“Türkiye İnternet’te de Merkez Olmalı”

DE-CIX, Zenium’un İstanbul One veri merkezinde bilişim basınıyla bir araya gelerek son dönemde Türkiye’de yaptığı faaliyetler hakkına çeşitli bilgiler paylaştı.

Türkiye’de internet değişim noktası hizmeti veren tek resmi kuruluş olarak, 5 veri merkezi ve 20’ye yakın networkle birlikte çalışan DE-CIX, sunduğu peering (eşleştirme) ve blackholing (karadelik oluşturma) teknolojisi ile kesintisiz, kaliteli ve güvenli internet deneyimini en üst düzeye taşıyor.

DE-CIX, 2016 yılında, saniyede 5.6 Terabit veri trafiği ile rekor kırdı. 2015 yılında 97 olan bağlı 100 GE port sayısını 2016 yılında 145’e çıkararak yüzde 50 oranında büyüme kaydetti. DE-CIX ayrıca, 2016 yılında 114 yeni müşteriyi de Frankfurt Değişim Noktası’na bağladı.

DE-CX 2016 yılında, artan talebi gerektiği gibi karşılamak üzere dünyadaki İnternet Değişim Noktaları’nı artırdı. Frankfurt, Dusseldorf ve İstanbul’daki mevcut İnternet Değişim Noktaları’nın her biri için yeni bir veri merkezi eklemenin yanı sıra, yine her biri için iki yeni veri merkezi alanı da sağlayarak Dallas ve Madrid’te yeni İnternet Değişim Noktaları oluşturdu. Global olarak toplam 184 müşteri Değişim Noktaları’na bağlandı ve 2016 yılı sonunda bağlı müşteri kapasitesi global olarak toplamda 25 Terabite ulaştı.

DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen, “Türkiye, internet değişim noktası konusunda çok büyük adımlar atılabileceğine inandığımız bir pazar. Gerek nüfusu gerekse internet kullanımındaki yoğunluk, burada ortaya çıkan trafiğin en güvenli ve en yüksek performans ile yönetilmesi ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Biz de DE-CIX olarak, operatörlerin kesintisiz, güvenli ve yüksek kaliteli bir trafik akışı yaratmalarını ve böylece son kullanıcılara en üst standartlara uygun bir internet deneyimi sunmalarını sağlıyoruz. Türkiye, stratejik konumu itibariyle etrafındaki ülkeler için de çok önemli bir ülke. Bölgede pek çok ülkenin internet kullanım dinamikleri değişiyor. Amacımız bu değişimde İstanbul’u internet değişim noktası hizmetleri açısından Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetler için ‘dijital bir üs’ olarak konumlandırmak” diyor.

Peering (Eşleştirme) ve Blackholing (Karadelik) Teknolojisi

İnternet trafiğinin tüm dünyada hızla artışı ve çok daha sofistike uygulamaların hayata geçişi ile kullanıcılara ulaşan içeriğin kalitesi ve ağ saldırılarına karşı içeriklerin en güvenli şekilde aktarılabilmesi, BT dünyası açısından önemli bir gündem maddesi haline geldi. Dünya nüfusunun yüzde 45’inin internet bağlantısı var, kullanıcı sayısı ise 1999-2013 yılları arasında 10 kat arttı. Bu artış aynı zamanda, en üst seviyede internet deneyiminin sağlanması için pek çok teknolojik devrimi de zorunlu kıldı. Kullanıcıların izledikleri bir videonun herhangi bir bağlantı sorunu ile kesilmesini olağan karşılamadıkları günümüzde, peering teknolojisi sayesinde daha kaliteli ve hızlı bir internet deneyimi sağlanabiliyor.

İnternet değişim noktasındaki peering (eşleştirme), network’lerin ortak bir platform üzerinden trafik değiş tokuşu yapmasını sağlıyor. Böylece trafiğin izlediği rota kısalırken, internetteki içeriği dağıtan ve o içeriği son kullanıcıya taşıyan ağlar arasındaki mesafe de minimize ediliyor. Verinin yurtdışındaki sunuculara gidip geri gelmesi nedeniyle oluşan gecikme süreleri en aza iniyor, içerik çok daha hızlı şekilde ve çok daha iyi bir kalitede son kullanıcıya ulaşıyor.

DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen: “DE-CIX olarak, İstanbul’da verdiğimiz internet değişim noktası hizmeti sayesinde müşterilerimiz verinin tamamen Türkiye’de kalmasını sağlayabiliyor. Sunucuların ayrı ayrı internet servis sağlayıcılarına bağlanması yerine tek bir veri merkezine bağlanmasını mümkün kılıyoruz. Peering hizmetimizle, bağlantı karmaşasının da önüne geçiyoruz ve ağlar arasındaki mesafeyi minimize ettiğimiz için hem daha kaliteli ve yüksek performanslı bir internet deneyimi sunuyoruz hem de hizmet sağlayıcıları için ağ trafiği maliyetini azaltıyoruz”.

Saldırılara Karşı Karadelik Teknolojisi

Pek çok kullanıcının kişisel bilgilerini saklı tuttuğu dijital platformlardan gizli hükümet bilgilerine kadar bugün internet trafiği içinde olan hemen her kurum, DDOS saldırıları ile karşı karşıya. Siber suçlular bugün, bazen politik bir protesto bazen de fidye operasyonları için çok daha büyük ve yıkıcı saldırılar planlamanın peşine düşmüş durumda. DDOS saldırıları daha çok, veri trafiğinin çok yoğun olduğu ağlarda sistemi çalışamaz hale getirmek ya da tamamen devre dışı bırakmak amacıyla gerçekleşiyor. Bu tarz saldırılarda siber suçlular, güvenlik açığı olan bilgisayar sistemlerine illegal olarak komut vererek, bir ağı, bir servisi ya da verileri ele geçiriyor.

DE-CIX’in müşterilerine ücretsiz olarak sunduğu karadelik teknolojisi ise (Blackholing) DDOS ataklarının etkisini ortadan kaldıran bir ağ teknolojisi. Bu teknoloji ile DE-CIX şüphe altındaki trafik akışını bloklayarak bir karadelik yaratıyor ve böylece oradaki trafiği genel ağ akışının dışında bırakıyor.

DE-CIX Bölge Direktörü Bülent Şen, “Karadelik teknolojisini kullanan İnternet Hizmet Sağlayıcısı, saldırı altındaki trafiğin gerçekleştiği rotayı ayırarak, genel akıştan düşürüyor ve daha önceden tanımlanmış bir IP prefix’ine yönlendiriyor. Bu tanımlı prefix üzerindeki IP adresinde bulunan her veri ise boş bir rota üzerinde yani karadelikte hapsoluyor.”

Basın toplantısına ev sahipliği yapan Zenium adına bir konuşma yapan Zenium Technology Partners Ülke Müdürü Aslıhan Güreşçier ise şunları söyledi:
“Bir yılın ardından ulaşılan doluluk kadar önemli olan bir diğer husus, bir yıl gibi kısa sürede tüm ana fiber sağlayıcıların yedekli yapıda bağlantı sağlar hale gelmiş olmasıdır. Zenium Istanbul One’ı mevcut tüm veri merkezlerinden ayıran ‘operatör-bağımsız’ özelliği ve çoklu bağlantı seçenekleri sunuyor olması, Türkiye için bir ilktir.”