Türkiye, Teknoloji Üretiminde Sessiz Sedasız Bir Devrim Yaşıyor

MediaTek, sunduğu akıllı teknolojilerle insanlara, ufuklarını genişletmek ve hedeflerine kolay bir şekilde erişmek için güç ve ilham kaynağı olan bir yapı. Biz de Enterprsie Next olarak MediaTek Ülke Müdürü Sezer Şenol’a sorduk o da içtenlikle yanıtladı. Keyifli okumalar…

İnovasyon sloganıyla hareket eden MediaTek, akıllı telefonlar ve tabletler, dijital TV’ler, OTT TV’ler, giyilebilir cihazlar ve otomobillerde kullanılan elektronik ürünleri kapsayan geniş bir yelpaze için geliştirdiği ileri düzey multi medya çözümleri ve düşük enerji tüketimli mobil teknolojiler de dahil olmak üzere anahtar öneme sahip teknoloji alanlarında pazarın gelişimine yön veren bir oyuncu kimliği de taşıyor.

Enterprise Next: Öncelikle MediaTek’in sağlıktan ev kullanıcılarına oradan da akıllı telefonlara kadar yoğun bir kapsamı olduğunu biliyoruz. Buradan hareketle hem şirketi tanıtmak hem de detaylı bilgiler vermek adına bizimle hedef sektör ve alanlarınızı paylaşır mısınız?
Sezer Şenol: Dünyanın önde gelen işlemci üreticilerinden biri olan MediaTek, yıllık bazda dünya çapında 1,5 milyar ağ bağlantılı cihaza güç veren işlemcileri geliştirmektedir. MediaTek, mobil cihazlar, bağlantılı cihazlar, ev ve eğlence teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ürünleri için inovatif çip üzerinde sistemlerin (SoC) geliştirilmesinde pazara liderlik etmektedir.

Akıllı telefonlardan, akıllı ev ürünlerine, öğrenen makineler ve nesnelerin interneti gibi teknoloji gelişim yolları için ürettiği platformlarla MediaTek, teknolojinin yarınını şekillendiren öncü oyuncular arasında haklı bir yere sahip bulunuyor.

Akıllı telefonlar, akıllı ev cihazları, akıllı otomobiller ve daha fazlası için ürettiğimiz zekice çözümlerle yapay zekanın geleceğine yön veriyoruz. Çözümlerimiz Amazon Echo ve Alibaba Tmall Genie gibi sistemlerde, Netflix ve Amazon üzerinde sesli arama gerçekleştirebilen akıllı TV’lerde, yapay zeka tabanlı tüketici ürünlerinde ve akıllı ev teknolojilerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra, Microsoft Azure Sphere için, nesnelerin interneti, yerleşik güvenlik ve yerleşik bağlantı konularında inovasyonun çıtasını yeni bir düzeye taşıyan özel bir işlemciyi, MT 3620’yi de geliştirdik.

Yapay zeka ve çok platformlu tüketici cihazları için geliştirdiğimiz teknolojiler, bir diğer önemli odak alanımız. MediaTek teknolojisinin, Yapay Zekanın akıllı telefonların, akıllı evlerin ve otomobillerin yanı sıra, hepimizin her gün kullandığımız cihazlara da güç vermesini sağlayacağına inanıyoruz. Yapay Zeka stratejilerimiz, Yapay Zeka özellikli bir işlemci ve NeuroPilot yazılım geliştirme kiti (SDK) ile yazılım ve donanımı birlikte kapsıyor.

Bir diğer çok önemli pazarımız da dünyada önemi giderek artan, düşük maliyetli, ancak yüksek performansı akıllı telefonlar. Teknolojiyi demokratikleştirme misyonumuz çerçevesinde, dünyada bizim yarattığımız ve gelişimini sürekli desteklediğimiz New Premium segment akıllı telefonları çok önemsiyoruz. Bu telefonlar, kolay erişim sağlayan fiyat etiketleri ve yüksek fiyatlı ürünleri kıskandıran özelliklerle geliyor.

