UX Profesyonelleri “Dünya Kullanılabilirlik Günü”nde Buluştu

UX alanında dünya çapında 55 farklı noktada faaliyet gösteren UX Profesyonelleri Derneği’nin (UXPA) Türkiye birimi UXPA Turkey, Dünya Kullanılabilirlik Günü (World Usability Day) etkinliğinde kullanıcı deneyimi profesyonellerini bir araya getirdi.

Dünya Kullanılabilirlik Günü (World Usability Day) bu yıl “Design for good or evil” temasıyla gerçekleştirildi. Kullanıcı deneyimi, tasarım ve kullanılabilirlik alanında uzman ya da uzmanlaşmak isteyen yüzlerce kişiyi bir araya getiren UXPA Turkey, alanında çok değerli uzmanların ve akademisyenlerin sunumları, panelleri ve workshop’larıyla Dünya Kullanılabilirlik Günü’nü, 17 Kasım 2018’de Kolektif House’un ev sahipliğinde gerçekleştirdiği bir etkinlikle kutladı.

UXPA Turkey, UX alanında dünya çapında 55 farklı noktada faaliyet gösteren UX Profesyonelleri Derneği’nin (UXPA) Türkiye yerel birimlerinin ilki olarak 2015 yılında Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Kerem Rızvanoğlu‘nun liderliğinde kuruldu. 2018 yılında SHERPA UX Design Studio kurucusu Yakup Bayrak’ın liderliğinde organizasyonel yapılanmasını yeniledi. Dünya Kullanılabilirlik Günü etkinliği, aynı zamanda, kullanıcı deneyiminde araştırma, tasarım ve geliştirme alanlarında birbirinden değerli yeni yönetim takım üyelerinin de 2019 vizyonlarını katılımcılarla paylaşmasına imkan verdi.

UXPA Turkey Başkanı Yakup Bayrak, etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında UXPA Turkey’nin şeffaf ve yardımsever bir atmosfer içinde birlikte öğrenme metodunu merkeze alan birçok etkinlik ve eğitim yapmanın yanı sıra, kullanıcı deneyimiyle ilgili nitelikli Türkçe başvuru kaynakları üretmek amacıyla 2019 yılında çalışmalarının daha da yoğunlaşacağını müjdeledi.

Kullanıcı deneyimi dünyada önemli bir meslek kolu

Dünya Kullanılabilirlik Günü’nün öneminden bahseden Bayrak, “Kullanıcı deneyimi, bir ürün veya servis tasarımının kullanılabilir olması bağlamında çok önemli bir başlık. Buna rağmen ülkemizde farkındalığı hala istenen seviyeler değil. Kullanıcı deneyimi dünyada önemli bir meslek kolu olarak öne çıkıyor. Türkiye’de bu konuda uzman kadroların yetiştirilmesi ve ilgili ekipler içinde istihdam edilmesi doğrultusunda somut adımlar çok yeni atılmaya başladı. Bu konuda önümüzde daha uzun bir yol var. Ancak özellikle son iki yıldan bu yana yapılan araştırmalar bize gösterdi ki 2017 yılında UX’e ayrılan bütçeler ve tahsis edilen kadrolar yetersiz iken 2018’de UX yatırımlarının önemi artık çok daha fazla anlaşılmış durumda. Bütçeler artıyor, şirketlerin içinde bu konuya odaklı UX ekipleri kuruluyor ve kadrolar genişliyor veya genişletiliyor. Bu anlamda Dünya Kullanılabilirlik Günü’nü özel bir etkinlikle kutladığımız ve sayısı beş yüzleri geçen kullanıcı deneyimi profesyonelinin büyük bir kısmıyla bu etkinlikte bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz“ dedi.

Etkinlikte İTÜ Endüstri Tasarım Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Ahmet Hamurcu, VR’ın sanallık ve gerçeklik arasında kurduğu bağ, Tazi.ai Kurucu Ortağı ve İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zehra Çataltepe sanal zekanın hayatın hangi alanlarında sonuç veren çözümlemeler getirmeye başladığı, Engelsiz Erişim Derneği Başkanı Dr. Engin Yılmaz ise WCAG 2.1 protokolü ile Erişilebilirliğin Sonraki Adımları hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Hepsiburada Head of UX Serkan Avcı, Hürriyet Emlak UX Manager Ömer Çıracıoğlu ve Zingat.com Director of Product Management Halil Uzundal’ın panelist olarak yer aldıkları seansta ise “Infinite Scroll, kötü niyetli bir deneyim uygulaması mıdır?” konusu tartışıldı. Paralel seansta IBM iX Head of Design Studio Oğuz Kartal’ın yönetiminde Tasarımda Erişilebilirlik çalıştayı gerçekleştirildi.