Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım test etkinliği Uluslararası TestIstanbul Konferansı, bu yıl 11’inci kez “Test ve Test Otomasyonunda Robotik Süreç Otomasyonu” ana temasıyla gerçekleştirilecek. Bu etkinliğin konuşmacılarından Test.ai’nin ana mühendisi Tariq King, sorularımızı yanıtladı.
Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB) tarafından hayata geçirilen konferans, 8 Ekim 2020 tarihinde bir ilki gerçekleştirerek hibrit bir formatta hem sanal hem fiziksel platformlarda yapılacak. Toplam 34 konuşmacının 25’in üzerinde oturumda katılımcılarla bir araya geleceği konferansta, Tariq King de keynote speaker olarak yer alacak. Yazılım testleri ve yapay zeka konusunda uzman olan King’e konu hakkındaki sorularımızı ilettik.
Yapay zeka destekli araç çağı
Test.ai’de geliştiricilerin, test uzmanlarının ve ekiplerin daha hızlı yayınlamasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli araçlar geliştirdiklerini ifade eden Tariq King, “Otomasyon seviyesini geleneksel olarak mümkün olanın ötesine taşımak için yapay zeka ve makine öğreniminden faydalanıyoruz. Benim şirketteki rolüm, yapay zeka odaklı testler için çekirdek platformu geliştiren ve ayrıca şirket genelinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürüten ekibe liderlik etmek. Gerçekten de ekibimizle birlikte yazılım testini ve dağıtımını herkes için daha iyi hale getirmek için yapay zeka ile birçok harika şey yapabiliyoruz” dedi.
Türkiye’de TestIstanbul ölçeğinde bir konferans yapılmasının son derece etkileyici olduğunu kaydeden King, “Yazılım Test ve Kalite Derneği ve TestIstanbul organizatörlerinin yazılım testi ve test otomasyonunda RPA etrafında uluslararası bir forum ve konferans oluşturmuş olması bence inanılmaz. Süreçleri gerçekten otomatikleştirme ihtiyacının arttığını gördüğümüz bir dünyada, çok fazla insanın görevleri yerine getirmesi her zaman mümkün veya bazı durumlarda güvenli olmayabilir. Bu konferansa katılma ve bu alandaki diğer uzmanlarla bilgilerimi paylaşma fırsatı verdiği için Yazılım Test ve Kalite Derneği’ne çok teşekkür ederim. Bu etkinliğin başarısını daha da ileriye taşımak için elimden gelen desteği de vermeye devam edeceğim” şeklinde görüş belirtti.
Yapay zeka geleceğin anahtarı
Yazılım testi söz konusu olduğunda yapay zekanın üçe katlanmış bir etkiye sahip olduğunu düşündüğünü dile getiren Tariq King, “Yapay zeka teknolojileri, test senaryosu oluşturma, kullanılabilirlik testi, oyun testi vb. gibi geleneksel olarak insan gerektiren test görevlerini otomatikleştirmek için ön plana çıkıyor. Bununla birlikte, yapay zekanın pek çok sisteme dahil edilmesiyle, bu son derece uyarlanabilir ve gelişmekte olan sistemlerin nasıl test edileceği konusunda zorluklar her zaman var olacaktır. Bu nedenle her dönemde yeni test tekniklerine ve metodolojilerine ihtiyacımız olacak. Son olarak, gelecekte bu iki şeyin bir araya gelip, yapay zeka kullanan ve kendilerini test edebilen sistemler tasarlayacağına inanıyorum. Diğer bir deyişle, sistemler daha otomatik ve daha bilinçli hale geldikçe, onları artık elle test edemeyeceğiz. Ancak güvenilir olacaklarsa tasarımlarına gömülü test ve arızaya dayanıklı mekanizmalara sahip olmaları gerekecek” dedi.