Türkiye Kullanıcı Deneyimi Pazarı Araştırması Tamamlandı

Türkiye’de dijital ürün ve servis deneyimi tasarlayan öncü tasarım ofisi SHERPA, sonuçları pazarlama profesyonelleri tarafından oldukça merak edilen “Türkiye Kullanıcı Deneyimi (UX) Pazarı Araştırması”nın 2018 yılına dair rakamlarını açıkladı.

Bağımsız araştırma şirketi Curiocity’nin rehberliğinde bu yıl ikincisi online olarak gerçekleştirilen Türkiye Kullanıcı Deneyimi (UX) Pazarı Araştırması, SHERPA tarafından kullanıcı deneyimi hizmetlerinin daha verimli hale getirilebilmesine zemin oluşturacak farklı sektör ve alanlardaki verileri temin etmek ve bu sayede, kullanıcı deneyiminin Türkiye pazarındaki değerini ve konumunu belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bilgi teknolojilerinden perakendeye finans sektöründen sigorta, otomotiv ve turizme kadar 13 farklı sektörde, 303 kurumsal firma arasında, ağırlıklı olarak C Level ve Ürün & Servis birim yöneticileriyle gerçekleştirilen kullanıcı deneyimi araştırmasına göre kurum için UX ekipleri yaygınlaşıyor.

Kurum için UX ekipleri yaygınlaşıyor

017 yılına kıyasla, 2018 yılında kurumların dışarıdan hizmet alma oranları düşerken; UX süreçlerini kurum içindeki profesyonellerle yürütme oranları artmış durumda. Kurumların çoğu UX süreçlerini kurum içi UX ekibiyle (%33) yürütmekte. Kurumların, hizmetin tamamını dışarıdan alma oranları ise (%6) oldukça düşük.

UX’e dair farkındalık artıyor

2017 yılında kurum içindeki UX ekipleri çoğunlukla tasarım uzmanlarından oluşurken, 2018 yılında kullanıcı deneyimi uzmanlarının ekiplerin çoğunluğunu oluşturduğu görülüyor. Bu değişim, UX’in kurumların kültürlerinde yer etmeye başladığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Bir önceki yıla kıyasla, kurumların çoğunun (yüzde 64) UX tasarımı ve ölçümleme için ayırdığı bütçeyi arttırdığı görülmekte. UX için ayrılan bütçenin yetersiz olduğu düşünülüyor. Bir önceki seneye kıyasla UX için ayrılan bütçenin artmasına karşın, katılımcıların yüzde 50’si 2018 yılında bütçenin yeterli olmadığını düşünmekte.

Bütçe yetersizliğinin yerini, zaman ve alan bilgisi yetersizliği alıyor.
2017 yılında bütçe yetersizliği kurumlar için en fazla öne çıkan problem iken, 2018’de kurumlar daha çok zaman ve alan bilgisi yetersizliğinden ötürü UX süreçlerinde problem yaşamakta.

SHERPA, ilk akla gelen UX firması

SHERPA, yüzde 36’lık toplam bilinirlik ve yüzde 19’luk ilk akla gelme oranı ile, Türkiye’de faaliyet gösteren global UX firmalarının da önüne geçti. SHERPA Kurucu Başkanı Yakup Bayrak, araştırma sonuçlarıyla ilgili “2017 yılında UX’e ayrılan bütçeler yetersizdi ve önemi konusunda da farkındalık düşüktü. Ancak, bu araştırma sonuçlarının bize gösterdiği gibi bu yıl UX yatırımlarının önemine çok daha fazla anlaşılmış durumda” dedi.

Şirketlerin artık UX’e yatırım yapalım mı yapmayalım mı noktasından çok, en iyi hizmeti kimden alabiliriz noktasına gelmeye başladığını dile getiren Bayrak, SHERPA’nın Türkiye’deki global firmaların da önüne geçerek bu alanda akla gelen ilk firma olmasının da kendilerini ne kadar gururlandırdığından bahsetti ve bu araştırma ne kadar doğru bir yolda ilerlediklerini gösterdiğini söyledi.

Detaylı rapora buradan ulaşabilirsiniz.