“Ticaret ve e-ticaret Kavramları Tekrar Buluşuyor”

Son zamanlarda e-ticaret dünyası ve online pazarlama gündemdeki konuların başında yer alıyor.
WittyCommerce Yönetici Ortağı Aytek Ekici

WittyCommerce Yönetici Ortağı Aytek Ekici

Bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz ve e-ticaret sektörü şimdiden yeni yıl trendleriyle ilgili tahminler ve öngörüleri merak etmeye başladı. 2016 yılıyla birlikte en çok tercih edilen ve hızla büyüyen 5  dijital pazarlama trendini WittyCommerce Yönetici Ortağı Aytek Ekici ile değerlendirdik.

1. “Arama” sınırları sosyal medyaya taşıyor

Klasik anlamda “arama” Google, Bing, Yandex gibi arama motorlarında yaptığımız aramalar anlamına geliyor. Bu aramaları aslında sınırlı şekilde web siteleri ve ziyarete açık içerik siteleri içerisinde yapıyoruz. Oysa içeriği üyelikle sınırlı, gruplara özel, şifrelenmiş ya da küçük olduğu için erişilmeyen web siteleri de mevcut. Twitter, Facebook, Behance, Tumblr, Reddit, Pinterest, forumlar ve blog sayfaları bunlara örnek olarak verilebilir. Yakın gelecekte bu özgün içerikli web sitelerinin aramalarda bulunması yeni arama trendlerini ortaya çıkaracak. Sadece arama motoru reklamcılığı değil, tüm bu mecralarda verilecek reklamlar ile pazarlama bütçeleri oluşturulması gerekli. Sosyal medya reklamlarına ayrılacak bütçe online pazarlamanın önemli bir parçası oldu diyebiliriz.

2. İçerik Pazarlama

Marketing harcamalarının yüzde 88’i doğrudan içerik üzerine yapılıyor. Ünlü Amerikalı yazar Seth Godin, “İçerik pazarlama elimizde kalan son pazarlama aracı” dediğinde hepimizi şaşırtmıştı. Siber âlemin ilk zamanlarında web siteleri, bloglar, içerik portalları ziyaretçileri içeri çekme konusunda sınırlarına ulaştı. Ancak mobil dünyanın ve teknolojik hızın gelişmesi, içerik karşısında harcanan vaktin azalması nedeniyle artık sadece çok özel içerikler ilgi çekiyor. Sadece ve sadece ziyaretçinin ilgi alanına, gerçekten faydalı bir bilgi sunabiliyorsanız veya sorunlarını çözebiliyorsanız onları içeri çekebiliyorsunuz. Sadece YouTube’da dakika başı 300 saat değerinde içerik indiriliyor. Facebook’ta her gün 8 milyar video görüntülenmesi ve WhatsApp’ta da 350 milyon fotoğraf paylaşımı yapılıyor. İçerik pazarlama de bu yönde şeklini değiştiriyor. Uzun ama faydalı içerikler yeniden revaçta ve birçok şirket bu yönde içerik üretimlerine başladı bile.

3. Video Pazarlama

2015 yılından bu yana videoların daha fazla web sitesi tarafından yayınlandığını ve kullanıldığını görüyoruz. Syndacast’ın yaptığı bir araştırmaya göre 2017 yılında internet trafiğinin yüzde 74’ü video yayını üzerinden geçecek. Araştırmalar e-posta konusu içinde “video” kelimesi geçtiğinde yüzde 19 oranında daha fazla açıldığını, yüzde 65 oranında daha fazla click aldığını ve yüzde 26 daha az alıcının üyelikten ayrıldığını gösteriyor.  Twitter’da ise en çok RT edilen tweetler video ve fotoğraflar. Videolar daha etkili, çünkü eğlenceli, etkileşimi yüksek ve viral potansiyeli var. Bir çok marka location marketing gibi özellikleri de kullanarak fotoğraflar ve videolarını Instagram, Pinterest ve Facebook üzerinden, ulaştıkları kullanıcılar tarafından paylaşılmasıyla yararlarına kullandılar.

4. Mobil Pazarlama

Geleceğimiz mobil pazarlamada. Nereye giderseniz gidin her yerde onlar var! Ellerinde cep telefonlarıyla dünyayı işgal ettiler. Bir araştırmaya göre Amerikaların yüzde 75’i  banyoya girerken cep telefonlarını yanlarına alıyorlar. Alışveriş yapanların yüzde 40’ı en az 4 ayrı siteden araştırma yaparak alışverişlerini tamamlıyorlar.  Türkiye’de 15 dakikada bir cep telefonuna bakılıyor ve uyandıktan sonra en geç 15 dakika içinde telefonlar kontrol ediliyor.  En çok kullanılan mobil pazarlama yolları: SMS, mobil arama motoru reklamcılığı, yeniden pazarlama ve push notification.

5. Remarketing ve programatik

E-ticaret mağaza ziyaretçilerinizin neredeyse yüzde 92’si bir daha geri dönmeyebiliyor. Ziyaretçilerinizin web sitenize tekrar dönmesini sağlamanız için mutlaka “Yeniden pazarlama” kanalını kullanmanız gerekiyor. Müşterilerinize sitenize yaratıcı bir içerik ya da reddedemeyecekleri bir teklifle geri getirebilirseniz, alışverişi tamamlamaları için şansınız artacaktır. Dünyadaki pazarlama trendleri içinde gittikçe yükselen programatik reklam satın alma sürecinde algoritmik platformlar ile otomatik satın alma, envanter ve medya optimizasyonu, açık arttırmayla satın alma gibi pazarlama olanakları kullanılmaya başlandı. Hatta display reklam harcamaları display kanalda yüzde 63 civarına ulaşmış durumda. Yeni gelişen bu  yakın zamanda TV, radyo, e-posta, mobil ve video reklamcılıkta da yer almaya başlayacak.