Doğuş Teknoloji’nin CEO’su Semih İncedayı, veri yönetiminin öneminin herkes tarafından kabul edildiğini bu nedenle 2024’te teknoloji dünyasının gündeminin veri yönetimi, yapay zeka ve veri güvenliği olmaya devam edeceğini söyledi. Doğuş Teknoloji’nin 2023 performansına ilişkin bilgiler de veren İncedayı, 2022’ye göre şirket cirosunun yüzde 100 üzerinde arttığını belirtti.
2023 yılı teknoloji dünyasında yapay zeka ve etkin veri yönetiminin çok konuşulduğu bir dönem oldu. Söz konusu iki teknoloji alanında bilişim sektörüne öncülük eden ve yükselen başarı grafiğini 2023’te de sürdüren Doğuş Teknoloji, bu yıl da bir dizi yeni girişime imza attı ve global pazarlardaki büyüme trendine devam etti. Global pazarlara açılma konusunda 2023’te Avrupa’da Hırvatistan, Kafkasya’da Azerbaycan, Asya’da Özbekistan ve Afrika’da Ruanda’da hayata geçirdiği projelerle büyük bir atılım yapan Doğuş Teknoloji, yeni ürün ve hizmetlerle ürün portföyünü geliştirme konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Doğuş Teknoloji CEO’su Semih İncedayı 2023’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2023’ün Önemli ve Gurur Verici Gelişmeleri
Doğuş Teknoloji’nin faaliyet alanının teknoloji dünyasındaki en popüler ve gündem olan konu başlıklarını kapsadığını söyleyen Semih İncedayı, dijitalleşme, yapay zeka, veri yönetimi ve siber güvenliğin teknoloji dünyasının yanı sıra genel olarak iş dünyasın da gündeminde olduğunu belirtti. Bunların 2023’te çok konuşulduğunu, 2024’te daha da çok konuşulacağını söyleyen Semih İncedayı, şirket olarak bilişim sektöründe gündem belirlemeye devam edeceklerini vurguladı.
2023’te Doğuş Teknoloji’nin bir dizi başarılı projeye imza attığını söyleyen Semih İncedayı, “Son yıllardaki başarı ivmemiz 2023’te de devam etti. Bir önceki yıla göre ciromuzu yüzde 100’ün üzerinde artırdık. Bu yıl finansal sonuçlarınızı tutturmanızın yanı sıra diğer önemli başarılarınız neydi diye sorarsanız, bu sorunun yanıtı çok uzun. Öncelikle vereceğim birkaç örnek, çalışma ilkelerimiz, global başarılarımız ve sürdürülebilirlik konusundaki yoğun çalışmalarımızı gösterecek. Kuruluş ilkelerimizden biri olarak tanımladığımız toplumsal cinsiyet eşitliği ve etik çalışma ilkelerimizin en büyük meyvesini geçtiğimiz haftalarda ‘İşte Eşit Kadın Sertifikası’ ile aldık. Bu sertifika yıllardır sürdürdüğümüz çabalarımızın belgelenmesi açısından büyük önem taşıyor. Global pazarlarda büyüme çalışmalarımız 2023’te büyük bir ilerleme kaydetti. Avrupa’daki ilk yapay zeka projemiz Hırvatistan’da hayata geçti. İstanbul Şekerpınar’daki merkezimizin elektrik enerjisinin tamamı güneş enerjisi panellerinden sağlanmaya başladı ve yılda 5.173 ton CO2 emisyonunun önüne geçildi. Bu rakam yılda yaklaşık 591 dairenin elektrik tüketimine denk gelmekte ve 77.597 ağaç fidanı tarafından tutulan karbona eşdeğer olduğu görülmektedir” dedi.
Bir Dizi İlk Girişimle Öncülüğe Devam
Semih İncedayı, 2023’te bir ilk olarak gerçekleşen başarılara ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Şirketimizin güçlü partner ekosistemi ile Ruanda’ya siber güvenlik satışı gerçekleştirdik. Böylece siber güvenlik operasyonlarımızı Afrika’ya taşımış olduk. Hızla büyüyen ekonomisi ile Kafkasya’nın gözbebeği olan Azerbaycan’da operasyonlarımızı genişleterek, güvenlik ve otomasyon konulu çok katılımlı bir organizasyonu ilk olarak gerçekleştirdik. Özbekistan’da finans alanında veri strateji çalışmalarını başarıyla tamamladık.
