Koşturmaktan fırsat bulamayıp ancak e-posta ortamında biraraya gelebildiğimiz Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı Fatih Kuran’a teknoloji, yurtdışı eğitim fırsatları gibi başlıkları sorduk, o da yanıtladı. Keyifli okumalar…
DinamoEdu eğitim danışmanlığının çok hassas bir konu olduğunun bilincinde hareket eden ve aynı zamanda uzmanlaşmanın da önemine inanan bir yapı. Dünyanın hemen her yerindeki en prestijli okullara öğrenci gönderebilecek çok geniş ve sağlam bir altyapıyı sağlayan şirket, Kanada odaklı eğitim kurumları ile ilişki geliştirmeye ve temsilcilik almaya özel bir önem vererek odaklanmış durumda. DinamoEduı’nun Kanada başta olmak üzere ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi dünyanın İngilizce konuşulan tüm ülkelerinde lise, kolej, üniversite ve dil okulları ile temsilcilik anlaşmaları da bulunuyor.
Öğrenciler en çok hangi konuda size danışmanlık için geliyor?
Günümüzde öğrenciler ve aileler yurt dışında eğitim almak için danışmanlığa ihtiyaç duyduklarının çoğunlukla farkındalar. Dil okulundan liseye oradan da kolej ve üniversite seçimine kadar uzanan geniş bir yelpazede danışmanlık hizmeti veriyoruz. Çoğu zaman da verilen danışmanlık hizmetleri bütünleşik olabiliyor. Örneğin dil eğitimi danışmanlığı ile başlayan bir süreç hemen akabinde kolej veya üniversiteye girme süreci danışmanlığına yönelik olarak evrim geçirebiliyor.
Sizin alanınızda 2018 yılı nasıl bitecek, 2019 öngörüleriniz ve pazar beklentileriniz neler?
Yurt dışı eğitim danışmanlığı sektörü giderek artan talebe istinaden büyük bir hızla büyümektedir. Öğrencilerin yurt dışına eğitim için gitme yaşı da giderek düşmektedir. Örneğin lise eğitimi için yurt dışını tercih eden öğrenci sayısı giderek artmaktadır. Ancak döviz kurlarında yaşanan bu büyük artış nedeni ile sınırlı bir bütçe ile yurt dışında eğitim almayı planlayan öğrencilerin büyük kısmı bu hayallerinden vazgeçmek veya ertelemek durumunda kaldılar. Ya da daha düşük bütçe ile eğitim alabilecekleri ülkelere yöneliyor. Kur artışının getirdiği yüksek öğrenim maliyetlerini karşılayabilmek için öğrencilerin seçimlerinde okurken aynı zamanda, tam veya yarı zamanlı çalışabilecekleri ülkeler daha ön plana çıkmaya başladı.
Eğitim teknolojileri alanındaki yenilikler neler ve Türkiye bunların neresinde? Eğitim dünyasının güven ile ilgili sorunları var. Bu sorunları aşabilmek adına neler yapılması gerekiyor?
Teknolojideki hızlı gelişim eğitim sektörüne de yansımaktadır. Hem dünyada hem de Türkiye’de teknolojinin gelişimini öğretme sistemlerinde yeni yöntemler ortaya çıkarıyor. Yeni geliştirilen yöntemler okullarda da yeniden teknolojik yapılandırmaları beraberinde getiriyor. Türkiye’de özellikle yükseköğrenimde eğitim teknolojilerinin gelişmeye başladığını görüyoruz.
Bunun yanı sıra her ne kadar eğitimde teknolojinin rolü yadsınamaz olsa da bugün dünyada sıfır teknolojiyi savunan eğitim kurumlarının da yükselişe geçtiğini görüyoruz. Dijitalin öğrenciler üzerindeki etkilerinde öğrencilerin ders sırasında dikkatinin dağılması, odaklanma sorunu, konsantrasyonun bozulması ve asosyal davranış modelleri oluşturması gibi etkilerinin tartışılması üzerine eğitimde teknoloji kullanımı konusu tartışmaya açıldı. Sınıfta cep telefonlarının kullanılmasını daha düşük hatırlama, akademik performanstaki düşme ve öğrencilerin memnuniyetinin azalması ile ilişkilendiren okullar sadece cep telefonlarını değil akıllı tahta, dizüstü bilgisayarı gibi tüm teknolojik aletleri sınıflara almıyor.
Şirketinizi önümüzdeki 5 yıl içinde nerede konumlandırıyorsunuz?
DinamoEdu ismini sadece yurtiçinde değil Türkiye dışındaki öğrencilerle de buluşturma vizyonu içindeyiz. Bu sayede dünyanın farklı yerlerindeki öğrencileri gelişmiş ülkelerin seçkin eğitim kurumları ile buluşturan bir global oyuncu olmayı hedefliyoruz.