Enterprise Next: Bu hedef pazarlar içinde en önemli olan ya da MediaTek’in büyümesi için stratejik nokta olarak belirlediğiniz hangisidir, neden?

Sezer Şenol: Bu yıl yeni nesil, yüksek performanslı ancak düşük maliyetli akıllı telefonlar için geliştirdiğimiz yeni işlemci Helio P60’ı tanıttık. Android Authority, bu ürün için “MediaTek Helio P60 sayesinde, makine öğrenimi, yüz tanıma, gerçek zamanlı tercüme ve ileri düzey fotoğraf çekimi gibi özelliklere sahip olmak için 1.000 dolar ödemeniz gerekmiyor. Gücünü bu işlemciden alacak yeni akıllı telefonları pazarda görmeyi büyük bir heyecanla bekliyoruz” yorumunu yaptı.

Konu da aslen bu. Bundan 20 sene önce ‘mobil telefonu’ hayatımıza sokan markalar bugün yok. Mobil telefonlar, akıllı telefonlara dönüşürken bu markalar geride kaldı. Akıllı telefonlar konusunda ilk aşamada iki marka öne çıktı ve yüksek fiyatlı, yüksek özellikli cihazlarla tanımlanan ‘premium’ bir segment oluşturdu.

Bugün rekabet gücü yüksek farklı markalarla pazar demokratikleşiyor; MediaTek de yeni bir pazar segmenti tanımlıyor: “Yeni Premium”. Bu tüketicilerin, yüksek özellikli cihazlara, yüksek fiyat etiketleri olmadan erişebilecekleri anlamına geliyor. Tıpkı Android Authority’nin dediği gibi. Bugün dünyada, hayata alternatif ürün olarak başlayıp, marka öykülerini rekabetçi ürünleriyle büyüten birçok akıllı telefon üreticisi var. Bu başarı öykülerinin ortak noktası da, Helio P60 ve yeni tanıttığımız Helio P22 gibi ürünlerle, yıllık 1,5 milyar işlemci üretimiyle Yeni Premium segmentine ve giderek yaygınlaşan bağlantılı elektronik cihazlara can veren, ‘akıl katan’ MediaTek.

Bu, MediaTek’in felsefesi ve varoluş amacıyla da örtüşen bir strateji. Sunduğumuz akıllı teknolojilerle insanlara, ufuklarını genişletmek ve hedeflerine kolay bir şekilde erişebilmeleri için güç ve ilham kaynağı oluyoruz. Yaptığımız her şeyi bunun için yapıyor ve buna ‘Everyday Genius’ diyoruz.

Enterprise Next: Dünya pazarındaki konumuzla Türkiye pazarını kıyaslayacak olursak neler söylemek istersiniz?
Sezer Şenol: Bugün yıllık 409 milyar dolar seviyesine ulaşan küresel işlemci pazarı, dünya petrol ticaretinin üçte birine ulaştı ve aradaki fark her geçen yıl eriyor. Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojik sıçramalar, günümüzde traktörden çamaşır makinesine hemen her cihaza yenil nesil işlemcilerin akıl vermesini beraberinde getiriyor.

Ülkemizde, yılda 12 milyon cep telefonu satışı gerçekleşiyor, ancak madalyonun diğer yanı çok parlak. Türkiye, teknoloji üretiminde sessiz sedasız bir devrim yaşıyor. Arçelik, Vestel, General Mobile, Airties, Casper gibi markalar, bu alanda öncülüğü üstleniyor. Teknoloji rekabetindeki öncülerimiz, tasarımı, özellikleri ve üretim kalitesiyle fark yaratan ürünleriyle, sadece yerel pazarda değil, dünyanın birçok yerinde rekabetin içindeler. Bu durum, ülkemizi MediaTek başta olmak üzere, işlemci üreticileri için çok önemli bir pazar haline getiriyor. Kendi dinamiklerinin çok ötesine geçen, dünyaya açılan bir pencere olma özelliği taşıyan bir pazar bu.

