Teknolojideki hızlı değişim, sinema afişlerini de dönüştürdü. Sistem 9, Türkiye’deki birçok sinemanın gişe üstü ve salonlara koyup yönettiği dijital afişlerle, seyirciye filmin fragmanından görseline, gösterilme saatinden oynatılacağı salona kadar birçok bilgiyi aynı anda görme imkânı sunuyor.
Sinema sanatı, belli bir yaşın üzerindeki kesimde kahkahadan gözyaşına, maceradan hayale kadar önemli izler bırakmayı başardı. Seyrine doyulmaz filmlerin oynadığı ‘Beyaz Perde’ sayesinde çoğumuz hayal dünyamızda birbirinden farklı yolculuklara çıktık. Bazıları ise eski günlerin özlemini, o filmlerin kağıt afişleriyle gideriyor.
Türkiye’de 2005 yılından itibaren açılan AVM’lerdeki sinemaların dijitalleşmesiyle oyunun kuralları değişti. Hayatımızın her alanına hızla giren dijitalleşme, sinemaları ve afişlerini de dönüştürdü. Türkiye’deki dijital sinema sayısının 2 bine yaklaştığını belirten Sistem 9 Pazarlama Müdürü Harun R. Akol, “Kâğıt afişlerin yerini filmin adı, gösterileceği salon ve saatlerini gösteren dijital ekranlar alıyor. ‘Dijital afiş’ diye adlandırdığımız ekranlara multimedya hizmetler kapsamında profesyonel şekilde hazırlanan video kurgu ve montaj hizmetlerini ekliyoruz. Öne çıkan görsellik, seyircinin sinema salonlarına ilgisini artırıyor” diyor.
Aralarında AFM, Agora, Arcadium, CanPark, Cineatlas, Cinefly, Cinemaximum, Cinemo Grand Pera, Cinetech, Favori, Site, Capitol Spectrum gibi markaların bulunduğu sinema salonlarını dijital afişlerle tanıştırdıklarını hatırlatan Akol şu bilgiyi verdi: “Bu markalardan sadece Cinemaximum’un 100 sinema salonundaki 2 bin 500 dijital ekranı tek merkezden yönetiyoruz. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde hizmet verdiğimiz diğer markaların sinema salonlarında kurup yönettiğimiz dijital ekran sayısı ise toplamda 5 bini aşıyor.”
Dijital Afişler kime ne sunuyor?
Sinema salonlarına “Geleceğe Taşıyan Dijital Çözümler” mottosuyla kurup tek merkezden yönettikleri dijital ekranların hem işletmeci hem de seyirciye birçok avantajlar sunduğunu hatırlatan Sistem 9 Pazarlama Müdürü Harun R. Akol bunları şöyle özetliyor: “Eskiden afişlerle seyirciye film hakkında kısa bilgiler verilebiliyordu. Dijital ekranlar ise hızlı bir iletişim kanalı olduğu gibi, anında güncellenebiliyor. Böylece işletmeciler, anında güncellemeyle hem zamandan kazanıyor hem de grafik, tasarım, baskı, kâğıt, nakliye gibi operasyonel giderlerden kurtuluyor. Dijital ekranların yüksek çözünürlüklü hareketli grafik ve videoları, seyircide sinema bileti satın alma duygusunu teşvik ediyor. Filmlerini dijital ekranlarla tanıtıp fragmanlarını izletip, reklam gelirlerini de artırabilirler. Kampanya, duyuru ve fırsatlarını QR kodlu kuponlar, bütünleşik sosyal medya hesapları üzerinden seyirciyle cep telefonuyla etkileşim kurabilirler. Ekranları personelleriyle iletişim kurmak amacıyla da kullanabilirler.”