Yazılım Alanında Türkiye, Uluslararası Arenada

Portekiz’de gerçekleştirilen “Testing Portugal 2018” yazılım test ve kalite konferansına Türkiye’den TesterYou adına keynote konuşmacı olarak katılan Barış Sarıalioğlu, Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik ile Yazılım Testleri konusunda katılımcılara önemli ve güncel bilgiler verdi.

Portekiz Yazılım Test Derneği –PSTQB 9. Testing Portugal 2018 Konferansı’nı gerçekleştirdi. Her yıl Lizbon’da düzenlenen ve Portekiz’in en büyük IT etkinliği olan konferansta, uluslararası uzmanlar bir araya geldi. Yazılım test alanında dünya liderlerinin sunumları ile katıldıkları etkinliğe TesterYou Kurucu Ortağı Barış Sarıalioğlu Türkiye’den davetli konuşmacı olarak katıldı. Sarıalioğlu, etkinliğin kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.

Konferansa 600’ün üzerinde test mühendisi, iş analisti, yazılım mühendisi, test yöneticisi ve proje yöneticisi katıldı. Konferansta Barış Sarıalioğlu, Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik ile Yazılım Testleri konularında bilgiler paylaştı. Ayrıca Çevik Yazılım Geliştirme ve Test Süreçleri ile ilgili özel bir atölye çalışmasını da yönetti.  Sarıalioğlu, konferans hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Türkiye’de yazılım sektörü son yıllarda büyük bir hızla büyüyor. Bilişim sektöründe istihdam edilen personel sayısı 100 binin üzerinde ve her geçen gün iş fırsatları daha da çoğalıyor. Bu büyüme eğrisinin 2019 yılında devam etmesini bekliyoruz. Yazılım test ve kalite alanında Avrupa’da güçlü durumdayız ve önümüzdeki dönemlerde bu alanda ihracat kapasitemizin ciddi oranda artacağını da ön görüyoruz. Bu doğrultuda özellikle Avrupa ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendirmemiz ve bu ülkelerin yazılım test ihtiyaçlarını yakın bir bölgede karşılayabilme avantajımızı kullanmamız gerekiyor. Avrupa’da düzenlenen geniş katılımlı bilişim etkinliklerinde ülkemizi temsil etmek ve yazılım test alanındaki rekabetçi yönümüzü ön plana çıkarmak bizler için ayrı bir önem taşıyor” diye belirtti.

Kullanıcı Deneyimi Testleri, Daha Etkin Olarak Yapılmalı

Sarıalioğlu, kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik süreçlerine ve bu süreçlerin yazılım kalitesindeki önemine değindi. “Günümüzde yazılım test sektörü, dünya genelinde 50 milyar doların üzerinde bir büyüklükte. Kurumlar bu alana çok ciddi yatırımlar yapmakta. Yazılım ürünleri üzerinde gerçekleştirilen testlerin yüzde 75’ten fazlası ise fonksiyonel testler olarak gerçekleştiriliyor. Herhangi bir yazılım ürününü piyasaya sürmeden önce kurumların yalnızca yazılımların çalışıp çalışmadığını test etmeleri, yani fonksiyonel test yapmaları, yazılımları piyasaya sürmeden önce kurumlara yeterince sağlıklı veri sağlayamayabiliyor. Kullanıcılar için bir yazılımın ne kadar kolay kullanılabildiği, hızlı öğrenilebildiği, hızlı çalıştığı ve kolay özelleştirilebildiği konuları da en az fonksiyonalitesi kadar önemli. Günümüzde kullanıcılar, yazılım tercihlerini en iyi kullanıcı deneyimi sunan ve en kullanılabilir olan yazılımlardan yana yapmaktalar. Dolayısıyla direkt olarak son kullanıcılarla etkileşimli gerçekleştirilen kullanıcı deneyimi testlerinin kurumlar özelinde daha etkin olarak yapılması şart” şeklinde açıkladı.