Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı, her yılın Ekim ayını Avrupa Siber Güvenlik Ayı olarak kutlayarak, dijital korunma ile ilgili farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in de dikkat çektiği ayın bu yılki resmi sloganı “Tıklamadan önce düşün“. ESET, COVİD-19 krizinin sebep olduğu belirsizlikten yararlanan siber suçlular nedeniyle, bilinçlenmenin hiç olmadığı kadar önem kazandığına dikkat çekti.
Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı (ENISA) ve Avrupa Komisyonu tarafından 2012 yılından beri Avrupa Siber Güvenlik Ayı olarak belirlenen Ekim ayı boyunca çeşitli farkındalık kampanya ve etkinlikleri düzenleniyor. Kampanya, vatandaşlar ve kuruluşlar arasında siber güvenliği teşvik etmeyi, ayrıca uzman tavsiyeleri ve en iyi uygulama bilgilerini güncellemeyi hedefliyor.
Bilinçlenme ve önlem hiç bu kadar önemli olmamıştı
Siber güvenliğin önemine dair farkındalığı artırmak her zaman yüksek öncelikli bir konu ancak COVID-19 krizinin neden olduğu korku ve belirsizlikten yararlanan siber suçlular nedeniyle bu yıl siber tehditlerde artışlar görüldü.
Siber güvenlik kuruluşu ESET’in tespitlerine göre, krizle günlük yaşam daha fazla dijitalleşti, bu durum dolandırıcıların potansiyel kurbanları hedeflemesi için daha fazla fırsat sundu ve hem bireyleri hem de işletmeleri ilgi odağı haline getirdi. Sonuç itibariyle kişilerin dijital ortamda kendilerini koruma konusunda bilinçlenmeleri gerektiği hiç bu kadar önemli olmamıştı.
Avrupa Siber Güvenlik Ayı; kişisel, finansal ve profesyonel veriyi korumak adına atılması gereken basit adımların altını çizerek, bilgi güvenliğinin önemini vurgulamayı amaçlıyor. Farkındalığı arttırmak, davranışları değiştirmek ve dijitalde güvende nasıl olunacağı ile ilgili kişileri eğitmek için erişilebilir kaynakları sağlamak, Ekim ayının ana konuları olarak öne çıkıyor.
Tıklamadan önce düşün
Farkındalık kampanyasının bu yılki resmi sloganı “Tıklamadan önce düşün” (Think Before U Click). Siber tehditleri fark etmeye ve onlardan kaçınmaya yönelik online hijyen uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmanın değeri vurgulanıyor. Ekim ayı boyunca kampanya iki temaya odaklanıyor:
“Dijital Beceriler” temasında katılımcılara kişisel veri koruması, siber zorbalık ve siber gözetleme gibi e-mahremiyet konularında bilgi sunulması amaçlanıyor.
“Siber Sahtekarlıklar“ temasında ise oltalama, kurumsal e-posta tehdidi ve online alışveriş dolandırıcılığı gibi mevcut ve potansiyel siber tehditlerle ilgili bilgiler paylaşılacak.
Dijital güvenlik ve online hijyeni teşvik etmek için Avrupa çapında konferanslar, çalıştaylar, eğitim toplantıları, webinarlar, sunumlar dahil olmak üzere yüzlerce aktivite yapılacak. Bunlara ek olarak Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı ve ortakları, raporlar yayınlayacak ve çeşitli siber güvenlik başlıkları hakkında uzman tavsiyeleri sunacak.