Salgınla Birlikte Dijitalde Yatırımlar Hızla Artıyor

Enterprise Next röportajlarında konuğumuz Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, DPİP Platform Başkan Yardımcısı Volkan İkiler oldu.

Reklamverenler Derneği Dijital Pazarlama İletişimi Platformunu kurdu. Bu platform ile ilgili DPİP Platform Başkan Yardımcısı Volkan İkiler sorularımızı yanıtladı.

Dijital Pazarlama İletişimi Platformu’nun kuruluş hikayesi ve hedeflerini anlatır mısınız?
Hem Türkiye’de hem de dünyada toplam medya yatırımları oranları büyük ölçüde değişti ve dijital yatırımların aldığı pay şaşırtıcı bir düzeye geldi. Geçtiğimiz hafta açıklanan 2020 Yılı Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları raporuna göre; dijital medya yatırımlarının payının Türkiye’de toplam medya ve reklam yatırımlarının yüzde 54’ünü oluşturduğunu biliyoruz. Küresel dijitalleşme hızı bu büyümenin katlanarak süreceğini kanıtlıyor. Pandemi etkisindeki 2020 yılının da bu sonuçlarda önemli bir payı var. Tüm bu sonuçlar dijital pazarlama iletişimi alanının özerk bir yapı tarafından temsil edilmesini ve standartların bir an önce oluşturulmasını zorunlu kıldı. Bu düşünceden yola çıkarak Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP), Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği MMA öncülüğüyle kuruldu. Bu yılın ocak ayında yaptığımız ilk yönetim kurulu toplantısıyla da faaliyete geçti. Öncü derneklerin tümünün bu yöndeki çalışmaları tek çatı altında etkinleştirildi ve öncelikli amaçları; dijital pazarlama iletişimi alanının sağlıklı gelişimi, güvenli internet ortamının tesis edilmesi ve tüm taraflar arasında çözüm odaklı bir iş birliğinin sağlanması olarak belirlendi.

DPİP’in hem başkan yardımcılığını hem de dış ilişkiler kurulu liderliğini yürüteceksiniz. Dış iletişim kurulunun faaliyetleri neler olacak?
Dış iletişim kurulunda, Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği üyeleriyle birlikte öncelikli hedefimiz global standartlar ile ilgili hizalanma çalışmalarını sürdürmek. Dünya Reklamverenler Federasyonu WFA’in inisiyatifi ile dijital reklamcılığın sağlıklı gelişimi için kurulan Global Alliance For Responsible Media (GARM) ittifakı ile paralel olarak çalışmaları yürütmek ve onların küresel ilkelerinin Türkiye’de uygulanmasını sağlamak önceliğimiz olacak. GARM faaliyetlerini 3 ana prensip üzerine inşa ediyor; ortak, evrensel güvenlik standartları ve önlemleri oluşturmak, endüstride ortak marka güvenliği araçlarının geliştirilmesi ve yaratılması; karşılıklı hesap verme ve bağımsız doğrulama. DPİP’in GARM Platformuna entegre edilmesi dış iletişim kurulunun çalışma alanı. Bu çerçevede WFA, Amerika ANA, İngiltere AA dernekleri ile iletişimin sağlanması da hedeflerimizin içinde yer alıyor.

Dijital pazarlama iletişimi alanının potansiyeli nedir?
TÜİK “Hane halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın 2020 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de internet kullanım oranı 16-74 yaş grubundaki bireylerde yüzde 79,0. We Are Social ve Hootsuite’in birlikte yayımladığı 2020 Türkiye İnternet Kullanımı Sosyal Medya, Mobil Kullanım ve E-Ticaret İstatistikleri raporuna göre Türkiye’de internet kullanıcıları internette 7,5 saatlerini geçiriyor. Aynı rapor Türkiye nüfusunun yüzde 64’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu da gösteriyor. Bu rakamlarla birçok ülkenin önünde yer alıyoruz. Bu rakamlar bize dijital pazarlama iletişim alanının potansiyelini gösteriyor. Rakamlara bakmayı sürdürürsek, 2020 Yılı Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları raporuna göre; Türkiye’de toplam medya yatırımları 13 milyar 976 milyon TL olarak gerçekleşti. Çok yeni açıklanan sonuçlar, toplam medya ve reklam yatırımlarının bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında büyüdüğünü ortaya koyuyor. Dijital mecralardaki büyüme ise yüzde 39 ve yatırımın rakamsal değeri 7 milyar 528 milyon TL. Raporun ilgili kısmında, 2020 yılında dijital medya yatırımları içerisinde arama bazlı mecraların pazar payı yüzde 38, gösterim bazlı mecraların payı yüzde 35 ve videoların ise yüzde 20 olarak gerçekleştiği görülüyor. Arama bazlı reklam yatırımları 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında artmış durumda. Yine 2020 yılında gösterim bazlı reklam yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 32 artarak 2 milyar 649 milyon TL, video bazlı yatırımlar da 2019’a göre yüzde 61’lik artışla 1 milyon 541 milyon TL olmuş. Mobil platformların ise müthiş bir hız kazandığını görüyoruz. Büyüme hızları yüzde 70 ve dijital medya yatırımları içerisinde en çok büyüme mobil platformlarda gerçekleştiği görülüyor. Rapora göre 2020 yılında mobil platformların dijital medya yatırımları içerisindeki payı yüzde 70, bu platformlara yapılan yatırım ise 5 milyar 261 milyon TL. DPİP’in sorumluluk alanı da tüm bu rakamlarla birlikte büyüyor. Potansiyelin anlamlı bir performansa dönüşmesi için çalışmaların hızlanması çok önemli.

Dijital büyümenin içerdiği riskler ve öngörülen çözümler neler?
Dijital ekosistemde inanılmaz boyutta bir içerik var. Çoğunluğu kullanıcılar tarafından oluşturulan bu içeriklerin yararı ve zararı markaları doğrudan ilgilendiriyor. Hiçbir marka zararlı, uygunsuz ve asılsız içeriğin destekleyicisi olma riskini göze alamaz. En önemli risklerden biri zararlı içerikler ve markaların önceliği de gerekli iyileştirmelerin bir an önce yapılması. Asılsız bilgi ve paylaşımlar sosyal yaşamın her alanında sanıldığından daha büyük bir etki yaratıyor. Standartlara uygun yayıncılık, kullanıcı haklarını da marka güvenliğini de korumak anlamına geliyor. DPİP’in, GARM prensipleriyle hizalanarak yapmaya çalışacağı da bu. Konunun devamında siber tehditler ve güvenlik açıkları var. Çok yönlü ve sürdürülebilir bir eylem planı ile sağlıklı bir çevrimiçi ortam oluşturulmalı. Başarını çalışmaları takip etmek, Türkiye’de uygulamak, sektöre sürekli bilgi akışı sağlamak önem taşıyor ve DPİP’in öncelikli faaliyetleri arasında yer alıyor.