Trend Micro’nun hazırladığı yıllık değerlendirme raporu yeni yılda stratejik güvenlik planlamalarına rehberlik ediyor.
Trend Micro, 2020 yılında dakikada 119.000 siber tehdit tespit edildiğini ve özellikle evden çalışanlara ve altyapılara yönelik siber saldırı baskısının arttığını açıkladı. Trend Micro’nun 2020 yılını değerlendirdiği raporda dikkat çekici birçok bilgi yer aldı.
Rapor, kurumsal sistemlere sızmak veya Nesnelerin İnterneti cihazlarını ele geçirerek botnetlere dönüştürmek isteyen siber saldırganlar için ev ağlarının büyük bir cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. Yine rapora göre evlere yönelik saldırılar yüzde 210 oranında artarak yaklaşık 2,9 milyara ulaştı. Bu, tüm evlerin yüzde 15,5’ine tekabül ediyor. Ev ağlarına yönelik saldırıların büyük çoğunluğunu (yüzde 73), yönlendiricilerin veya akıllı cihazların kontrolünü ele geçirmek için yapılan deneme yanılma (brute forcing) saldırıları oluşturdu.
Trend Micro tarafından engellenen 62,6 milyar tehdidin yüzde 91’ini e-posta kaynaklı tehditler oluşturuyor. Bu, oltalama saldırılarının oldukça popüler olmaya devam ettiğini gösteriyor. Özellikle dikkati dağılmış evden çalışanları hedefleyen 2020 yılındaki oltalama saldırılarında kullanılan yaklaşık 14 milyon benzersiz web adresi tespit edildi.
Trend Micro Küresel Tehdit İletişimi Direktörü Jon Clay, “2020 yılında işletmeler, ev çalışanlarının dahil oldukları ağlar dahil olmak üzere tüm altyapıyı hedefleyen kapsamlı bir tehdit hacmi ile karşı karşıya kaldılar. Oltalama, deneme yanılma ve güvenlik açığı istismarı gibi bilinen taktikler temel sızma yöntemi olarak kullanılmaya devam etti. Bu, siber saldırılara karşı savunma oluşturulurken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Küresel kuruluşlar, pandeminin neden olduğu operasyonel ve siber güvenlik risklerini anladılar. 2021 yılında dağıtık çalışanlarını ve sistemlerini korumak için kapsamlı bulut tabanlı güvenlik çözümleriyle uyum sağlama ve güvenliklerini güçlendirme şansına sahipler” dedi.
Pandeminin de etkisiyle siber saldırıların şiddetinin arttığının altını çizen Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Hasan Gültekin, “Trend Micro’nun hazırladığı bu rapor, güvenlik sistemlerini güçlendirmek isteyen işletmeler için aynı zamanda önemli bir rehber niteliği taşıyor. Uzaktan çalışma modellerine geçilmesi, toplantıların dijital ortama taşınması, uzaktan eğitimin yaygınlaşması, çevrimiçi alışverişin artmasıyla birlikte oltalama, fidye yazılımı, deneme yanılma gibi saldırılarda önemli artışların olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 2021 yılında küçükten büyüğe tüm şirketlere güvenlik çözümlerini gözden geçirmelerini ve yeni trendler doğrultusunda çözümlerini güçlendirmelerini öneriyoruz” dedi.