Yemeksepeti Altyapısı Delinea Çözümleri ile Güvende

Yemeksepeti, Inforte iş birliğiyle Delinea çözümlerini kullanarak müşteri güvenliğini ön plana çıkarıyor.

Yemeksepeti, çevrimiçi yemek siparişi sitesi olarak 2001 yılında kurulmuş bir yapı. 20 milyondan fazla üye sayısına sahip olan Yemeksepeti, günde ortalama 600 bin sipariş alıyor. Yemeksepeti, 2020 yılında 32 bin 437 yeni restoranın dijitalleşerek online paket servis sistemine başlamasını da öncülük yaptı. Bu restoranların yüzde 82’sini yerel ve tekil işletmeler oluştururken şirketin web sitesinin yanında iOS ve Android uygulamaları da bulunuyor.

Yemeksepeti, Mayıs 2015’te online yemek sipariş platformu olan Delivery Hero’nun bünyesine katıldı. Yemeksepeti Vale uygulaması ile paket servisi yapmayan restoranların, Yemeksepeti’nin kendi kuryeleri ile çalışabilmesi de sağlanıyor.

Yemeksepeti olarak teknoloji yatırımlarına önem verdiklerine vurgu yapan Yemeksepeti Kıdemli Güvenlik Mühendisi Erdi Ekmekçi, “Şirket içindeki asli görevimiz güvenlik süreçlerini oluşturmak ve yönetmek. Yemeksepeti bünyesinde ilk olarak privileged access management tarafındaki ihtiyaç ve eksiklikleri görerek bu alanda bir projeye başlamaya karar verdik. Bu projede kimlerle çalışacağımızı araştırırken bu konuda uzman olan Delinea ve Inforte firmalarıyla tanıştık. Yaptığımız görüşmeler sonunda bize en uygun teknolojinin bu olduğuna karar verdik” dedi.

“Etkin destek ile kısa sürede kurulum”

Ürünün satın alınma sürecinden itibaren Inforte yetkilerinin ilgi ve desteğinden son derece memnun kaldıklarının altını çizen Ekmekçi, “Bu uygulama sayesinde tüm altyapı ürünlerimize erişimin doğru kişilerce doğru yetkilerle yapılmasını sağlıyoruz. Üründeki raporlama özelliği sayesinde kimlerin hangi saatlerde ağa eriştiğini anlık olarak kontrol edip istediğimiz anda rapora dökebiliyoruz ki bu da işimizi son derece kolay bir hale getiriyor.Öte yandan zero trust mimarisiyle bu güvenli yapıyı son derece başarılı bir konumlandırmış da olduk” şeklinde görüş belirtti.

Projenin yaşayan bir süreç olduğuna da dikkat çeken Erdi Ekmekçi, bu konu hakkında ise şöyle konuştu:
“Delinea’ya ait farklı teknolojiler de var. Bizler de bu teknolojileri değerlendirmek istiyoruz. Özellikle az önce bahsettiğim migration sürecinden sonra AWS tarafından da makinelerimizi yönetmek adına bu teknolojileri kullanma ve yönetme hedefimiz var. Şu anda geldiğimiz noktada hem Linux sistemler hem de Windows sistemler tamamen yönetimimiz altında. Bizlerin yetki ve onay vermediği kimse buralara erişemiyor. Mevcut yapıda bizler bu yetkileri verirken ürünün Delinea’nın sahip olduğu NFA teknolojisi sayesinde sistemi daha da güvenli hale getirmiş oluyoruz.”

Migration sürecinin ardından privileged access management tarafında çok farklı ihtiyaçları da olacağını belirten Erdi Ekmekçi, “Özellikle Delinea’nın bu alandaki teknolojileri bizim çok ilgimizi çekti. Bu kapsamdaki farklı iş ve projelere tekrar çalışma şansımız olacak. Umarım Yemeksepeti-Delivery Hero ve Deliena-Inforte arasındaki verimli iş ortaklığı çok uzun süreler devam eder” şeklinde sözlerini bitirdi.

Erdi Ekmekçi ile gerçekleştirilen röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.

Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz mi var?