Kurum içi girişimcilik yatırımlarımızın bir meyvesi olan yeni nesil farkındalık ürünümüz NotiSecure ile 2 milyona yakın e-posta tarandı; böylece kadın-erkek eşitliği konusunda kurumsal dilde farkındalık yarattık. Yaygınlaşan hibrit çalışmayı tercih eden çok lokasyonlu ekiplerin planlama işlemlerini kolaylaştıran, operasyonlarını optimize ederek sürdürülebilirliğe katkı sunan Hybee uygulamamızı hayata geçirdik. Ayrıca, veri tabanı yönetim ekiplerinin anlık kontrol ve kapasite izleme faaliyetlerini yöneten Solidbooster ürünümüzle şirketlerin altyapı maliyet optimizasyonuna katkıda bulunduk. Diğer yandan, yapay zeka destekli yeni nesil öneri motorumuz Recommaster ile müşteri odaklı ve gelir yaratma etkisi yüksek bir öneri motorunu kullanıma sunduk. Geliştirme ve test süreçlerinde üretken yapay zeka ürünü olan Github coPilot’u kullanmaya başladık, böylece üretkenliğimizi artırdık. Üretken yapay zeka modellerini kullanarak her sektör için özelleştirilmiş yeni nesil asistan çözümlerini geliştirmeye başladık. Bu çözümlerin ilk örneklerini çok yakında otomotiv, sigorta ve finans alanında son kullanıcıların beğenisine sunacağız. Bu asistanları geliştirirken regülasyonları da göz önünde bulundurarak, bulut veya on-premise büyük dil modellerini kullanabilen nadir firmalardan biri olarak ön plana çıktığımızı düşünüyorum” dedi.
Daha Hızlı, Daha Güçlü, Daha Etkin
Doğuş Teknoloji’nin teknoloji dünyasındaki yenilikleri bünyesinde uygulama konusunda da önemli adımlar attığını da belirten İncedayı; “2021’den bugüne kadar yazılım teslimat sürelerimizde yüzde 55’lik iyileştirme gerçekleştirdik. Partnerlik çalışmalarımızda önemli ilerlemeler kaydederek Doğuş Teknoloji partner ekosistemi için yaratılmış olan D-Tech Partner Network markası ile toplam partner ağımız 30’a yükseldi. 17 milyonun üzerinde tekil Doğuş ziyaretçilerinin bir araya getirilmesi ile Doğuş Grubu’nun ziyaretçilerinin/ müşterilerinin bütünsel bir bakış açısı ile tanınması sağlandı” dedi.
Başarılarımızı Ödüllerle Taçlandırdık
Alanlarında sergiledikleri başarıların sektör, global aktörler, medya ve sivil toplum kuruluşlarınca da izlendiğini ve takdir gördüğünü belirten Semih İncedayı, 2023’te Doğuş Teknoloji’nin çok sayıda gurur verici ödül aldığını da söyledi. İncedayı bu konuda şunları belirtti: “Son bir yıl içinde çok sayıda değerli ödül aldık, ilk aklıma gelenlerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim; ‘Ar-Ge 250 Raporu’na göre Türkiye yazılım bilişim ve bilişim teknolojileri sektöründe yedinci sırada yer aldık. Future of Cloud & AI’da Yılın En İyi Bulut Hizmeti, En İyi Otomasyon Hizmeti, En İyi Hibrit Bulut Hizmeti Ödüllerini kazandık. D-Tech Partner ekosistemindeki sızma atak ve simülasyonu alanındaki uzmanlığımızla Picus’tan Yılın Çözüm Ortağı Ödülü’nü aldık. Top 100 Talent Program Ödülünde Teknoloji ve Yazılım Kategorisinde “Geleceğe Giriş” programımızla birinci olduk” dedi.
Öte yandan, teknoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, en son yazılım teknolojilerini Türkiye’ye taşımak konusunda öncülük ettiklerini ve yetenekli gençlere yatırım yapmayı önemsediklerini de söyleyen Semih İncedayı, bu yaklaşımlar kapsamında “Geleceğe Giriş Genç Yetenek Programı”nın 10.000+ başvuru alarak rekor başvuru sayısına ulaştığına da dikkat çekti.