Sosyal Sorunların Çözümü: İnovasyon ve Girişimcilik

Sosyal fayda odaklı düşünce yapısını esas alan sosyal girişimcilik ekosistemi, toplumları daha güçlü kılma vizyonuyla hareket ediyor. 2018 İnovasyon ve Tasarım Yılı kapsamında Startup Trakya iş birliğiyle Ment.Base Girişim Çemberi etkinliklerini hayata geçiren Lüleburgaz Belediyesi de sosyal girişimciliği odak noktasına alarak girişimci ve girişimci adaylarına ilham vermeye devam ediyor.

13 Eylül 2018 tarihinde Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde (LYKA) Lüleburgaz Belediyesi ve Starup Trakya ile ortaklaşa düzenlenen Girişim Çemberi’nde bu kez sosyal fayda, sosyal girişimcilik ve Trakya Bölgesi’ndeki sosyal girişimcilik imkanlarının kolaylıkları sohbet konusu oldu. Sosyal girişimcilik ekosisteminin ele alındığı Ment.Base Girişim Çemberi’nde sosyal girişimcilik ve tasarım odaklı düşünme öncülerinden SOGLAB Kurucusu Göksel Gürsel, Eğitim Programları Direktörü Buse Gedik ile ürün geliştirme ajansı İnovanka ve Startup Trakya Kurucu Ortağı Gökhan Geyik konuşmacı olarak yer aldılar.

Girişimci adayları Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni mercek altına aldı

2015 yılında Birleşmiş Milletler, dünyanın önde gelen sosyal sorunlarına yenilikçi çözümler bulma amacıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (Küresel Hedefler) insanlık ile paylaştı. Dünyayı koruma ve refah içinde yaşamaya yönelik evrensel bir eylem çağrısı olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 193 ülke tarafından imzalanarak 2016 yılının ocak ayı itibarıyla yürürlüğe girdi. Yoksulluğa, açlığa, su ve çevre kirliliğine son vererek sağlıklı bireylerin yetişmesini kapsayan bu hedefler arasında eşitsizlik ile mücadele, barış, sürdürülebilirlik, eğitim ve ekonomik kalkınma gibi konular da ele alınıyor.

Girişimcilik dünyasına dair çeşitli konuların sorgulandığı Girişim Çemberi’nde, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de ele alındı. Toplumların güçlenmesini öngören bu hedefleri tartışan katılımcılar, söz konusu hedeflerin hayata geçirilmesi adına yenilikçi çözümler üzerine kafa yordu. Sosyal girişimcilik ekosistemine dair birçok noktanın üzerinde durulduğu etkinlikte Göksel Gürsel, Buse Gedik ve Gökhan Geyik, girişimci ve girişimci adaylarına deneyimlerini aktararak ilham verdiler. Hevesli katılımcılar, toplumların sosyal sorunlarına çözüm olma potansiyeline sahip inovatif fikirler üretme konusunda önemli bir adım attı.