Endüstri 4.0 devriminin getirdiği dijitalleşme, zaman ve mekandan bağımsız, proje bazlı çalışma modeli Work 4.0 kavramını da hayatımıza sokuyor. Sınırsız süreli iş sözleşmeleri hayatımızdan neredeyse tamamen çıkıyor. Peki, freelance çalışma konusunda pratiği zayıf olan Türkiye bu yeni sisteme nasıl uyum sağlayacak? Tam zamanlı çalışmayı tercih etmeyen freelancer’ları, projeleri için uzman bulmakta zorlanan işverenlerle bir araya getiren online iş platformu SanalUzman.com bizler için yeni olan bu iş yapış biçiminin giriş kapısı niteliğinde…
Son dönemde yapılan çalışmalar dijitalleşmenin etkisiyle günümüz işlerinin yüzde 60’nın yakın bir gelecekte robotlar hatta makineler tarafından yapılabileceğini ortaya koyuyor. Bu tablo ilk bakışta karamsar gibi görünse de arkasında yeni bir çalışma stilini barındırıyor. Öyle ki araştırmacılara göre; dijitalleşme devrimi bazı işleri teknolojiye devretse de dijital tabanlı pek çok yeni mesleğin doğuşuna da aracılık edecek. Dijital tabanlı bu meslekler ise çalışanlara zaman ve mekandan bağımsız çalışma fırsatı sunarken, kurumların da freelance iş yapan uzmanlarla çalışma pratiği ve alışkanlığı değişecek.
Şu sıralar esnek çalışma prensibine dayanan Work 3.0’ın devamı niteliğindeki Work 4.0, başta Almanya olmak üzere sanayinin geliştiği pek çok ülkenin gündemine girmiş durumda. Alışılagelmiş tam zamanlı ve sınırsız süreli iş sözleşmelerinin yerini almaya hazırlanan Work 4.0, kurumun işleyişinde görev alan çeşitli paydaşları birbirine bağlayan dijital tabanlı platformlara, proje bazlı işleri ve süreli sözleşmeleri tanıtıyor.
Akıllı makinelerin insan iş gücünü rutin görevler için aşamalı olarak değiştirdiğini, bu ilerlemeye cevap vermek için iş yapış biçimlerinin ve kişisel becerilerin evrilmesi gerektiğini anlatan online iş platformu SanalUzman Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu, Work 4.0’ın hem kurumları hem de uzmanları daha çok özgürleştireceğini dile getiriyor.
Bekiroğlu; “Work 4.0 dijitalleşmenin etkisiyle insanlara bağımsız çalışmak ve daha çok üretken olmak adına önemli fırsatlar sunuyor. Çok yakında beyaz yakalı profesyoneller, mevcut iş tanımlarının gelecek yıllarda kökten değiştiğini görecekler. Gençler için ise iş hayatı, proje tabanlı istihdam ve uzaktan çalışma anlamına gelecek. Endüstri 4.0 ile birlikte kullanılmaya başlayacak robotik sistemlerle, proje bazlı çalışmaya alışkın olmayan ekonomilerde sıkıntılar yaşanabileceğini düşünüyoruz. Yetkinlikleri yüksek uzmanların farklı kurumların farklı projelerinde görev alacak olması ülkemizin çok alışık olmadığı bir iş pratiği. SanalUzman hem kurumlara hem de freelance çalışan uzmanlara bu pratiği kazandıracak bir platform oldu” diyor.
Üyelerine, istedikleri işi ve projeyi bulma kolaylığı sağlayan SanalUzman’ın iş alanlarla iş verenleri bir araya getiren yeni bir online iş platformu olduğunu anlatan Bekiroğlu, teknolojiye hâkim, bilgisayar üzerinden iletişim faaliyeti yürütebilen; yazılım, tasarım, editörlük, çeviri, danışmanlık, internet üzerinden satış temsilciliği, sosyal medya ticareti gibi alanlara ilgi duyan tüm uzmanlara hitap ettiklerini belirtiyor.
Platformun açıldığı ilk ayda tam 3 bin 500 kalifiye üyeyi sistemine dahil ettiğine değinen Bekiroğlu, “Sistemimizin kısa zamanda ilgi görmesinin nedenlerinden biri de Türkiye’nin çalışma biçim ve alışkanlıklarına gösterdiği uyum. SanalUzman projesi üzerinde çalışmaya başladığımızda; ilk dikkat ettiğimiz nokta, Türkiye’de serbest çalışma konusundaki hassasiyetler oldu. Bunun için sistemimizi daha güvenli kılacak iki ayrı uygulama geliştirdik” diyor.
Türkiye için bir ilk
Bu uygulamalardan biri olan SincApp uygulaması ile işverenlerin kaliteli hizmet, uzmanların ise ödeme almakta yaşadıkları sıkıntılara son vermeyi amaçladıklarına değinen Bekiroğlu, “Uygulamayı kullanmayı tercih eden uzmanlar, SincApp’ı bilgisayarlarına indirerek; işlerini, çalıştıkları programları, çalışma saatlerini ‘ekran ve dilerlerse kamera görüntüsü halinde’ sistemde tutabiliyor, haklarını güvence altına alıyor. İşverenler, uzmanların tuttuğu SincApp verileri sayesinde işin aşamalarını istedikleri zaman takip edebiliyor. Böylelikle zaman ve emek kaybının önüne geçiliyor. Üyeler güvende olduklarını bilerek işlerine odaklanabiliyor” diyor.
SanalUzman’ı farklı kılan bir diğer özelliği de Hakemlik Uygulaması. Bu uygulama ile her iki tarafından da haklarını korumaya odaklandıklarını anlatan Bekiroğlu, “Herhangi bir anlaşmazlık durumunda taraflardan biri hakemliğe başvuruyor. Bu durumda; SanalUzman Hukuk Departmanı, SincApp verilerini uzmanın veya işverenin yetkilendirmesiyle inceliyor, avukat ve bilirkişi yardımı ile en doğru karara varılıyor.” diyor.