Enterprise Next röportajlarında konuğumuz olan TurkNet CEO’su Cem Çelebiler, “Bugün 16 teknoparkımıza sunduğumuz yüksek hızda internet servisini, 2023 sonunda 49 teknoparka çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Bu hafta yazılı röportaj konuğumuz olan TurkNet CEO’su Cem Çelebiler’e yönelttiğimiz soruları ve aldığımız yanıtları aşağıdan okuyabilirsiniz.
Türkiye’nin teknoloji ihracatındaki payının artmasında kaliteli bir internet bağlantısının önemi nedir?
Günümüzde genişbant internet bağlantısı herkes için en temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiş durumda. Kaliteli, ulaşılabilir, eşit ve dünya standardında internet bağlantısı, şirketlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir unsur. Şirketlerimizin, üretim yapan sektörlerimizin daha rekabetçi biçimde küresel ortamda yer alabilmesi için güçlü internet altyapısına ihtiyaçları var.
TÜİK verilerine göre yüksek teknoloji ihracatının, geçen yıl dolar bazında yüzde 50 artmasına rağmen, toplam ihracat içindeki payı azaldı. Türkiye’de üretilen teknolojinin, toplam ihracat içindeki payı son dört yıl içinde yüzde 3,5’ten gerileyerek yüzde 2,7 seviyesine indi. Ayrıca şaşırtıcı bir başka veri de Merkez Bankası’nın analizinden çıkıyor: Buna göre, ihracatçı olma potansiyeli bulunan şirketlerin yüzde 33’ü ihracat yapmıyor. Bu soruna acil bazı çözümler üretmek zorundayız.
Türkiye olarak teknoloji ihracatımızı artırmamız kesinlikle mümkün. 10 yıldan daha az sürede ihracatımızda yüzde 3’lerdeki yüksek teknoloji payını, yüzde 20’lere çıkarmak bizim de hedefimiz olmalı.
TurkNet olarak ülkemizin teknoloji ihracatında kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
TurkNet olarak, kendi altyapı yatırımlarımız ve yazılım geliştirme faaliyetlerimizle, 25 yıldır 81 ilde, adresteki altyapının desteklediği maksimum internet hızını sunan bir Türk girişimiyiz. SD-WAN gibi yeni nesil teknolojilere yatırım yapıyoruz ve bu sayede abonelerimize Gigabit hızında güvenli internet bağlantıları sunuyoruz. Teknopark’lardaki teknoloji girişimlerinin faaliyetlerini en iyi biçimde gerçekleştirebilmesi için güçlü bir bağlantı altyapısına sahip olması şart. Bu gücü sunacak kapasiteyi TurkNet olarak kendimizde görüyoruz.
Müşterilerimize sunduğumuz bağlantı hızı ve kalitesi, bağımsız kuruluşlar tarafından da onaylandı. Dünyanın en yaygın kullanılan iki hız testi platformu olan nPerf ve Speedtest’in yayımladığı raporlara göre TurkNet olarak Türkiye’nin en hızlısı olduk. nPerf’in 2021 yılı sabit genişbant internet raporuna göre TurkNet ortalama 45.13 Mb/s download (indirme) hızı ile açık ara lider oldu. TurkNet, 14.88 Mb/s ile upload (yükleme) hızlarında ve 24.31 ms ile gecikme sürelerinde de ilk sırada yer aldı. Ayrıca nPerf verilerine göre TurkNet, en yüksek hızı sunmakla kalmayarak, Türkiye’nin aynı zamanda en düşük Ping sunan servis sağlayıcısı oldu. Ortalama 32,08 milisaniye Ping değeri, özellikle oyuncular için çok önemli bir anlam taşıyor. Bağımsız hız testi platformu Speedtest’in Speedtest Intelligence verilerine göre de 2021 yılının 3. çeyreğinde Türkiye’nin en hızlı internetini TurkNet sundu.
Türkiye’deki internet hızı ve sunulan hizmetler gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında hangi düzeyde?
Sabit internet hızında Türkiye olarak şu anda dünyada 105. sıradayız. Singapur, Şili ve Hollanda gibi ülkeler sabit internet hızı konusunda önemli aşamalar kaydetti. Singapur’un bu anlamda iyi bir örnek oluşturduğunu söyleyebilirim. Doğru yatırımlar ve istikrarlı Ar-Ge çalışmalarıyla toplam ihracatları içindeki yüksek teknoloji payını, 10 yıl içinde yüzde 50’lere çıkarmayı başardılar. Ayrıca bu oran, son 20 yıldır yüzde 20’lerin üzerinde oldu hep. Bir başka örnek olan Romanya, internet hızında 11’inci sırada. Romanya da son 10 yılda teknoloji ihracatını artırmış ülkelerden biri. Bunun gibi pek çok örnek sıralayabiliriz. Ülkelerin teknoloji üretim gücü, altyapı gücünü gerektiriyor. Bizim de yapmamız gerekenler belli.
Peki teknoparkların hem Türkiye’nin teknoloji ihracatı hem de TurkNet için önemi nedir?
Küresel rekabette geri kalmanın birden fazla etkene bağlı olduğu düşünülse de, Türkiye’de özellikle teknopark ve üniversitelerin yeterli altyapıya sahip olmamasının bu dezavantajdaki payı tahmin edilenden yüksek. Ülkemizin teknoloji üretiminde gelişmesi için üniversiteler ve teknoparklar çok önemli bir konumda bulunuyor Bu bağlamda girişim dünyasının kalbinin attığı teknoparklar bizim odak noktalarımızdan biri. Teknoparklardaki teknoloji girişimlerinin faaliyetlerini en iyi biçimde gerçekleştirebilmesi için güçlü bir internet altyapısına sahip olması şart. Biz de bu kurumların faaliyetlerini daha etkili biçimde sürdürmeleri için, en üst seviyede internet altyapısına kavuşmalarını elzem görerek bu alanda yatırımlar yapıyoruz.
TurkNet’in teknoparklar ve üniversiteler ile iş birlikleri hangi aşamada?
Bugün 16 teknoparkımıza sunduğumuz yüksek hızda internet servisini, 2023 sonunda 49 teknoparka çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen sene kazandığımız ULAKNET devlet ihalesi üzerinden, 36 ay süreyle TÜBİTAK, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Milli Kütüphane ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu gibi seçkin kurumların yanı sıra, 129 üniversiteye ihtiyaç duyduğu internet servisini sunmaya başladık. Kurumsal şirketlere ve kamu kuruluşlarına yüzde 75 tutarlılık skoruyla servis veriyoruz. Bu açıdan bakarsak, Türkiye’nin en güvenilir sabit internet sağlayıcısı olduğumuzu söyleyebilirim. Sürekli genişlettiğimiz GigaFiber ağımızla kuluçka merkezleri dahil olmak üzere her türden kullanıcıya internet altyapısı sunuyoruz. Fiber altyapı konusundaki eksiklerin giderilmesi; teknolojide inovasyon yaratan kurumların küresel rekabette daha başarılı olmasına yardım edeceği görüşüyle teknoparklara yatırımlarımızı artırmaya ve üniversitelerimize destek vermeye devam edeceğiz.