TP-Link TL-PA4020P İncelemesi: İnternete Kabloyla Bağlanmak Gibisi Yok

Kablosuz bağlantının uzaklaştıkça kesintiye uğradığı veya kapı duvar tarafından yavaşlatıldığı yerlerde powerline çözümleri büyük kurtarıcı oluyor. TP-Link’in ekonomik powerline adaptör seti TL-PA4020P de böyle zor zamanda imdada yetişen mucizevi bir ürün.

Her şey geçtiğimiz günlerde evde kablo TV sisteminin akıllı özelliklerini kullanmak için 2013 yılında alıp fişe taktığım TP-Link PA2010 powerline setinin ruhunu teslim etmesiyle başladı. Doğrudan prize takılıp sürekli veri aktarımı yapan bir cihazın 7 yıl çalışması aslında başlı başına bir mucizeydi. Yine de hazır bozulup yenisine de ihtiyaç duymuşken dedim ki “Zaten evdeki kablosuz internet dağıtım altyapısı problemli, neden kablolu internet konforunu televizyon kutusuyla sınırlı tutayım ki?”

Kablosuz internet problemli, çünkü bizim evin ortasından uzunca bir koridor geçiyor ve kablo TV altyapısının gelişi nedeniyle modemi koyabileceğim tek bir yer var. İnternete en çok yüklenen iki cihaz olan benim ve oğlumun bilgisayarları da bir dizi kapı duvar ve sütunun arkasında, birbirine tam ters istikametlerde yer alıyor. Eve teoride 100 megabit internet geliyor, modem havadan dağıtınca oradan geçtim buradan yansıdım derken bilgisayarda efektif 20 megabit hız görsek öpüp başımıza koyuyoruz. Bir şey indireyim desen problem oyun oynayayım desen problem. Yeri geldiğinde kasayı silerken kablosuz alıcıyı 15 santim oynatmanın performansa etki ettiğini de gördük. Kablolu hizmete özel Docsis modem kullanmak zorunda olduğum için öyle piyasadan oyuncu modemi alıp yerine yenisini de koyamıyorum.

Özetle kararlı bir internet bağlantısına ihtiyacımız var. Ne yapalım?

Kablolu Bağlantının Tadı da Bir Başka..

İşte bu noktada aklıma bu işi powerline ile çözmek geldi. Powerline, internet bağlantısını elektrik hatları üzerinden kablolu olarak dağıtmaya yarayan bir sistem. Bunlardan en az iki tanesini alıp birini modemin yanındaki fişe takarak Ethernet kablosuyla modeme bağlıyorsunuz, diğerini de interneti paylaşmak istediğiniz cihazın yanındaki prize takıp yine Ethernet yoluyla bağlantıyı gerçekleştiriyorsunuz. Böylece odalar arasında duvar delmeden, kablo çekmeden, hali hazırda var olan elektrik hattı aracılığıyla internet bağlantınızı paylaşmış oluyorsunuz.

Bu düşüncemin üzerine geçen gün bizim yayına TP-Link’in TL-PA4020P kit bülteni gelince dedim şunu bir deneyim. Sağ olsun şirket ilgilendi, inceleme için bir ürün gönderdi. Gelen kutuyu açtığımda içinden yumruk boyunda iki tane powerline adaptör, iki de Ethernet kablosu çıktı. Adaptörün üzerinde sadece üç tane bildirim ışığı ve bir senkronizasyon düğmesi, altında çift ethernet girişi, bir de işgal ettiği prizi tekrar kullanıma sunmak için priz bağlantısı var. İnce düşünülmüş, şık bir hareket.

Cihazın yapısı oldukça sade, işlevsel ve tek tuşla kullanıma hazır.

Kutuda kullanım kılavuzu da vardı ama açıp bakmadım bile. Adaptörün birini alıp modemin yanındaki fişe taktım. Öbürünü de bilgisayarın altındaki uzatmaya yerleştirdim. Ethernet kablolarını bağladım, cihazların üzerindeki tuşlara birer kere bastım ve ta-daa! Aralarında iki oda bir koridor olan iki cihaz anında birbirini görüp haberleşmeye başladı. Bilgisayarı açtığım anda internet hazır. Hız testi yapayım dedim, ibre 60 megabiti gösterdi. İşte bu ya, kablonun gözünü seveyim.

Tabii burada ufak bir parantez açmam lazım. Cihazlar normalde 600 megabite kadar aktarım hızını destekliyor ama bu durum ideal koşullarda geçerli. Tesisat mis gibi olacak, hatta gürültü olmayacak, bağlantılar doğrudan olacak, prizlerde atlama olmayacak vs… Benimse modemi taktığım priz duvarda 5’li set halinde duruyor. Hepsine birer alet bağlı. Bina 30 yıllık, duvarın içinde elektrik kablosu olarak ne var durumu nedir hiçbir fikrim yok. Üstüne bir de bilgisayara bağladığım cihazı 7’li prizin üzerine yerleştirdim. Yani koşulları idealden uzaklaştırmak adına elimden ne geliyorsa yaptım. Buna rağmen modem teorik hızına yaklaşmayı başardım ki aradaki farkın Türksat hizmetinden kaynaklanması da muhtemel.

Bir Adaptöre İki Cihaz

Bu arada cihazın altında çift Ethernet girişi olmasını ilk başta fazla önemsememiştim ama onun da büyük faydasını gördüm. Cihazı bilgisayara takıp performansını görünce gözüm bilgisayarın yanındaki PlayStation 4’e takıldı. Gel dedim seni de bu hayattan kurtarayım, adaptörden çıkan Ethernet’in birini de ona bağladım. Karantina sonrası berbere gitmiş gibi aletin yüzü gözü açıldı.

Dahası, sistem elimdeki 7 yıllık powerline adaptörlerinden sağlam kalanı da şıp diye tanıyıp yayınına ekledi. Hız testini aynı koşullarda onunla yaptım, bu kez hız 20 megabit gösterdi. 7 yılda sinyal izolasyonu gürültü önleme derken bu teknoloji de baya ilerlemiş belli ki.

Şimdi tek derdimiz bir tane daha benzer özellikte cihaz bulmak. Zira oğlumla yeni gelen adaptörü paylaşamıyoruz. Arada bilgisayarın başına geçtiğimde eski cihazın fişini masanın altına takılmış halde buluyorum. Yenisinin nereye gittiğini tahmin etmek pek zor olmuyor.

Sanırım benzerinden bir tane daha edinmem gerekecek.

Etiketler: ,