2016’da Zor Bir Yıl Geçiren Teknosa 2017’de Altyapıya Odaklanacak

Yılın toplamını zararla kapatmasına rağmen aldığı önlemlerle 2016 yılının son çeyreğinde 10 milyon TL kar etmeyi başaran Teknosa, 2017’de yatırımların odak noktasını çoklu kanal deneyimini geliştirme ve tüm kanalları yenileme olarak belirledi. 

Teknosa

Sabancı Holding’in elektronik perakende sektöründeki öncü markası Teknosa, düzenlediği basın toplantısıyla 2017 hedeflerini açıkladı. 2016’nın yeni iş modelleri, işbirlikleri ile müşterilere yeni ürün ve hizmet sunmaya odaklandıkları bir yıl olduğunu paylaşan Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, “2016 yılının son çeyreğinde 10 milyon TL kar ederek yılı pozitif tamamladık. 2017’ye müşterilerin değişen ihtiyaçlarına paralel olarak daha fit bir şekilde girdik. Şimdi tüm kanallarımızda daha mükemmel bir deneyim için yenilenme atağına başlıyoruz. Yatırımlarımızın odağında mağazalarımız ve online platformlarımızda hayata geçireceğimiz yenilikler, insan kaynağı ve fark yaratan hizmetler olacak” dedi.

69 ilde 210 mağaza ile sektörün Türkiye’deki en yaygın markası olduklarının altını çizen Gürcan, “Çoklu satış kanallarımızda geçen yıl 200 milyonun üzerinde tüketiciyi ağırladık. 2017 yılında bu alana 25 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz. Geliştirdiğimiz hizmet ve uygulamaları derinleştirip, entegre bir yapı ile daha çok müşteriye ulaşacağız. 2017’de benzer mağaza satışlarında pazarın üzerinde büyüme ve yıl genelinde operasyonel karlılık hedefliyoruz” diye konuştu.

Teknoloji Ürünlerinde Ek Büyüme Beklentisi Yüzde 8

Gürcan, konuşmasında bu yıl tüketici teknolojisi ürünleri pazarının mevcut trendlere göre yüzde 8 seviyesinde büyümesini beklediklerini ve bu büyümenin içerisinde Teknosa olarak güçlü bir şekilde yer alacaklarını ifade etti. Sektörün dijital bir dönüşüm sürecinde olduğunu ve tüketici alışkanlıklarının hızla değiştiğini vurgulayan Gürcan, “Avrupa’da online teknoloji alışverişlerinin payı çift haneli rakamlara ulaştı. Türkiye’de ise bu oran henüz yüzde 2,6. Burada güçlü bir potansiyel var. Biz çoklu kanal yapılanmamızı bir taraftan global trendleri izleyerek bir taraftan da Türkiye’nin dinamiklerine bakarak güçlendiriyoruz. Sağlam altyapımız ve yaygın mağaza ağımız, çoklu kanal stratejisinde bize önemli bir avantaj, müşterilerimize ise kolaylık ve hız sağlıyor” dedi.

Perakendenin Cirosunu Akıllı Telefon Sırtlanıyor

Yeni teknolojilerin sektöre hareket getireceğini belirten Gürcan, “2017 yılında tüm dünyada satılan akıllı telefon adedinin 1 milyar 443 milyona ulaşması bekleniyor. Akıllı telefonlar tüm dünyada pazarın hemen hemen yarısına karşılık gelecek şekilde en büyük ürün grubu olmaya devam edecek. Türkiye’de cep telefonları cironun yüzde 41’ini sırtlanıyor. 2016 yılında bu kategoride pazarın 2 katı oranında büyüdük” dedi.

Gürcan, bu paralelde giyilebilir teknoloji ürünlerinin satışının artışına da dikkat çekti ve şöyle konuştu: “2017’de bu ürünlerin gelişmiş versiyonlarıyla buluşacağız ve ilgi daha da artacak. Teknosa olarak biz de giyilebilir aksesuarlarda 2016 yılında yüzde 152’lik büyüme gerçekleştirdik. 2017 yılında da giyilebilir teknolojilerin çok hızlı büyüyeceğini öngörüyoruz.”

