KPMG’den Kapsamlı Blok Zinciri Araştırması

KPMG Türkiye, ülkemizin blok zincirine adaptasyonu için rehber işlevi görecek, “KPMG Perspektifinden Web3” raporunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Blok zincirinin en trend altı başlığı olan finans (CeFi, DeFi), DeSci & ReFi, DAO, Metaverse, NFT ve CBDC konularına ışık tutan raporda bu başlıklar özelinde blok zinciri teknolojisinin faydaları, kullanım alanları, avantajları ve dezavantajlarına yer veriliyor.

KPMG Türkiye, blok zinciri teknolojisinin faydalarının, kullanım alanlarının, avantajlarının, dezavantajlarının anlaşılması ve sektörlere olan katkısının gelişmesi amacıyla hazırladığı “KPMG Perspektifinden Web3” başlıklı araştırma raporunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. KPMG Türkiye’nin küresel deneyimi ve yerel bilgi birikimini bir araya getirerek 50 kişinin üzerinde profesyonel ekiple ve konu uzmanı danışmanlarıyla hazırladığı bu kapsamlı çalışma, Türkiye’de blok zincirinin gelişim alanlarını ortaya koyması açısından önem taşıyor.

Blok zincirinin en trend altı başlığı olan finans (CeFi, DeFi), DeSci & ReFi, DAO, Metaverse, NFT ve CBDC & Stablecoin (merkez bankaları dijital para birimi) konularına danışman perspektifinden ışık tutan araştırma raporu, 5 şirket ortağı ve KP Law kurucu ortağı liderliğinde hazırlandı. KPMG Türkiye Yönetişim, Risk & Uyum ve Teknoloji Risk Lideri, Danışmanlık Şirket Ortağı Sezgin Topçu; KP Law, Kurucu Ortağı Avukat Onur Küçük; KPMG Türkiye Finansal Durum Tespit Danışmanlığı Şirket Ortağı Hakan Demirelli, KPMG Türkiye Strateji ve Operasyonlar Şirket Ortağı Bükre Bektaş, KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Bölüm Lideri, Vergi Bölümü Şirket Ortağı Murat Palaoğlu ve KPMG Türkiye Tam Tasdik ve Vergi Uyuşmazlık Hizmetleri, Vergi Bölümü Şirket Ortağı Hakan Orhan liderliğinde hazırlanan bölümler, her bir başlığın yasal, vergisel ve finansal boyutunu ele alırken küresel ve yerel kullanım alanlarını, öncü sektörlerini inceliyor ve risk profilini ortaya çıkarıyor.

Hazırlanan rapor hakkında değerlendirmede bulunan KPMG Türkiye Ülke Başkanı Murat Alsan, “Web3; ticareti, şirketlerin işleyişini, veri yönetimini ve tüketici profilini değiştiren dönüşümcü bir güç olarak karşımıza çıktı. Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve BCTR Tedarik Zinciri Çalışma Grubu Başkanı olarak, paydaşlarımızla yürüttüğümüz düşünce liderliği çalışmalarının, yeni teknolojilerin hayata geçirilmesinde ne kadar önemli birer referans noktası olduğunu gözlemleme fırsatı buldum. KPMG Türkiye Ülke Başkanı olarak içerisinde yer aldığım bu çalışma ile de iş dünyasının blok zincirine adaptasyonu konusuna, profesyonel danışman perspektifinden de ışık tutmak istedik. Global bilgi birikimimizi, Türkiye’de başlayıp komşu ülkelere uzanan yenilikçi projelerimizde edindiğimiz deneyimle bir araya getirdik. Çalışmamızın iş dünyası için faydalı olmasını diliyorum.” dedi.

KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk ise açıklamasında şunları söyledi:
“Web3; merkeziyetsiz, şeffaf, güvenli, katılımcı ve yenilikçi bir ekosistem yaratmayı amaçlayan bir yaklaşım. Bu yaklaşım, finansal hizmetlerden dijital sanat ve oyunlara; bilimden ticarete kadar birçok farklı alanda devrim niteliğinde uygulamaların ortaya çıkmasını sağlıyor. Elbette ki bu uygulamaların sunduğu fırsatların yanı sıra; hukuki, vergisel boyutları ve ayrı ayrı risk profilleri mevcut. KPMG Türkiye olarak araştırma raporumuzda, bu uygulamaların iş dünyasına adaptasyonu sırasında dikkat edilmesi gereken tüm noktaları bütüncül bir perspektifle derledik. Okuyucuların ancak farklı kaynakları araştırarak bulabileceği çeşitlilikteki bilgiyi ve uzmanlığı, tek bir kaynakta derlemeyi amaçladık. Çalışmamızın, blok zinciri uygulamalarını hayata geçirmeyi amaçlayan şirketler için rehber işlevi görmesini temenni ediyorum.”

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?