MediaTek’in Türkiye’deki yıllık iş hacmi, 100 milyon dolar seviyesine yaklaşmış durumda. 2017 yılında, Türkiye akıllı telefon pazarından yüzde 22, tablet pazarından yüzde 51 pay aldık. Akıllı telefon tarafındaki gelirlerimizin yüzde 50’sini, yerli telefon üreticileriyle iş birliklerimizle elde ettik. Kalan yüzde 50 ise Türkiye’ye ihraç edilen ve MediaTek işlemci kullanılan uluslararası markalardan geldi. Tablet tarafında ise yerli üreticilerle iş birliklerimiz, bu segmentteki gelirlerimizin yüzde 73’ünü oluşturdu, kalan yüzde 27 ise Türkiye’ye ihraç edilen ve MediaTek işlemci kullanılan uluslararası markalardan geldi. Telefon ve tablet işimizin yanı sıra, Türkiye’de Akıllı TV (İnternet TV) üreticilerinin işlemci ihtiyacını büyük oranda tek başına MediaTek karşılıyor. Penetrasyon yüzde 90’ların üzerinde. Yani, Türkiye’de üretilmiş herhangi bir akıllı televizyon, çok büyük olasılıkla, Mediatek veya ekosisteminde yer alan iş ortakları tarafından üretilmiş bir işlemciyi kullanıyor.

Android TV pazarının tümüne hakim olan MediaTek’in işlemcileri, ülkemizde satılan Sony ve Philips marka Android TV’lerin yanı sıra, Arçelik tarafından üretilen Türk Malı Android TV’lerin de tümünde kullanılıyor.

Öte yandan, 2017 yılında Türkiye ADSL (modem) pazarına da giriş yaptık. Ürünlerimiz, iş ortakları aracılığı ile Türk Telekom ve Turkcell gibi büyük operatörlere ulaşıyor.

Enterprise Next: Türkiye pazarı için MediaTek’in büyümesinin önünü açacak sizin için kritik alanlar nelerdir?
Sezer Şenol: Türk markalarla iş birliği konusunda rakiplerimize göre açık ara lider konumdayız. MediaTek, samimi bir şekilde, Türk şirketlerinin büyümesini, kendisi büyümesi ile eş değer tutuyor.

Akıllı teknoloji ve cihazlarda Türkiye’nin iş ortağıyız. Birbiri ile konuşabilen, kendi kendine öğrenen, hayatımızı değiştiren elektronik ürünler, dünya ticaret dengelerini de yeniden şekillendirecek. Yapay zeka, telefon, televizyonlar ve sesli asistanlardan, otomobillere, beyaz eşyalara, her yere uzanacak. Türkiye, rekabetçilik ve yaratıcılıkla fırsatları değerlendirme konusunda başarısını kanıtlamış bir ülke. Büyük şirketlerin şu an geldikleri nokta bunu bir kez daha gösteriyor. Gelecek bize, çok farklı fırsatlar sunacak. Örneğin, dünyanın sıcak konusu otonom otomobiller, ülkemiz trafiğine Türk mühendislerin yaratıcılığıyla alışacak. Türkiye, yeni teknoloji rekabetinin önemli üretim ve gelişim üsleri arasına yer alma potansiyeline sahip.

Enterprise Next: Gelecekte MediaTek’i Türkiye ve dünyada nerede göreceğiz?
Sezer Şenol: İşlemci gücü yüksek, enerji tüketimi düşük, yazılım gelişimi için entegrasyona uygun yapıda işlemcilerin üretiminde olduğu kadar, iş ortaklarıyla el ele değer üretme konusunda da endüstrinin önde gelen kuruluşu MediaTek, bu fırsatları Türkiye ekonomisi için değere dönüştürme konusunda çok azimli. Amacımız, dünyanın her yerinde yaptığımız gibi, teknolojiyi herkes için erişilebilir kılmak. Ama, daha da öncelikli olarak, Türkiye’deki iş ortaklarımızın küresel teknoloji rekabetinde gücünü artırmayı da hedefliyoruz.