Günümüzde üretilen günlük veri miktarı 2500 petabyte seviyesine çıktı. Verinin bu hızlı artışı da hem kurunları hem de kişileri güvenli depolama çözümlerine yöneltiyor.
Veri kelimesi günümüzün teknoloji dünyasında en çok konuşulan kavramlardan bir tanesi. Kelimenin sözlük anlamına bakıldığında altı farklı tanım görüldüğünü belirten Dell Technologies Türkiye Veri Depolama Satış Lideri Ahmet Yılmaz, “Ancak içinde bulunduğumuz bilişim dünyasında veri demek dijital dünyanın temel yapı taşlarından bir tanesi demek. Yapılan araştırmalar, günümüzde her gün 2500 petabyte civarında veri üretildiğini ortaya koyuyor ki daha anlaşılır bir tabirle bu da 500 milyar mp3 parçası anlamına geliyor. Bu şarkıların her biri 3 dakika sürse ve her birini arka arkaya dinlemek istesek 3 milyon yıl gibi bir zamana ihtiyaç olacak ki bu da verinin miktarını anlamak için yeterli bir örnek. Bir günde bu kadar veri üretildiğinden yola çıkarsak ciddi bir depolama alanına duyulan ihtiyaç da ortada” şeklinde konuştu.
Veri Depolamanın Önemi Artıyor
Salgınla birlikte veri depolamanın öneminin iyice arttığını kaydeden Ahmet Yılmaz bu konu hakkında ise şunları söyledi:
“Salgın döneminde dijital ortamlarda yapılan toplantıların sayısının artması, evden ve uzaktan çalışma süreçleri, artan sosyal medya paylaşımları ve uzaktan eğitim gibi başlıklarda oluşan inanılmaz artışlar günlük oluşan verinin de katlanarak artması anlamına geldi. İster istemez artan veriyle birlikte de kullanıcıların verilerini güvenli ortamlarda depolama ihtiyaçları da artış gösterdi. Özellikle cep telefonu ve bilgisayarlarda üretilen içeriklerin artmasıyla cihazların sahip oldukları alanlar yetersiz kalmaya başladı. Üreticiler de bu ihtiyaçlar için yeni teknolojilerle çözümler geliştiriyor. Bu yeni teknolojiler de hem bireysel hem de kurumsal ihtiyaçları ölçeklendirilebilir hale getiriyor.”
Veri depolamada hızın da çok önemli olduğunun altını çizen Ahmet Yılmaz, “Veri depolama tarafındaki en önemli özellik verinin hızlı bir şekilde depolanabilmesi. Çünkü kullanıcılar veri depolamayı sadece ‘bir şeyi kaydettim orada duruyor’ şeklinde değil, üzerine değişiklik yapılabilecek, bir yerlere gönderilebilecek halde tutmak için hızlı sistemler tercih ediyor. İşin özü veri depolama kişilerin ve kurumların verilerini kullanarak, daha mutlu, daha huzurlu ve daha karlı işler yapmasını sağlıyor” dedi.
Veri Depolamadaki Son Yenilikleri Ahmet Yılmaz Anlattı
Bu konularla ilgili Ahmet Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.