“Display Greatness” sloganıyla bilinen TCL’in geçtiğimiz ay tanıttığı orta sınıf telefonu TCL 10 Plus, Enterprise Next’in konuğuydu.
Şimdiye dek elimize geçen 6 inç üzeri telefonların 200 gramı zorlamasına alışkınız. O yüzden TCL 10 Plus modelini kutusundan çıkardığımda ilk düşündüğüm şey şu oldu: “Ne kadar hafif!”
Cihazın özellik tablosuna göz attığımda şaşkınlığım daha da arttı, zira cihazın içine 4 bin 500 miliamperlik batarya yerleştirilmişti. Oysa ilk aklıma gelen, cihazın bu kadar hafif olması için batarya kapasitesinden feragat edilmiş olacağıydı. Ama öyle değil. Ön yüzün yüzde 90’ından fazlasını kaplayan 6,47 inçlik ekrana sahip cihaz, 9 milimetre kalınlığı ve 170 gram ağırlığıyla kanlı canlı karşımda duruyor.
İlk anda hafifliğiyle beni şaşırtsa da, akıllı telefon pazarında orta sınıfta mücadele etmek için tasarlanan TCL 10 Plus modelinin en çok öne çıkan özelliği ekranı. O yüzden gelenekten biraz sapıp incelemeye tasarım yerine ekrandan başlamaya karar verdim.
Ekran ve Görüntü Kalitesi
TCL’in NXTVISION adını verdiği görüntüleme teknolojisiyle donatılan telefon 6.47 inç büyüklüğünde, 1080 x 2340 piksel çözünürlüğünde, kasayı yanlardan saran kıvrımlı AMOLED ekranla donatılmış. Üstelik destekleyen Netflix içeriklerinde renk, kontrast ve netliği artıran HDR10 teknolojisine sahip. Açıkçası bu fiyat sınıfında, bu niteliklerde ekran pek görülen bir şey değil. Tüm bunlar TCL 10 Plus’a daha üst seviye bir cihaz havası katıyor.
Fakat hepsi bu kadar da değil. TCL’in söz konusu modeli tanıttığı basın toplantısı sırasında cihazların birbirine bu kadar benzediği bir piyasada markanın en çok hangi özelliğiyle öne çıkmayı tercih ettiğini sormuştum. TCL Mobil Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Serhan Tunca, “Tanınmış bir ekran üreticisi olarak en çok görüntüleme teknolojilerindeki gücümüze güveniyoruz” diye yanıtlamıştı.
Bu vaat, ekranın sahip olduğu niteliklerin yanı sıra şirketin kendine özgü görüntüleme teknolojisi olan ve daha önce televizyonlarında kullandığı NXTVISION ile destekleniyor. NXTVISION, halihazırda zaten oldukça güçlü olan ekran panelinin yeteneklerini ve performansını daha da artırmaya yarayan bir görüntüleme sistemi. Aynı zamanda kamera görüntüleme sistemine de destek olan bu teknoloji, görüntü işleme ve netleştirme gibi operasyonların önemli bir bölümünü üzerine alıyor. Böylece adaptif tonlama ile renk sıcaklığının ortam ışığına göre uyarlanması, renk detaylarının görüntülenen içeriğe göre uyarlanması gibi pek çok gerçek zamanlı müdahale mümkün hale geliyor.
Tüm bunların üzerine özel karanlıkta görüntüleme modu ve metin içeriklerini okumak isteyenler için neredeyse e-okuyucu performansı sunan görüntüleme modları da mevcut. Yani ekrana şöyle güzel bir tık koyalım ve devam edelim.
Tasarım ve Kutu İçeriği
TCL 10 Plus, oldukça ince görünümlü ve hafif bir telefon. Kavisli ekranının oluşturduğu yumuşak hatlar ve arkasını kaplayan mat yüzey elde tutmayı kolaylaştıran bir detay. Mat arka yüzeyde diğer markalardan alışkın olduğumuz katmanlar ve desenler yok, oldukça minimal (belki böylesi daha masrafsız olduğu içindir).
Dörtlü kamera ve flaşların alışılmadık bir dizilimi var. Bunlar telefonun enini kaplayacak ve simetriyi koruyacak şekilde düz bir sıra olarak yerleştirilmiş. TCL buna takımyıldızlardan ilhamla “Celestial Design” adını vermiş. Bize gelen renk griydi, bunun bir de mavi alternatifi varmış. Görsellere bakılırsa mavi daha alımlı bir renk, cihazı biraz daha farklı gösteriyor. Tercih edilebilir.
Ön yüzde ekranın üstünde 16 megapiksellik kameraya ev sahipliği yapan damla çentik dışında sözü edilecek bir detay yok, üst ve alt çerçeveler de gayet ince. Optik parmak izi okuyucusu ekran içine yerleştirilmiş. Sağda açma kapama ve ses düğmeleri standart olarak karşımıza çıkıyor. Solda ise joker niyetine bir düğme var. İşletim sistemi üzerinden bu düğmeye kısa tık, uzun tık ve çift tık olmak üzere üç farklı görev atayabiliyorsunuz. İster Google Asistan’ı çalıştırın, ister kamerayı aktif hale getirin, ister ses kaydedin ne yapacağı tamamen size kalmış.
Telefonda microSD yuvasına ve standart kulaklık girişine yer verilmesi de güzel detaylar. Özellikle 64GB depolama kapasitesine sahip modeli gözünüze kestirdiyseniz microSD genişleme yuvası eninde sonunda işinize yarayacaktır.
Cihazın kutusundan 18 Watt’lık hızlı şarj cihazı, aktarım kablosu ve şeffaf kılıf çıkıyor. Kutu içeriğinde kulaklık mevcut değil.
Kamera Sistemi
TCL 10 Plus, arka yüzünde enlemesine düz bir çizgi üzerine yerleştirilmiş 4 kameralı sisteme sahip. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğünde. Telefondaki 8 megapiksellik ultra geniş açılı ikinci kamera 118 derecelik geniş açı çekim yapabiliyor. Her biri iki megapiksellik diğer iki kameranın biri derinlik algılama, diğeri makro odaklı çekim için ayrılmış. Ayrıca kameraların iki yanında bir çift flaş mevcut. Ön yüzde damla çentik şeklinde 16 megapiksel özçekim kamerası yer alıyor.
Telefondaki görüntü işleme motoru kameraların kendini göstermesine yardımcı oluyor. Özellikle gündüz çekimlerinde başarılı sonuçlara imza atan telefon, gece çekimleri için süper gece çekim modu özelliği sunuyor. Ayrıca cihaz arka kameralarıyla 4K, ön kamerasıyla 1080P video çekimini destekliyor.
TCL 10 Plus ile çektiğimiz örnek pozları aşağıda bulabilirsiniz.
Genel Performans ve Diğer Bileşenler
TCL 10 Plus’ta ana işlemci olarak Snapdragon 665, grafik işlemci olarak Adreno 610 yer alıyor. Cihaz 6 GB ana belleğe ve 64 GB’dan başlayan depolama belleğine sahip. Bunlar TCL 10 Plus’ı orta seviyede konumlandıran özellikler ve genel kullanım performansı için gayet yeterli. Ama benzer fiyatlara daha yüksek performanslı alternatifler bulmak oldukça kolay. Hatta bunlardan bazıları sitemize de konuk olmuştu. Biraz daha rekabetçi bir fiyat telefonu daha cazip hale getirebilir.
Bağlantı noktasında beni şaşırtan ilginç özelliklerden biri cihazın 4 Bluetooth ses cihazına aynı anda bağlanabilmesi oldu. Kulaklığın tekini paylaşır gibi çaldığınız müziği 4 kişiye aynı anda açabilmek gerçekten ilginç.
TCL 10 Plus’ın batarya kapasitesi de 4 bin 500 miliamper, bu da ilk günü geçirip ikinci güne kucak açmak için yeterli. Cihazda Quick Charge 3 ile hızlı şarj desteği de mevcut. Kutusundan çıkan 18 Watt’lık şarj cihazının pili tam olarak doldurma süresi 2 saate yakın.
Sonuç
TCL 10 Plus kullanıcısını tatmin etmeye yetecek özelliklere sahip olsa da, orta sınıfta nereye oynayacağına tam olarak karar verememiş bir cihaz görüntüsü çiziyor. Ekran kalitesi ve pil performansına yoğunlaşırken performans odaklı bileşenlerde ve fiyatta hedefini biraz ıskalamış gibi duruyor. Türkiye koşullarında ne kadar mümkün olur bilmiyorum ama rekabette kendini ispatlama ve taban oluşturma çabasında olan bir markanın biraz daha rekabetçi fiyatlara ihtiyacı var gibi. Cepten çıkmaya karar vermiş 4 bin liranın gidebileceği yer çok.
Tabii bu durum bir telefondan ne istediğinize, ne beklediğinize göre değişir. Örneğin benim için telefon temel fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirdiği sürece ana etkileşim noktası olan ekran kalitesi performanstan önce gelir. Neticede konu orta segment olunca diğer markalarda da hangi ürüne gitseniz bir eksikle karşılaşıyorsunuz. Başkasına gideceksiniz bellek genişlemeye yuvası olmayacak, bir diğerine gideceksiniz HDR10 destekli AMOLED panel yerine IPS karşınıza çıkacak. Bu işler böyle.
TCL 10 Plus görüntüleme, kamera performansı, genişleyebilirlik ve kullanışlılık açısından beklentileri karşılayan bir ürün. Orta sınıf bir telefon ihtiyacınız varsa alternatiflerinizin arasında tutmanızı, mümkünse satış noktalarında bulup bizzat deneyimlemenizi tavsiye ederiz.