Teknosa

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan

2015’te sektörde bir ilke imza atarak TeknoSA çatısı altında müşterileriyle buluşturdukları mobil iletişim hizmetlerinin 100 bin aboneyi aştığını dile getiren Gürcan, “2017’ye de çok hızlı girdik. Mobil iletişim markamızı Teknosacell olarak yeniledik. Hattını Teknosacell’e taşıyan müşterilerimiz tek faturada hem iletişim hem de cihaz ihtiyaçlarını 24 ay taksitle karşılayabiliyorlar” diye konuştu.

Soru Cevap Eşliğinde 2016 Yılında Teknosa

Gürcan’ın paylaştığı detaylı sunum içinde diğer bazı ilginç rakamlar da vardı. Örneğin PREO adını verdikleri kendi markalı ürün aileleri 100 çeşidi geçmiş, akıllı saatlerde 3. sıraya yerleşmişler, 2016’da satış sonrası hizmetlerde yüzde 25 artış yaşamışlar. Her şey harika görünüyor. Ama ben size biraz da özellikle soru cevap sırasında ortaya çıkan verilerden derlediğim farklı bilgileri de paylaşmak istiyorum.

  • Teknosa’nın yeni vizyonunda ürün satan Teknosa’dan hizmet satan Teknosa’ya dönüşmek önemli bir yer tutuyor.
  • Türkiye’de satış özelinde en çok büyüyen alan beyaz eşya. Bunu küçük ev aletleri ve televizyon gibi kahverengi eşyalar takip ediyor.
  • Gürcan’a göre Türkiye giyilebilir teknolojilerde henüz gelişmiş pazarlarının ilgi seviyesini yakalamış değil ve burada önemli bir fırsat var.
  • İnternette çok zaman geçiriyoruz ama e-ticaretin elektronikteki toplam alışveriş payı yüzde 2,6. Bu oran Avrupa’nın 10’da biri.
  • Şu an şirketin 69 ilde 210 mağazası var. 2016 yılında 200 milyon kişi, yani Türkiye nüfusunun neredeyse 2,5 katı Teknosa kanallarını ziyaret etmiş.
  • Türkiye’de müşterilerin yüzde 76’sı beğendiği ürüne internetten baktıktan sonra mağazaya gelip alıyor.
  • Teknosa son çeyrekte 10 milyon kar etse de KAP açıklamasına göre 2016 yılı zararı 160 milyon TL civarında. Gürcan bunun büyük çoğunluğunun Haziran-Ağustos döneminde daha çevik bir yapıya geçmek için yapılan mağaza kapatmalardan ve bunlardan kaynaklanan stok eksiltmelerinden kaynaklandığını söyledi.
  • Bu süreçte 280 olan mağaza sayısı 210’a inmiş, yaklaşık 700 çalışanla yollar ayrılmış.
  • AVM’lerin anchor markaları arasında yer alan Teknosa’nın yeni açılan AVM’lerde yer almak veya yeni mağaza açmak gibi planları yok. Dolayısıyla şu 2 bin 688 olan çalışan sayısının yıl içinde perakendenin rutini olan yüzde 15-20 civarı sirkülasyon haricinde fazla değişmesi de beklenmiyor. Onun yerine yatırımlarında internet ve mobil kanalları güncelleyerek müşteriye daha iyi bir çoklu kanal deneyimi sunmaya öncelik verecekler.
  • Söz konusu 25 milyon TL’lik yatırımın önemli bir bölümünün ERP’ye gitmesi planlanıyor.
  • Gürcan, son aylarda dövizde yaşanan hızlı kur artışının fiyatlara aynı oranda yansımaması için tedarikçilerin ve perakendecilerin fedakarlık yaptıklarını ve yükün bir kısmını sırtlandıklarını söyledi.
Etiketler: ,