bir girişimde bulunanların yüzde 56’sı Hadoop merkezli bir çözüm satın almış. Bunların yüzde 87’si ise söz konusu çözümü uygulamaya koymuş.
  • En popüler Hadoop dağıtımı, yüzde 44 ile Cloudera. Ardından yüzde 29 ile Hortonworks geliyor.
  • Bir diğer yüzde 40, halihazırda var olan veri ambarının yerine Hadoop kullanmayı düşünüyor.
  • Her on şirketten altısı, geçtiğimiz iki yıl içerisinde veri altyapısına ayırdığı bütçeyi artırmış.
  • Şirketlerin yaklaşık beşte biri makine öğrenimi veya yapay zeka teknolojilerini kullanıyor.
  • Bir diğer yüzde 23’ü ise makine öğrenimi veya yapay zekayı deneysel olarak kullanmış.
  • En büyük kesim olan %42 ise yapay zeka çözümlerini araştırıyor, fakat henüz yatırım yapmamış durumda.
Etiketler: