Ericsson’un ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan 5G Akıllı Fabrikası, Dünya Ekonomik Forumu tarafından Dördüncü Sanayi Devrimi’nin öncüsü olarak tanımlandı.
Ericsson’ın ABD’nin Teksas eyaletindeki 5G Akıllı Fabrikası, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Dördüncü Sanayi Devrimi’nde (4IR) küresel lider seçildi. Forum, Ericsson’ın tesiste kullanıma aldığı yeni nesil teknolojiler ve tesis üzerindeki etkileriyle büyük prestij sağlayan “*Global Lighthouse” unvanıyla ödüllendirdi. Ericsson’ın tesiste kullandığı yeni nesil teknolojiler, otomasyon ve 4IR iyileştirmelerin olmadığı benzer bir tesise kıyasla, çalışan başına 2,2 kat daha fazla iyileştirilmiş çıktı sağlıyor.
Tesis, bugüne kadar gösterilen faydalarla birlikte 4IR teknolojilerinin daha geniş ölçekte benimsenmesi için Forum tarafından bu unvanı alan ilk Ericsson fabrikası oldu. 2020 yılının başında faaliyete geçen tesis, 12 ay gibi kısa sürede ölçeklendirilebilecek 25 farklı kullanım senaryosu geliştirdi.
Benzer ancak otomasyon ve 4IR iyileştirmeleri olmayan bir tesisle kıyaslandığında, bağlantılı robotlara sahip 5G ile otomatik hale getirilmiş bu fabrika, çalışan başına yüzde 120 iyileştirilmiş çıktı ve malzemelerin manuel olarak işlendiği süreçlerde yüzde 65’lik bir azalma sağladı.
Benzer bir binaya göre enerji tüketimini yüzde 24, iç mekan su kullanımını ise yüzde 75 azaltmak üzere entegre çevre sistemleriyle tasarlanan bu fabrika, elektrik enerjisinin tamamını yenilenebilir elektrik kaynaklarından sağlıyor. Ayrıca, Ericsson, akıllı fabrikasını dünya genelinde bu ayrıcalığa ulaşan ilk Ericsson fabrikası haline getirecek olan LEED Gold ve LEED Zero Carbon sertifikasyonları üzerinde de çalışıyor.
Ericsson Şebekelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fredrik Jejdling, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “En son teknolojilerin kullanıldığı tam otomatik fabrikalar, daha güçlü ve sürdürülebilir küresel tedarik zincirimizin bir parçası. Müşterilerimizle daha yakın çalışmak konusundaki kararlılığımızı gösteriyor ve nihayetinde karbon emisyonlarını azaltmamıza yardımcı oluyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun tesisimize layık gördüğü bu unvan, genel olarak 5G teknolojisinin ve özellikle fabrikalarımızın iş dünyasına ve topluma fayda sağlayan dönüştürücü etkisini vurguluyor.”
Dünya Ekonomik Forumu Gelişmiş Üretim ve İmalat Başkanı Francisco Betti ise şunları söyledi: “Benzersiz bir endüstri dönüşümüyle karşı karşıyayız. Ezber bozan teknolojik ilerlemeleri ve yeni fırsatları yakalamaya istekli olan şirketlerin önünde büyük bir gelecek var. Günümüzdeki ezber bozan teknolojik ilerlemeler, tüm zorluklara rağmen güçlü bir gelecek tasavvur etmemizi sağlıyor. “Global Lighthouse”, üretimin ve endüstrinin geleceğini aydınlatıyor.”
Ericsson, dünya genelinde özelleştirilmiş, sürdürülebilir ve uçtan uca bağlantılı bir tedarik zinciri oluşturmak adına yeni nesil tedarik zincirlerine yatırım yapmaya devam ediyor. Ericsson, ABD’de ilk 5G Akıllı Fabrikasına 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Fabrika, öncelikli olarak Ericsson’ın Kuzey Amerika bölgesindeki 5G müşterilerine hizmet veriyor.
Ericsson ayrıca Estonya, Çin ve Brezilya’daki fabrikalarındaki yeni nesil akıllı üretim süreçlerini modüler ve esnek bir üretim kurulumu aracılığıyla hızlandırıyor. Bu, Ericsson’ın Avrupa, Asya ve Amerika operasyonları aracılığıyla müşterileriyle daha yakın çalışmasına olanak tanıyor.
Ericsson, Paris Anlaşması ile belirlenen 1,5 C° hedefini de destekliyor. Bu hedefe ulaşmak için dünya genelinde emisyon oranlarının 2030 yılına kadar yarı yarıya indirilmesi ve 2050’den önce sıfır emisyona ulaşılması gerekiyor. Üretim gibi çeşitli sektörlerde 5G ve IoT benzeri dijital teknolojilerin kullanımı, küresel karbon emisyonu oranının 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 15 oranında azaltmasına yardımcı olabilir.
*Global Lighthouse (Küresel Deniz Feneri)